Økt turbo uten karbo

Strømsgodset-spillerne har ikke mye fett på kroppen. Paradoksalt nok kan de takke en diett med mye fett for nettopp det.

LITE FETT: Strømsgodsets kostholdsveileder Kenn Hallstensen måler fettprosenten på Péter Kovács. Ungareren er meget godt trent, skal vi tro Hallstensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
LITE FETT: Strømsgodsets kostholdsveileder Kenn Hallstensen måler fettprosenten på Péter Kovács. Ungareren er meget godt trent, skal vi tro Hallstensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN (Dagbladet): - Han er ekstremt godt trent.

Ordene tilhører Strømsgodsets kostholdsekspert Kenn Hallstensen. Mannen det snakkes om er Peter Kovacs. Den høyreiste ungareren står i bar overkropp i garderoben på Marienlyst stadion. Hallstensen har nettopp målt fettprosenten til Strømsgodset-spissen. Det var ikke mange grammene fett å spore på kroppen til Kovacs. Seks millimeter stoppet fettklypen på.

- Det er jeg fornøyd med. Nå er jeg i rute til seriestart, sier Kovacs sindig.

Frisk som en fisk Siden 2006 har Strømsgodset-spillerne gått på den omdiskuterte lavkarbodietten. Kenn Hallstensen har hatt ansvaret for gjennomføringen. Frem til i fjor hadde han også den samme rollen i Odd, men ble avskjediget da Skien-klubben fikk økonomiske vansker.

Han mener deler av suksessen til drammenslaget de siste årene kan tilskrives nettopp at karbohydrater i liten grad er inkludert i blåtrøyenes kosthold. Peter Kovacs er kroneksempelet, skal vi tro Hallstensen.

- Da Peter kom til Strømsgodset var han 105 kilo. Han var langt ifra feit, for han var godt trent, men han var litt for tung. Vi ble enige om at han kunne ha godt av å gå ned noen kilo, og det har gjort at han har blitt en bedre fotballspiller. Han beveger seg litt raskere, hopper litt høyere og løper litt fortere, forteller kostholdseksperten.

ENGASJERT: Kenn Hallstensen kan ikke forstå hvorfor ikke flere andre klubber driver på samme måte som Strømsgodset gjør. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
ENGASJERT: Kenn Hallstensen kan ikke forstå hvorfor ikke flere andre klubber driver på samme måte som Strømsgodset gjør. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Hovedpersonen selv er helt enig, og gir kostholdet mye av æren for at han har blomstret som fotballspiller etter fylte 30.

- Jeg blir jo eldre, og da er det er viktig å ta vare på kroppen. Etter at jeg kom til Godset har jeg ikke vært sjuk. Jeg orker mye mer på banen, jeg løper mye mer og jeg føler meg mye sterkere, sier 35-åringen.

Chelsea lærer av Godset Til tross for at Kovacs og resten av Godset-spillerne synes å nyte godt av å bytte ut karbohydrater med fett og proteiner, er ikke resten av idretts-Norge særlig begeistret. Blant annet fra Olympiatoppen har det kommet kritikk mot bruken av denne typen dietter hos idrettsutøvere. Det synes Strømsgodset-trener Ronny Deila er merkelig.

- Det er bare å se på hvem andre som driver med det internasjonalt. Novak Djokovic (tennisspiller, journ. anm.) og Morten Gamst Pedersen er bare to eksempler. I tillegg har Chelsea vært på besøk for å lære av oss, og stadig flere amerikanske idrettsutøvere driver med lavkarbo, sier Deila.

24-timersutøvere Han var selv spiller da lavkarbo-dietten ble innført i Strømsgodset i 2006 av Dag Eilev Fagermo. Deila tok over drammeneserne da Fagermo gikk til Odd i 2006, men så ingen grunn til å gjøre noen endringer på kostholdet i klubben - snarere tvert imot. Deila hadde nemlig utelukkende god erfaringer med lavkarbo.

- Da jeg som spiller startet med denne dietten, ble det lettere for meg å holde vekta nede. Jeg fikk også et mer stabilt humør på grunn av færre svingninger i blodsukkeret, sier 37-åringen.

Måler klubben fettprosenten på spillerne sine?

JA: Rosenborg, Tromsø, Viking, Vålerenga, Aalesund, Lillestrøm, Sogndal, Molde, Hønefoss, Sandnes Ulf, Strømsgodset
NEI: Brann, Haugesund, Odd, Start, Sarpsborg 08

Både Hallstensen og Deila understreker at spillerne ikke må følge opplegget slavisk. Det viktigste er å ha kunnskapen om kosthold, mener Deila.

- Der har Kenn vært fantastisk. Han er enormt flink til å lære spillerne om hva som skal til for å bli en 24-timersutøver, sier han.

Ekstra selvtillit Hallstensen sier fettprosenten til spillerne på fjorårets sølvlag i gjennomsnitt har gått ned rundt 3 prosent. Sammenlignet med internasjonale toppklubber har Strømsgodset lavere fettprosent enn de fleste. I tillegg er kostholdet enkelt å følge. Så hvorfor følger ikke flere klubber etter?

- Jeg synes det er rart at andre ikke er mer nysgjerrige på det. Resultatene våre taler jo for seg selv. Men det gjør oss ingenting å ha et konkurransefortrinn, smiler Hallstensen.

Og det er ikke bare rent fysisk det kan lønne seg for fotballspillere å holde fettprosenten nede.

Passer klubben på kostholdet til spillerne sine?

JA: Brann, Rosenborg, Tromsø, Viking, Vålerenga, Aalesund, Odd, Start, Lillestrøm, Sarpsborg 08, Molde, Hønefoss, Sandnes Ulf, Strømsgodset
NEI: Haugesund, Sogndal

- Fotball er en sammensatt idrett. Mye handler om det fysiske, men lavkarbo kan også bidra positivt rent psykisk. Fotballspillere er jo kjent for å være litt forfengelige, så når de ser i speilet at de ser bra ut, føler de seg automatisk bedre. Denne ekstra selvtilliten kan faktisk være avgjørende, ler Strømsgodsets kostholdsekspert.

GODE ERFARINGER: Strømsgodset- trener Ronny Deila har selv brukt lavkarbodietten som spiller. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
GODE ERFARINGER: Strømsgodset- trener Ronny Deila har selv brukt lavkarbodietten som spiller. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer