Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tour de Ski 2018

OL-alarm: Formsvikt og krise for norske håp

Norge skulle vinne på bredden. Det ser ikke akkurat slik ut.

VM-HELTENE SLITER: Både Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh sliter med å finne formen bare et snaut år etter at de opplevde sine største øyeblikk som langrennsløpere med VM-gullet i stafett i Lahti. Det åpner for et avgjørende NM om snaue to uker FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix
VM-HELTENE SLITER: Både Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Finn Hågen Krogh sliter med å finne formen bare et snaut år etter at de opplevde sine største øyeblikk som langrennsløpere med VM-gullet i stafett i Lahti. Det åpner for et avgjørende NM om snaue to uker FOTO: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØR distanserennene startet med andreetappe i Tour de Ski snakket landslagstrener Tor Arne Hetland om det antallet norske løpere han regnet med skulle kjempe helt i toppen. Det var mange. Minst fem blant de ti, femten beste i herreklassen.

Bare to dager og to renn seinere er virkeligheten blitt en helt annen. Det ellers så mektige norske herrelandslaget er i sammendraget skrumpet inn til Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Hollund.

Borte er Finn Hågen Krogh, Emil Iversen, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Sjur Røthe. De er alle i utgangspunktet realistiske medaljehåp på ulike distanser i OL i februar, og krisa har kommet i konkurranser som normalt sett skulle ha passet dem helt greit.

Det utløser OL-alarmen i norsk herrelangrenn.

AKKURAT den alarmen er kanskje ikke av sportens mest dramatiske med tanke på at laget har både Johannes Høsflot Klæbo og Simen Hegstad Krüger på vent hjemme. Sammen har de to vunnet det som har vært av distanserenn før Tour de Ski.

Plusser du på Martin Johnsrud Sundby som med litt treige ski gikk et nytt bra løp i dag, samt stødige Hans Christer Hollund; så har Norge et OL-lag mer enn sterkt nok helt fra første distanse.

Utfordringen er bare at det inkludert stafetten kommer fire slike renn i Pyeongchang, og at lagledelsen hadde håpet å jobbe fram mot hvert enkelt av dem med flest mulige alternativer. Slik hadde norsk herrelangrenn fått brukt den imponerende bredden sin maksimalt, og selvsagt blitt mindre sårbar for formsvingninger.

For nå svinger det voldsomt.

DE ujevne resultatene er også vanskelig å kontrollere. Dette er ikke noe landslag med felles problemer. Gjennom hele forsesongen har Oslo-trioen Johnsrud Sundby, Hollund og Krüger tatt de tyngste dragene på fellesøktene. De ser alle ut til å få igjen for det.

Da treningshverdagen var normal, preget løpsmaskinen Didrik Tønseth og råsterke Niklas Dyrhaug disse øktene. Så forsvant Didrik tidlig etter en nær fatalt fall på rulleski, mens Niklas ble stoppet av ryggen. Det er de skadeavbrekkene som nå gjør forsesongen deres så ujevn.

På samme vis har Sjur Røthe vært hardt plaget av smerter i leddene. Det er rett og slett røft gjort av ham å jobbe seg fram mot OL-start med så store helseproblemer. Seinest rett før Tour-start så det ut på treningene som om han hadde nådd sin vante toppnivå. Så stoppet det opp igjen i konkurranse.

LIKHETSTREKKENE ved de svake resultatene til disse tre løperne er at formsvikten ikke kan føres tilbake til treningsopplegget. Det gjelder sannsynligvis heller ikke problemene til Finn Hågen Krogh; foreløpig vinterens største negative overraskelse.

Som vanlig har Finn Hågen fått trene på sitt naturlige nivå med en tidvis litt lavere intensitet noen timer under snittet i gruppa. Overgangen fra sprintlandslaget til allroundgruppa har ikke forandret på noe annet enn fjesene rundt ham, og den vennlige og sosiale finnmarkingen er like glad i lagkameratene som vanlig.

Hans utfordring er å finne den gode følelsen som styrer det meste av det imponerende Finn Hågen ofte får til i sporet. Godfølelsen har kommet midt i motgangen denne sesongen også. I sprintprologen i Davos var han den eneste som underveis gikk like fort som Klæbo, men så falt Finn Hågen. Seinest i Tour-starten på lørdag var det topp fysisk nivå igjen før han gjorde en sjelden taktisk bom midt i finalen med en dårlig plassering sperret i feltet idet Usjugov stakk fra front.

FINN HÅGEN KROGH er altså helt i stand til å finne tilbake til sitt beste jeg, men når det gjelder OL-distansene er det ikke så mange sjanser til å vise akkurat det. Nettopp denne manglende bekreftelsen fra antatt trygge kort kommer til å presse lagledelsen inn mot NM på Gåsbu. Det mesterskapet blir mer avgjørende for OL-uttaket enn den samme lagledelsen hadde håpet på.

De mange svake Tour-resultatene gjør at tilsynelatende sikre distanseplasser i OL plutselig er på spill. Anders Gløersen på 15 km fri har selvsagt den største sjansen når NM starter om halvannen uke, men det blir fort flere endringer. Finn Hågen Krogh var for eksempel sett på som en klar vinnerkandidat på den innledende 3-mila med skibytte. Det rimer ikke med de problemene han nå har i klassisk, og dermed må det norske esset Johannes Høsflot Klæbo spilles ut fra første OL-start.

Den disponeringen åpner også for en ny reserve.

HØRTE vi en arrig, opptrent og uthvilt Petter Northug igjen, eller vil samme distanse på NM lørdag 13.januar ende med en eller flere av de yngste løperne som overraskelsene på OL-laget?

For større er ikke denne plutselige krisa i toppen av norsk herrelangrenn enn at den bare åpner for enda en fornyelse av nasjonalsporten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!