OL-arrangøren skjelver

NAGANO (NTB-AFP): Sikkerhet er som alltid et sentralt tema før olympiske leker. Arrangørene i Nagano føler seg sikker på at de skal klare å beskytte keiser Akihito, utøverne og alle andre mot terrorister og andre menneskeskapte farer. Likevel er mange urolige. Årsaken er frykten for jordskjelv.

- Jordskjelv står øverst på lista vår over kriseplaner. Vi må være i stand til å evakuere alle anlegg så raskt og sikkert som mulig, sier Asata Hara som er sikkerhetssjef for lekene.

For tre år siden omkom 6300 mennesker i et jordskjelv i kystbyen Kobe. Stillehavskysten sør for Nagano har i årevis forberedt seg på et nytt storskjelv lik det som i 1923 tok 140 000 menneskeliv.

Terrorfare

Frykten for terrorister opptar også mye av Haras tid. Dommedagssekten Den høyeste sannhet sto i 1995 bak et gassangrep mot t-banen i Tokyo som kostet 12 mennesker livet og gjorde 6000 syke.

Sekten har tidligere markert seg med terrorhandlinger i Nagano-distriktet, men Hara tror ikke at den vil slå til igjen under OL. - Sektens ledere sitter alle i fengsel, sier han.

- Vi har ikke fått noen terrortrussel rettet mot Nagano-lekene, men vi tar ingen sjanser og er forberedt på alt, legger han til.