FORESLÅR NYE OL-ØVELSER: Baseball/softball, karate, skateboard, klatring og surfing blir foreslått som ny idretter i OL i 2020. Den endelige beslutningen blir tatt neste år. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS
FORESLÅR NYE OL-ØVELSER: Baseball/softball, karate, skateboard, klatring og surfing blir foreslått som ny idretter i OL i 2020. Den endelige beslutningen blir tatt neste år. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS Vis mer

OL-arrangørene i Tokyo foreslår 18 nye medaljeøvelser

Baseball/softball, karate, skateboard, klatring og surfing foreslått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Baseball/softball, karate, skateboard, klatring og surfing blir foreslått som ny idretter i OL i 2020. Den endelige beslutningen blir tatt neste år.

Dersom Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) støtter Tokyo-arrangørenes forslag, kommer det til å innebære 18 nye medaljeøvelser, ni for hvert av kjønnene. Det vil dessuten innebære at 474 flere utøvere blir med i lekene.

Bowling, squash og wushu hadde også håp om å komme inn i OL-varmen, men disse idrettene er ikke med i det forslaget Tokyo har gått inn for.

Det er helt nye regler som gjør at OL-arrangørene i framtiden kan foreslå idretter de gjerne forsøksvis vil ha med på programmet, men det er IOC som tar den endelige beslutningen.

- Den pakken med nye idretter som er foreslått er en fin blanding av både tradisjonelle og nye idretter med fokus på ungdomskulturen. Det er dessuten snakk om idretter som er populære både i Japan og internasjonalt, sier en talsmann for de japanske arrangørene.

Populariteten viktig Når Tokyo-arrangørene har plukket idretter, har de første og fremst lagt vekt på å plukke idretter til 2020-OL som allerede er svært populære blant japansk ungdom. Det innebærer at det ikke bør bygges nye anlegg, men at eksisterende fasiliteter kan brukes under lekene. Dermed spares kostnader.

Baseball og softball var tidligere med i OL, men ble kuttet etter lekene i Beijing i 2008. Nå kan mye tyde på at idretten er på vei inn i varmen igjen.

Når det gjelder karate, har dette aldri vært noen OL-idrett. Det er en kampsport fra Japan, akkurat som judo. Sistnevnte idrett kom inn i OL i 1964, sist Tokyo var OL-vert, og siden 1972 har judo vært med i alle sommerleker.

Åtte i finalerunden Fem av de åtte som var i finalerunden for å komme med i Tokyo-OL kom altså gjennom nåløyet. Lederen i den komiteen som har hatt ansvaret for å plukke nye idretter, Fujio Mitarai, takker de internasjonale forbundene for den jobben de har gjort.

- Hver og en av de åtte internasjonale forbundene som har vært involvert i denne finalerunden, har virkelig demonstrert hvilke verdier nettopp deres idrett kan tilføre den olympiske bevegelsen. Det har vært fantastisk å se hvilke anstrengelser de har lagt ned for sin idrett, sier Mitarai.

Han legger til at den pakken Tokyo-arrangørene går inn for, virkelig vil bidra til å sette søkelyset på den verdien de olympiske leker har verden over.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer