Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-avgjørelse innen fire uker

Tokyo-OL kan bli utsatt, men en avlysning er ikke aktuelt.

SKAL OPPRINNELIG HOLDES I JULI: OL skal holdes 24. juli, men det spørs om det blir noe av det, med coronakrisen som verden går igjennom. Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha/NTB Scanpix
SKAL OPPRINNELIG HOLDES I JULI: OL skal holdes 24. juli, men det spørs om det blir noe av det, med coronakrisen som verden går igjennom. Foto: REUTERS/Athit Perawongmetha/NTB Scanpix Vis mer

Den internasjonale olympiske komité (IOC) oppgir i en pressemelding at de i samarbeid med OLs organisasjonskomité og japanske myndigheter vil starte en evaluering for å kartlegge hva som kan skje med OL under coronakrisen.

IOC oppgir at de også vil ta stilling til hva som skal skje ved en mulig utsettelse.

«IOC er trygge på at vi vil ha avsluttet denne diskusjonen innen fire uker», heter det.

Videre heter det at en avlysning ikke er aktuelt, fordi «det ikke vil løse noen problemer eller hjelpe noen».

Det internasjonale friidrettsforbundet skriver i en pressemelding at de ønsker diskusjonen velkommen.

BREV TIL UTØVERNE: IOC-topp Thomas Bach har skrevet et brev til OL-utøverne. FABRICE COFFRINI / AFP /NTB Scanpix
BREV TIL UTØVERNE: IOC-topp Thomas Bach har skrevet et brev til OL-utøverne. FABRICE COFFRINI / AFP /NTB Scanpix Vis mer

Brev til utøverne

IOC-sjef Thomas Bach har i den anledning skrevet et brev til OL-utøverne, der han blant annet skriver:

- Menneskeliv prioriteres framfor alt, inkludert avholdingen av et OL. IOC ønsker å være en del av løsningen. Derfor har vi gjort det til vårt ledende formål å ivareta helsen til alle som er involvert, og å bidra til å begrense viruset.

Bach skriver videre at «i motsetning til andre sportsbegivenheter, vil det å utsette OL være en ekstrem utfordring.»

Bach peker på at mange lokaler potensielt ikke vil være ledig lenger, at millioner allerede har booket hotell og at kalenderen for minst 33 olympiske grener må tilpasses etter en eventuell utsettelse.

- Dette er bare noen få av mange, mange flere utfordringer, mener Bach.

Flere alternativer

Tross klare meldinger om at sommer-OL i Tokyo skal gå som planlagt, har arrangørene nå begynt å se på mulighetene for å utsette mesterskapet, slik som to kilder tett på OL-organisasjonskomiteen i Tokyo tidligere har uttalt til nyhetsbyrået Reuters.

- Omsider har vi blitt bedt om å lage flere scenarioer i tilfelle en utsettelse. Vi arbeider med å lage alternative planer – plan B, C og D, og ser på forskjellige utsatte tidshorisonter, sier en av kildene.

OL skal etter planen vare fra 24. juli til 9. august i Tokyo.

Norges idrettsforbund (NIF) har tidligere denne uka bedt om at OL ikke gjennomføres før coronapandemien er under kontroll. Søndag skriver NIF:

«I den alvorlige situasjonen verden nå befinner seg i er NIF tilfredse med at IOC i dag har satt en fire ukers frist for å ta en endelig beslutning på hvorvidt lekene gjennomføres som planlagt, eller utsettes.»

Den internasjonale paralympiske komité (IPC) skriver i en pressemelding at de støtter IOC.

- IPC og jeg er sikker på at hele den paralympiske bevegelsen står fullt og helt bak IOCs avgjørelse om å se på potensielle scenarier når det gjelder OL og Paralympics i Tokyo i 2020, inkludert utettelser, sier IPC-sjef Andrew Parsons.

Hele Norges coronakart