SNUDDE ALT:  Et mislykket Sotsji-OL ødela Petter Northugs sin suverene posisjon i norsk skiidrett. Foto: Bjørn Langsem
SNUDDE ALT: Et mislykket Sotsji-OL ødela Petter Northugs sin suverene posisjon i norsk skiidrett. Foto: Bjørn LangsemVis mer

OL begrenset mulighetene

For ett år siden ville Petter bestemme alt. Nå bestemmer han mindre enn da han var på landslaget.

DA Petter Northug brøt med skilandslaget for ett år siden, var forklaringen at han ville bli sin egen herre når det gjaldt framtida i langrennsporet. Det vil han sikkert fortsatt, men underveis har han mistet sjansen til å være det.

 Det er ikke Coop sin skyld:

•• Petter er presset av sine egne svake resultater.

Om han ikke innordner seg et helt nytt treningsregime, forsvinner statusen som verdens beste skiløper for godt.

AKKURAT det er Petter selv den første til å innse. Bruddet med skilandslaget var i utgangspunktet et risikoprosjekt. Da forsvant de få ansvarspersonene som hadde holdt i tøylene. Kanskje hørte han ikke alltid helt etter på hva de sa om sammenhengen mellom alle hverdagene med askese og festdagene med maksfart i sporet, men det ble i hvert fall sagt.

Det var derfor Petter et par måneder etter bruddet, på vanlig vis kunne fleipe med det sportslige valget han hadde gjort:

•• For det var egentlig ingen saklig grunn til å bryte med landslaget, om man ville gå fort på ski.

- Det er bare en idiot som har gjort det, og det er meg, sa Petter til TV 2 etter et sommerlig rulleskirenn; like erten og risikovillig som alltid. Så anbefalte han alle andre å forbli landslagsløpere.

DA virket skikarrieren trygg. Sotsji-OL var det store målet bare et halvt år unna, og Petter kom fra en VM-sesong der han hadde forbløffet konkurrentene med å prikke inn toppformen perfekt i den tunge Val di Fiemme-traseen på tross av et spinklere treningsgrunnlag fra sommeren før.

Hans sportslige suksess var tilsynelatende uten grenser. Sesong etter sesong hadde han tatt stadig nye steg, og framstod som skihistoriens mest komplette mester.

DEN posisjonen sammen med Petters friplass i verdenscupen, bandt Skiforbundet i de påfølgende forhandlingene om hvordan Coop sine nye reklamerettigheter skulle fases inn i regelverket som beskyttet forbundets egne sponsorer. Der hvilken som helst annen utøver utenfor landslaget ville blitt presset til å ta Skiforbundets diktat, var Petter i en særstilling:

•• Et Sotsji-OL uten Norges største gullhåp i sporet, kunne ikke sporten leve med.

Selv om forbundet hadde all jussen på sin side, ville en utestengelse av Petter ikke vært til å forstå for hjemmepublikummet. Langrenn sin posisjon som nasjonalidrett, gjorde det nødvendig å lirke Northug med til Sotsji uansett.

Så forandret de svake OL-resultatene alt.

FOR det er verdt å merke seg at de markedsmessige innstramningene på Petter sin Coop-avtale ble vedtatt av skilederne før den famøse fyllekjøringen:

•• Det er Petters dårlige OL-form som nå har gjort ham sårbar i jobben som privatløper.

Kanskje hadde Skiforbundet våget å gjennomføre sine varslete innstramninger uansett vinterens resultater, men med de normale to, tre OL-gullene til Petter Northug ville en strengere linje vært et markedsmessige sjansespill.

Nå risikerer de nasjonale skilederne ingen ting.

DET gjør heller ikke Coop ved å åpne for en forlenget avtale. Fyllekjøringen forandrer totalt styrkeforholdet mellom samvirkelaget og stjerneløperen.

Det interne oppgjøret her skjer altså samtidig med at Petter har mistet spesialbeskyttelsen hos Skiforbundet, og gjør at Coop med full rett kan redusere utbetalingene.

Det får så være. Antall millioner pr. år for å gå fortest i verden på ski, er en privatsak. Finansieringen av landslagene framover angår derimot hele skiidretten.

DER har Northugs OL-fiasko gitt Skiforbundet sjansen til å beskytte den felles økonomien. Ett år etter bruddet er det skilederne som er herrer over sin egen idrett, mens Petter trenger andres hjelp for å komme tilbake.

Svein Fanebust, selvoppnevnt president i Norges Alternative Skiforbund (Coop) gir ham pengene til å fortsette skikarrieren så fremt Petter kutter ut pokerspillingen. Betingelsene med liten skrift vet vi imidlertid ingen ting om.

Foreløpig ser det mest ut som om Petter Northug har tapt sjansen til å bestemme over sin egen skikarriere.