Nord-Korea blir med i vinter-OL i Pyeongchang

OL ble plutselig størst igjen: Litt fred i Korea er en gavepakke til IOC

PR-seieren i Korea gir den olympiske idretten full internasjonal kontroll.

BRA JOBBET: Med Korea-avtalen har Thomas Bach og IOC fått en gedigen gavepakke. Nå blir det mindre oppmerksomhet mot det nære politiske forholdet mellom Vladimir Putin og Bach. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko
BRA JOBBET: Med Korea-avtalen har Thomas Bach og IOC fått en gedigen gavepakke. Nå blir det mindre oppmerksomhet mot det nære politiske forholdet mellom Vladimir Putin og Bach. FOTO: AP/Alexander Zemlianichenko Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ET vinter-OL 2018 med Nord-Korea som deltaker, blir kanskje bare en liten pause i krigsretorikken rundt en av storpolitikkens mest fastlåse konflikter. Men for de som ordner pauseunderholdningen i Pyeongchang i februar, er dette en avgjørende seier:

  • Midt mens maktspillet så ut til å kunne rakne for den internasjonale olympiske bevegelsen, er IOC-president Thomas Bach direkte på plass bak spakene på enda en olympisk tokt for verdensfreden.

Den midlertidige forsoningen mellom Nord -og Sør-Korea forteller akkurat den historien som de olympiske lederne vil vi skal høre. En 122 år gamle ganske svulstig og tidvis latterliggjorte olympiske ide om at sport binder menneskeheten sammen, var likevel ikke klar for historiens kirkegård. Olympiske leker er fortsatt relevant som verktøy for internasjonal forsoning.

Akkurat det kommer IOC til å leve godt på veldig lenge. Den koreanske forsoningen inn mot lekene om en måned gir full olympisk gjenoppvåkning med store konsekvenser for maktforholdet i internasjonal idrett.

DET første tegnet på hvordan Korea-avtalen totalt forandrer IOCs spillerom i andre idrettspolitiske spørsmål, kommer allerede under lekene i Pyeongchang. Der har IOC-ledelsen forlengst bestemt at det russiske flagget kan heises på arenaen på avslutningsseremonien som en symbolsk påminnelse om at straffen for dopjukset er sonet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer