OL-VINNER: Jon Rønningen (i blå drakt) tok sitt OL-gull i bryting i 1988. Her kaster han japaneren Atsu Ji Miyahara og vinner gull. 
NTB arkivfoto: Inge Gjellesvik / Scanpix
OL-VINNER: Jon Rønningen (i blå drakt) tok sitt OL-gull i bryting i 1988. Her kaster han japaneren Atsu Ji Miyahara og vinner gull. NTB arkivfoto: Inge Gjellesvik / ScanpixVis mer

- OL blir ikke det samme etter dette

IOK fjerner bryting fra sommer-OL.

(Dagbladet): Bryting ikke blir å finne på OL-programmet fra og med 2020. Det skriver IOK på sine egne hjemmesider.

- Jeg har ikke noe imot nye idretter, men at det skal gå på bekostning av bryting synes jeg er veldig teit, sier en tydelig skuffet Jon Rønningen til Dagbladet.

- Blir ikke det samme Rønningen ble olympisk mester i bryting i 1988 og 1992. Han synes det er merkelig at IOK går inn for å fjerne det som er en av de aller eldste OL-grenene.

Bryting har stått på programmet siden de aller første moderne olympiske leker i 1896, og har røtter helt tilbake til de antikke lekene i Hellas.

- Jeg synes ikke OL blir det samme etter dette, sier Rønningen.

I dag møttes hovedstyret i Den internasjonale olympiske komité i Sveits for å avgjøre hvilken av de 26 grenene i sommer-OL som skulle fjernes.

De fleste trodde moderne femkamp skulle bli kastet ut, og dermed strøket fra programmet fra og med OL i 2020.

I stedet ble det bryting.

Nye idretter Målet med utkastelsen er å slippe til nye grener, noe IOK skal gjøre når hovedstyret møtes i mai.

Hovedgrunnen til at nettopp bryting ble fjernet fra programmet er, ifølge svenske Expressen, at sporten har hatt problemer med regelsystemet de siste årene.

Karate, squash, rulleskøyter, sportsklatring, wakeboard og wushu er, sammen med baseball og softball, idrettene som kjemper om å komme inn i det gjeve selskap.

Siden bryterne nå er kastet ut, kan også de delta i søknadsprosessen om den ene ledige plassen til lekene i 2020.

- Interessen vil falle Når bryting ikke lenger blir stående på OL-programmet, vil også sporten merke det, tror den tidligere olympiske mesteren.

- At bryting droppes vil bety mye for sporten. Sannsynligvis vil interessen falle, det sier seg egentlig selv, sier Rønningen til Dagbladet.

- For de aller fleste land som drives med bryting, så er det jo OL som gjelder.

BESTEMMER: Jacques Rogge og de andre medlemmene i IOCs hovedstyre fjernet i dag bryting fra og med OL i 2020. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin
BESTEMMER: Jacques Rogge og de andre medlemmene i IOCs hovedstyre fjernet i dag bryting fra og med OL i 2020. Foto: REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer