Johannes Thingnes Bø

OL-bobla: - Som et fengsel

Flere land strammer inn smitteverntiltakene på grunn av økt coronasmitte. Med få uker igjen til OL i Beijing, kjenner også flere av utøverne på det. Skulle en av de bli smittet kan det bety OL-exit allerede nå.

JAKTER VERDENSCUPSEIER: Johannes Thingnes Bø jakter sin andre verdenscupseier for sesongen: Foto: Bjørn Langsem
JAKTER VERDENSCUPSEIER: Johannes Thingnes Bø jakter sin andre verdenscupseier for sesongen: Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

OBERHOF (Dagbladet): - Smitte nå ville kanskje vært katastrofalt, sier landslagstrener for skiskytterne, Egil Kristiansen, til Dagbladet.

Det nærmer seg OL i Beijing med stormskritt, samtidig sørger spredningen av omikronvarianten for mer usikkerhet - og større begrensninger.

Skulle OL-utøverne, noen i støtteapparatet eller media teste positivt for corona i nærmeste framtid, kan det i verste fall bety at OL ryker.

Om man har blitt smittet, må man teste negativt i god tid før man slipper inn i «bobla» i Kina.

Siden det kan ta tid før viruset er ute av kroppen, er det sannelig ikke sikkert at man rekker charterflyene, som letter fra Oslo Lufthavn 27. og 31. januar.

- Ekstremt

Nylig ble skiskytternes smøresjef, Tobias Dahl Fenre, smittet av corona. Derfor er han ikke på plass til den første verdenscuphelgen for året i tyske Oberhof.

Dette er også hovedsmøreren til Ingrid Landmark Tandrevold. Når hun får ham tilbake er usikkert.

TRENGTE ET AVBREKK: Ingrid Landmark Tandrevold kan fortelle at hun har brukt julen til å lade opp til ny verdenscuprunde, noe hun også trengte etter fire uker borte fra nære og kjære. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRENGTE ET AVBREKK: Ingrid Landmark Tandrevold kan fortelle at hun har brukt julen til å lade opp til ny verdenscuprunde, noe hun også trengte etter fire uker borte fra nære og kjære. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er klart at når plutselig smøresjefen vår har corona, som også er smøreren min, da blir jeg usikker på om han får komme til OL. Det er veldig ekstremt, sier Landmark Tandrevold.

Hun fortsetter:

- Men det er jo sånn verden er nå. Det er ingenting som er normalt, man slutter å la seg overraske egentlig. Man tror det er på vei til å gå over, så blusser det opp igjen.

Under verdenscuphelgen i Frankrike før jul var både tribunene og løypene fullstappet med ivrige publikummere. Nå er verdenscuphelgen i langrenn om ei drøy uke i samme land avlyst på grunn av omikronsmitte.

Publikum kan skiskytterne også se langt etter resten av sesongen. Det er i det hele tatt mye, også som toppidrettsutøver, en har måttet gå igjennom det siste halvannet året.

- Det er klart en gjør seg opp noen tanker. Vi forbereder oss så godt vi kan til OL, men av og til kan en tenke litt om det er verdt det, sier Landmark Tandrevold, som har tenkt til å forberede seg så godt det lar seg gjøre til et mesterskap som etter høyst sannsynlighet går av stabelen i februar.

- Som et fengsel

Til tross for strenge retningslinjer under Kina-OL, har verken trenerne eller utøverne tenkt på om utsettelse av mesterskapet er det beste.

Johannes Thingnes Bø tror ikke det.

- For det første er utøverne veldig redde for å bli smitta, slik at de ikke får gått OL, derfor har vi veldig strenge smitteverntiltak, sier han og fortsetter:

- Når vi først har reist til OL med charter og alt, så blir det som et fengsel, holdt jeg på å si. Vi blir jo losjert tur-retur i busser, til og fra stadionet. Jeg tror det blir den tryggeste plassen på jorda. Jeg tror ikke vi utøverne vil bidra til å dra omikron rundt omkring i verden, heller.

Storebror Tarjei Bø har heller ikke tenkt så mye på utsettelse, eller avlysning av mesterskapet. Han mener imidlertid at hvor man legger et olympisk mesterskap, burde vurderes grundig.

BRØDRE-DUOE: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø på trening i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRØDRE-DUOE: Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø på trening i Oberhof. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi driver med en idrett som trenger både snø og normale skyteforhold, noe som gjenspeiler idretten vår. Når det verken er snø der, storm og minus 30 grader, så er det kanskje ikke så naturlig å drive med skiskyting der, sier han.

- Det er kanskje det jeg har reagert mest på tidligere. Akkurat her og nå må jeg bare å fokus på å prestere i OL. Jeg kan ikke ha fokus på om det blir utsatt eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer