Sommer-OL

OL-bronse: - Vanvittig gøy

I det som var et høydramatisk medaljeseilas i laser, så kjempet Hermann Tomasgaard (27) seg inn til bronsemedalje.

BRONSE: Norske Herman Thomasgaard sikret bronsemedalje i laser-klassen i seiling søndag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Hermann Tomasgaard lå an til sølv i Laser-klassen i seiling, men måtte nøye seg med bronse etter å ha blitt passert av kroatiske Tonci Stipanovic på tampen.

- Det er vanvittig gøy. Jeg hadde aldri trodd dette, sier Tomasgaard til Discovery.

- Det er helt fantastisk, utbrøt Discoverys kommentatorer idet det ble klart at Tomasgaard ble nummer tre.

Tomasgaard hadde 2.-plassen etter de ti innledende seilasene og prøvde å forsvare den mot Stipanovic og kypriotiske Pavlos Kontides, men måtte gi tapt for kroaten helt mot slutten av medaljeseilasen.

- Det gikk veien heldigvis. Det føles veldig veldig bra. Jeg seila ikke min beste race, men det gikk, sier Tomasgaard til Discovery.

Utrolig stort

Han seilte inn til 7.-plass i medaljeseilasen, tre plasser bak Stipanovic, men bare en bak Kontides. Dermed kunne han juble for bronse. Han hoppet i vannet i pur glede da det var klart at medaljen var hans.

- Dette er bare så utrolig stort! Jeg er så glad, sa idrettspresident Berit Kjøll til NTB.

- Det er krevende med så mange seilaser i til dels krevende forhold med utrolig sterk konkurranse. Det er utrolig velfortjent og imponerende at han tok en bronse, sa hun om Tomasgaards prestasjon.

FEIRET: Etter målgang kunne Tomasgaard endelig slippe jubelen løs. Foto: NTB
FEIRET: Etter målgang kunne Tomasgaard endelig slippe jubelen løs. Foto: NTB Vis mer

Han endte 3 plasspoeng bak Stipanovic, men 3 poeng foran Kontides. Dermed har Norge tatt OL-medalje i seiling for første gang siden 2004.

Matt Wearn fra Australia hadde en så stor ledelse at gullet allerede var sikret. Han trengte bare å fullføre medaljeseilasen, men avsluttet med stil og tok 2.-plass, slått bare av franske Jean Baptiste Bernaz som ledet fra start til mål.

Poengsystemet i seiling baseres på plassiffer fra hver seilas, der utøverne får stryke sin dårligste plassering. I medaljeseilasen dobles plasseringen slik at prestasjoner der belønnes høyere.

OL: Vi tar en titt på OL-snakkiser, og blander inn noen gode, gamle godbiter. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Medaljedrama

Etter de ti innledende seilasene var Tomasgaard på 2.-plass med plassiffer 71 (etter en strykning), tre foran Stipanovic og fem foran Kontides. Begge de sistnevnte har OL-sølv fra før, henholdsvis i 2016 og 2012.

Ut fra start valgte Tomasgaard en noe annen kurs enn sine tøffeste medaljerivaler. Ved første runding var han på 8.-plass, tre plasser bak Stipanovic og to bak Kontides. Da var kroaten oppe på sølvplass.

På neste strekk passerte nordmannenn både Stipanovic og Kontides og rundet neste bøye som nummer seks, to plasseringer foran kroaten og tre foran kyprioten. Tomasgaard var oppe på sølvplass igjen, mens tyske Philipp Buhl da lå an til bronse.

Tomasgaard fortsatte å finne gode vindforhold og var oppe på 2.-plass underveis mot tredje bøye før han rundet som nummer seks med Stipanovic og Kontides like bak seg.

DUELL: Det ble kamp mellom Norge og Kroatia for OL-sølvet. Den duellen vant kroaten. Foto: NTB
DUELL: Det ble kamp mellom Norge og Kroatia for OL-sølvet. Den duellen vant kroaten. Foto: NTB Vis mer

Sølvet glapp

Inn mot den siste bøyen fulgte han Stipanovic tett, men sørkoreanske Ha Jee-min og Kontides kom mellom rett før runding. Dermed forsvant sølvet, men Tomasgaard holdt finske Kaarle Tapper bak seg og holdt seg dermed på medaljeplass.

Tomasgaard hadde serien 3-18-15-2-6-8-10-5-19-4 i de innledende seilasene.

35 jolleseilere deltok i Laser-klassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer