OL-byen ble omtalt som «spøkelsesaktige ruiner». Nå har de funnet løsningen på problemet

Tolv år etter Aten-OL.

FRA OL TIL RETTSLOKALER: OL-anleggene for sandvolleyball i 2004 har stått falleferdige i snart 12 år. Nå har greske myndigheter bestemt å bruke dette som rettslokaler de neste 20 åra. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
FRA OL TIL RETTSLOKALER: OL-anleggene for sandvolleyball i 2004 har stått falleferdige i snart 12 år. Nå har greske myndigheter bestemt å bruke dette som rettslokaler de neste 20 åra. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
UBRUKELIG: Kajakkanlegget fra OL i 2004. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
UBRUKELIG: Stadionanlegg fra 2004-OL. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis

(Dagbladet): Det er straks tolv år siden sommer-OL i Aten og arrangementet var en 100-årsmarkering for de moderne olympiske leker.

I dag står mange av idrettsanleggene falleferdige og ubrukelige. Men nå har greske myndigheter tatt grep for hvordan de likevel kan benyttes - og samtidig løse et av myndighetenes problemer.

Blant annet den olympiske arenaen for sandvolleyball skal nemlig brukes som rettslokaler. Det skriver den greske avisa Kathimerini og nettstedet Quartz.

Det greske forsvarsdepartementet opplyser at den gamle OL-arenaen er kjøpt for de neste 20 åra.

Greske medier skriver at myndighetene dermed «slår to fluer i en smekk» ettersom grekerne lenge har grublet over hva de skal gjøre med de tomme idrettsanleggene - samtidig som det er stor mangel på rettslokaler i landet.

Mangelen på lokaler har skapt store forsinkelser i rettsprosesser i Hellas, der flere profilerte saker er blitt satt på vent. En av disse gjelder rettssaker mot medlemmer av det fascistiske partiet Gyllent Dagry.

- Dette har vært et stort problem for Det greske justisdepartementet. Mangelen på plass kan nå være løst, skriver myndighetene i en pressemelding.

- Tapt mulighet Aten-OL i 2004 kostet rundt 83 milliarder kroner og sikkerhetsnivået var skyhøyt etter terrorangrepene mot World Trade Center tre år tidligere.

Men etterbruk og gjenbruk av anleggene er blitt et skrekkeksempel.

- Lekene ble en tapt mulighet, ingen tvil om det, uttalte Aten-OLs tidligere talsmann Stratos Safioleas til BBC.

Reuters-fotografen Yorgos Karahalis har tidligere gått rundt i den greske hovedstaden og tatt bilder av anleggene som alle verdens sportsøyne var rettet mot i 2004.  Bilder fra blant annet OL-landsbyen Thrakomakedones, nord i Aten, viser søppel som flyter i svømmebassengene.

I 2014 omtalte amerikanske NBC den gamle OL-byen som «spøkelsesaktige ruiner». Sandvolleyballbanen ved Faliro-komplekset sør i byen er fullstendig gjengrodd. Det er her det nå skal bli rettssaker framover.

Også kajakk-anlegget ved Hellenikon er fullstendig ubrukelig og skittent. Det samme gjelder softball-banen.

Skjebnedøgn Den greske økonomien har vært en tragedie i seg selv og dragkampen om Hellas' enorme statsgjeld fortsetter, skriver NTB.

I dag holdt de 19 eurolandene årets første hastemøte. Grekerne venter på nye utbetalinger fra en lånepakke på 86 milliarder euro, men må først innfri vilkårene fra kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet IMF. Forhandlingene er allerede flere måneder på overtid.

I går godkjente nasjonalforsamlingen i Aten omstridte endringer i pensjons- og skattesystemet og håper nå å nærme seg avslutning. 

- Vi gjør fremskritt. Jeg er fortsatt trygg på at vi finner en løsning i mai, sier Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble til pressen i Brussel. 

- Er vi på rett spor med reformer og tiltak, kan det lede til nye utbetalinger i uken eller ukene som kommer, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Huset flyktninger Hundrevis av flyktninger og migranter ble i oktober i fjor innkvartert i greske OL-arenaer, som stort sett har stått tomme siden 2004. om Rundt 400 mennesker kjørt i busser fra plassen til OL-hallen Galatsi nord i byen, skrev NTB i oktober.

For snart tolv år siden ble hallen brukt til blant annet tenniskamper og rytmisk gymnastikk. En liknende innkvartering fant sted for få dager siden. Da ble flere hundre innkvartert i Hellinikon-arenaen sør i Aten, der det for tolv år siden ble spilt landhockeykamper.

Også bilder etter Sotsji-OL i 2014 vekte oppsikt. Bilder viste tomme gater og forlatte anlegg bare uker etter at OL-ilden var slukket.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.