OL-byene pålegges å ikke diskriminere homofile

IOC med klausul i kontrakten for OL i 2022.

NY REGEL: I kontrakten vertsbyen for OL i 2022 må undertegne er det en ny antidiskrimineringsklausul. Foto AP Photo/Keystone, Jean-Christophe Bott
NY REGEL: I kontrakten vertsbyen for OL i 2022 må undertegne er det en ny antidiskrimineringsklausul. Foto AP Photo/Keystone, Jean-Christophe BottVis mer

(Dagbladet): Den internasjonale olympiske komité (IOC) har føyet til en antidiskrimineringsklausul i kontrakten vertsbyen for OL i 2022 må undertegne. Det skjer i kjølvannet av Russlands omstridte homolov som bidro til store protester i forbindelse med Sotsji-OL i februar.

Regelendringen er være basert på det sjette prinsippet i det olympiske charteret. Den forbyr «alle former for diskriminering av land eller personer på bakgrunn av rase, religion, politikk, kjønn eller andre ting».

Ville fjerne all tvil Til Dagbladet bekrefter IOC-medlem Gerhard Heiberg at klausulen kommer som en direkte konsekvens av de massive protestene i forbindelse med lekene i Russland.

- Det skyldes selvfølgelig det som skjedde i Sotsji. Vi følte at det som sto i vårt olympiske charter også dekket de homofile og lesbiskes rettigheter, men siden det ble så mye diskusjon rundt det, ville vi ta dette inn for å gjøre det helt klart hvor vi står.

Det norske IOC-medlemmet forteller at samtalene om kontraktsendringen startet under forrige OL.

- Vi har diskutert det flere ganger etter Sotsji, men det var der diskusjonen startet. Det var på tide å komme ut med dette nå, for her skal det ikke være noen tvil om hvor vi står, sier Heiberg til Dagbladet.

- Utelukkende positivt I et brev til de tre søkerbyene skriver også Christophe Dubi, direktør for de olympiske lekene, at endringen er et resultat av «erfaringer tilegnet av IOC under tidligere utgaver av de olympiske lekene».

Det skriver insidethegames.biz.

Leder av landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund, mottar nyheten med glede.

- Hvis IOC tar ansvar for å tydeligjøre at diskriminering er uforenelig med å være arrangørland for et OL, er det noe vi er veldig glade for. Det er for oss utelukkende positivt, sier Nylund til Dagbladet.