ALDRI VÆRT BEDRE:  Sander Sagosen ble kåret til banens beste da Norge spilte uavgjort 25 - 25 mot hjemmefavoritten Danmark i OL-kvaliken. Norsk håndball har aldri vært bedre enn nå. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
ALDRI VÆRT BEDRE: Sander Sagosen ble kåret til banens beste da Norge spilte uavgjort 25 - 25 mot hjemmefavoritten Danmark i OL-kvaliken. Norsk håndball har aldri vært bedre enn nå. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.Vis mer

OL-dramaet: Norge har aldri vært bedre i håndball

Avgjørende mot Kroatia i kveld.

DE publikumsfavorittene våre som forsvant i en tysk revestrek i semifinalen i EM for drøye to måneder siden, er tilbake i kveld på en TV-skjerm nær deg.  Ett poeng mot Kroatia betyr OL-spill for håndballgutta.

Og mye mer enn det:

•• Med det norske herrelandslaget på plass i Rio, er denne øvelsen en attraksjon rikere .

Så kjapt har dette unge mannskapet til kvalitetstrener Christian Berge utviklet seg siden de med fjerdeplassen i EM leverte vinterens kanskje største norske overraskelse.

MENS denne kampen ennå stod og vippet for de danske yndlingene på hjemmebane foran 12 000 syngende landsmenn i Herning, var valget vrient for nøytrale elskerne av stilig håndball:

•• Hvem ville det bli verst å miste i sommerens OL? Fantastiske Mikkel Hansen eller velspillende Norge?

Det sier det meste om håndballguttas nivå i denne kampen, for det meste er allerede sagt om 28-årige Mikkel; sportens villhårete danske helt med en look av steinalder og urkraft som absolutt bedrar.

Få er kløktigere og mer fininnstilt enn Mikkel Hansen i denne sporten. Han har herjet på det absolutte toppnivået i snart ti år. Blitt kåret til verdens beste spiller underveis, vært både toppscorer og førstevalget av stjernene i Champions League, vunnet spansk og fransk serie med Barcelona og Paris Saint Germain og nesten alene gjort Danmark til en fast medaljekandidat i alle mesterskap.

Men i kveld var det ikke nok til å overskygge Norge.

FOR der Mikkel Hansen i blant gjorde de vakreste og smarteste ting med ballen, viste de norske håndballgutta samlet fram den absolutt fineste håndballen.

Denne raske, norske framgangen kommer med flere individuelt svært spennende spillere rundt vår kommende verdensstjerne Sander Sagosen, men mest av alt kommer den med et innøvd, hurtig angrepsspill du ikke trenger å være landsmann for å heie fram. Det holder å være glad i god lagsport.

SÅ NÆR:  Christian Berge fortviler over at laget hans ikke setter den store muligheten til seier mot Danmark i kontringen minuttet før slutt. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
SÅ NÆR: Christian Berge fortviler over at laget hans ikke setter den store muligheten til seier mot Danmark i kontringen minuttet før slutt. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer

DET er tross alt ikke så ofte vi ser så tydelige internasjonale kvaliteter i landslagene våre. Joda; fotballjentene har OL-gull og håndballjentene har selvsagt dominert sin sport i en årrekke; men det som nå skjer med gutta blir likevel prestert i et jevnere konkurransemiljø. Der har norsk lagidrett historisk sett fått sine framganger med mer defensive og destruktive verktøy.

Ikke et vondt ord om disse, men det er altså uvant moro å se et norsk herrelandslag spille ut en håndballstormakt som Danmark på bortebane.

OG for ikke å glemme hvordan nevnte Mikkel Hansen satt standarden denne kvelden.

I førsteomgangens siste kast fikk Danmark timeter. Det ble den tradisjonelle oppstillingen;du vet, med seks motstandere mellom Mikkel med ballen og Ole Erevik i det norske målet. Altså omtrent som den muren av belgiere du kanskje husker eller har sett på det ikoniske fotballbildet av fenomenet Diego Maradona fra Mexico-VM i 1986.

Å lage mål på en slikt frikast er en såkalt «umulighet», men Mikkel Hansen gjorde det. Han blir ikke legendarisk av underet slik Maradona ble både av sine mirakler og triks på fotballbanen. I internasjonal håndball er sånt umulig ettersom sporten tross alt ikke er stor nok til å skape globale legender.

Men for de som verdsetter idrett av ypperste kvalitet er denne standarden både sett og forstått.

DET gjør en av Norges sportslig sett fineste håndballkvelder enda flottere.

For da verdensstjernen Mikkel en drøy halvtime seinere i denne OL-kvalikens aller siste kast prøvde å gjenta prestasjonen, var den igjen umulig. Da hadde de norske håndballgutta rukket å vokse enda litt mer, slik at det er mulig for de fleste å innse at vi aldri har vært bedre i denne sporten.

Sjekk selv mot Kroatia kl.18.00 på TV3.

 

KLASSELAG:  Med Sander Sagosen som spillfordeler utvikler herrelandslaget seg raskt. OL-kvaliken mot danskene i Herning i går var glitrende.  FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix.
KLASSELAG: Med Sander Sagosen som spillfordeler utvikler herrelandslaget seg raskt. OL-kvaliken mot danskene i Herning i går var glitrende. FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix. Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.