OL-duellen

For de fleste amerikanere dreier OL i Nagano seg først og fremst om én duell: gullkampen om kunstløpstronen mellom de to tenåringene Michelle Kwan (17) og Tara Lipinski (15). Vinneren blir garantert mangemillionær - i dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kristi Yamaguchi er den siste amerikanske jenta som har stått øverst på kunstløpspallen i et OL. Det var i 1992, og Yamaguchi var ikke engang spesielt egnet for bred markedsføring på grunn av sitt japanske opphav.

Likevel tjener hun fortsatt rundt tjue millioner kroner i året etter sin OL-triumf.

I kunstløpernes millionærklubb finner vi navn som Oksana Baiul, Nancy Kerrigan (uten OL-gull, men med en god historie), Brian Boitano og Scott Hamilton.

- En kan aldri anslå hvor mye et OL-gull i kunstløp er verdt. Det gir deg nemlig kreditt hos alle, overalt og for resten av livet, sier Scott Hamilton, OL-vinner i 1984. I dag er han en meget velstående mann og ekspertkommentator i CBS.

OL-historie?

Hovedårsaken er kunstløpsstjernenes enorme popularitet på amerikanske TV-kanaler. I fjor sendte de fire største TV-kanalene over 200 timer med kunstløp.

I Nagano kan USA oppleve olympisk historie. For første gang har nasjonen sjansen til å ta alle tre medaljene i kvinnenes konkurranse.

Michelle Kwan er gullfavoritten, etter sitt nærmest perfekte friløp i OL-uttakingen.

Den regjerende verdensmesteren Tara Lipinski falt i kortprogrammet, men presterte sju glitrende trippelhopp i friløpet.

Vil ha en kvinne

De fleste tipper at de to tenåringsjentene avgjør gullkampen seg imellom. Bak dem kan faktisk 20-årige Nicole Bobek ta bronse.

Det at hun er to år eldre enn Tara, kan vise seg som den viktigste fordelen i OL. Det vet Michelle Kwan av egen erfaring.

Da hun for tre år siden var ferdig med friløpet i VM, trodde mange at de hadde sett gullvinneren. Men dommerne plasserte 14-årige Michelle som nr. 4.

- De ville ha en kvinnelig vinner - ikke ei småjente, sier Kwans trener, Frank Caroll.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer