Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL, EM og VM på tre måneder?

Norske sykkeless sliter med å få med seg alt.

MANGE MESTERSKAP: EM-tittelen får langt mer prestisje når proffene blir invitert. Men er mesterskapet noe for Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug?
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MANGE MESTERSKAP: EM-tittelen får langt mer prestisje når proffene blir invitert. Men er mesterskapet noe for Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Lars Petter Nordhaug? Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(procycling.no): Denne helga offentliggjorde Europas sykkelforbund (UEC) at de innfører eliteklasser for seniorer i sykkel-EM den kommende høsten.

Mesterskapet skal foregå i Sør-Frankrike og Monaco i perioden 14.-18. september. Med andre ord omtrent midt imellom OL i Rio de Janeiro (landeveisøvelser i perioden 6.-10. august) og VM i Qatar (9.-16. oktober).

Sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund bekrefter at Norge satser på å sende proffer til EM. Men hvem som er aktuelle til øvelsene i eliteklassene er foreløpig uklart.

— Vi har tenkt å sende et antall proffer. Så får vi se hvor mange, og hvilke som blir med dit. Det er et klart ønske fra UEC om at vi skal stille med lag, og med tanke på at Harald Tiedemann Hansen (Norges sykkelpresident, journ.anm.) sitter i UEC-styret, ville det vært rart om vi ikke er med, sier Falk til procycling.no.

Tøft terreng Sportssjefen understreker at Norges Cykleforbund er positivt innstilt til et nytt mesterskap for de beste. I forbundskontorene ønsker man eliteklassen i europamesterskapene velkommen.

— Det blir litt mye nå i 2016 med tre mesterskap. Slik sett ville de kanskje ikke gjort så mye om man hadde ventet til 2017 med å innføre dette. Men for det sportslige er det en fordel med et nytt mesterskap for de beste. Man er kanskje også mer opptatt av mesterskap i Norge enn mange andre nasjoner, tror Falk.

Svensken tror ikke minst at sykkel-EM vil få betydelig mer oppmerksomhet. Interessen blant publikum blir mest sannsynlig mye større når det ikke lenger skal sykles kun i aldersbestemte klasser.

Fellesstartløypa i Nice-området ser ut til å passe de beste klatrerne. Skissene Falk har mottatt fra UEC forteller om en løype i mennenes eliteklasse som er godt over 200 kilometer lang. I tillegg strekker den seg over 4800 høydemeter. Verdensstjerner som Alberto Contador og Vincenzo Nibali har allerede bekreftet at de akter å kjempe om EM-gull i september.

• Les mer: Stjernene vil kjempe om gull i nytt mesterskap
• Les mer: Trolig tre hjelpere rundt Nordhaug i OL

For de antatt sterkeste norske kortene er situasjonen mer uviss, ikke minst med tanke på at det også er både OL og VM i år. Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen blir trolig de største norske håpene under OL i Brasil. Også der venter det tøffe og kraftkrevende klatringer.

— Det blir ganske tøft i EM. Alexander Kristoff er nok ikke like aktuell for et EM som for eksempel Lars Petter. Men jeg vet ikke hvordan det passer inn i sesongopplegget hans. Lars Petter har vært klar på at han skal satse på OL, poengterer Hans Falk.

Allrounder Edvald For Boasson Hagen er heller ikke den paddeflate VM-traseen i Qatar noen ulempe, selv om han ikke virket spesielt begeistret for den under Tour of Qatar i vinter.

- Det er bra at det er en klar forskjell på løypene. Det åpner for at vi kan sende et lag til EM og sende andre ryttere til VM. Det kan bli aktuelt å sende dem som skal til OL til EM i tillegg. De to mesterskapene kan passe til å sende omtrent de samme rytterne, mener Falk.

- For Edvald sin del passer for så vidt løypene i både OL, EM og VM. Men det blir nok litt mye med et EM i tillegg til de to andre.

• Les mer: - Kristoff vil være stor forhåndsfavoritt
• Les mer: Delte meninger om VM-løypa

Hans Falk tror både OL- og EM-løypene står bra til Nordhaug og Boasson Hagen. Han erkjenner dog at andre nasjoner har klart større bredde i toppen og flere kort å spille på. Belastningen kan bli i overkant høy på de to mangeårige proffene.

Selv vil ikke Boasson Hagen avvise en eventuell deltakelse i EM når procycling.no spør ham om det nye mesterskapet. 28-åringen fra Rudsbygd understreker dog at han ikke har tenkt mye på saken foreløpig.

Avventer — Jeg er usikker på om jeg kan kjøre der. Jeg har ikke tenkt noe på det. Hvis det passer med en oppkjøring før, og jeg ikke har noen andre løp da, kan jeg tenke meg å være med, sier Boasson Hagen.

— Men jeg har ikke tatt stilling til det. Jeg får fokusere på vårklassikerne i tida framover, fortsetter han.

Seinest denne helga leverte den 21 årige førsteårsproffen Odd Christian Eiking en flott sisteetappe i Paris-Nice. Askøyværingen, som debuterte på WorldTour-nivå i etapperittet, gjorde det attpåtil på veier som også kommer til å bli brukt under EM.

Trolig kommer verdenstourrankingen til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) til å avgjøre antallet plasser som tildeles hver nasjon.

Hans Falk sier plass 1-10 på den rankingen normalt skal gi ni plasser på fellesstarten, mens 11-20 gir seks kvalifiserte i eliteklassen for menn.

— Per nå vet jeg ikke hvor mange ryttere vi får med. En aktuell kandidat kan for eksempel være Eiking. Vi får se hvordan det fungerer for ham utover året. Han er nok ikke like aktuell for en plass i VM, påpeker sykkelforbundets sportssjef.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!)