OL er reddet

Fotballjentene har allerede gjort Beijing-OL til en stor norsk suksess.

INGEN norsk seier de neste to ukene, er viktigere for oss enn fotballjentenes. Dette er sporten som betyr mest for flest nordmenn og har kraft til å skape positive endringer i samfunnet vårt. Da teller 2 - 0 over USA mer enn tre overraskende poeng i en åpningskamp.

For bak det flotte resultatet kom det noen mye flottere svar:

** Fotballjentene er i sportslig utvikling igjen med fart og individuelt teknisk nivå som gjør at det går an å tro på mange år med Norge som ett av de beste lagene.

Den sjansen har vi ikke i noen av de andre store internasjonale lagidrettene, og det gjelder å ta vare på den.

DET GJORDE vi ikke før siste OL. Turneringen i Aten ble spilt uten Norge. Det var stusslig i en sport som vi har vært med å utvikle fra ingen ting de siste par tiårene.

Men skal vi være ærlige, så hadde det norske laget dengang heller ikke så mye å komme med. Først etter de siste sesongenes generasjonsskifte, spiller det norske laget med ferdigheter som gjør at vi igjen kan få fullt utbytte av den tradisjonelle sterke organiseringen.

Det var det som skjedde mot USA.

SETT i perspektiv var de to norske scoringene på de fire åpningsminuttene på Qinhuangdao Sport Stadium årets sensasjon i internasjonal fotball, og nå er kvinnefotballen kommet så langt at det går an å se sammenhenger i stedet for tilfeldigheter.

PANGSTART: De norske fotballjentene startet kampen mot USA med et smell. Samtidig ga de Norge en strålende start på OL i Beijing - før lekene egentlig er i gang. Foto: SILVIA IZQUIERDO/AP/SCANPIX
PANGSTART: De norske fotballjentene startet kampen mot USA med et smell. Samtidig ga de Norge en strålende start på OL i Beijing - før lekene egentlig er i gang. Foto: SILVIA IZQUIERDO/AP/SCANPIX Vis mer

Dette er en av USAs viktigste OL-disipliner. Allerede fra de første lekene med kvinnefotball på programmet i 1996, ble deres gullvinnere løftet fram. Seinere er fotball blitt den største skoleidretten for jenter og det raskt voksende fotballmiljøet en kommentert politisk faktor i presidentvalgkampene.

Mens vi lenge har holdt fram håndballjentene som representant for noe av det mest folkelige i vår egen idrett, har «soccer moms» tilsvarende plassering i USA, men da som et utvidet begrep for det å bruke sport til å ta vare på det sosiale i nærmiljøet. Felles for begge disse retningene er imidlertid behovet mer oppmerksomhet rundt jentenes toppidrett.

DET er sporten definitivt verdt. For oss er dette OLs avgjørende øvelse; selve testen på om vi skjønner hvilken toppidrett det gjelder å henge med i.

Internasjonal kvinnefotball skyter fart i et raketttempo som kjapt kommer til å gjøre sporten til den desidert største jenteidretten. Drivstoffet kommer fra den raskt økende pengebingen til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) på samme måte som vår nasjonale vekst henger sammen med prioriteringene hos det økonomisk solide fotballforbundet på Ullevaal Stadion.

Begge deler er topp investering i en tid der fotball både nasjonalt og internasjonalt skifter karakter fra en ren guttegreie til en riktig folkesport.

DEN utviklingen gjør at Kulturdepartementet burde jobbe mye mer systematisk med å sikre at Norge holder følge internasjonalt, selv om det foreløpig ordner seg på gamlemåten. Med et landslag gjennomgående basert på den skrantende økonomien i de små norske toppklubbene, har Bjarne Berntsen og spillerne hans tatt et langt sportslig steg etter den triste VM-avslutningen i bronsefinalen mot nettopp USA i fjor høst.

Det var ikke bare to tilfeldige tidlige mål på amerikanske forsvarsfeil som avgjorde kampen. Selv i disse scoringene var de norske ferdighetene like synlige som USAs tabber; først gjennom motet til Leni Larsen Kaurin i hodeduellen før 1 - 0 og så i avslutningen til Melissa Wiik til 2 - 0.

RESTEN av kampen ble en oppvisning i det norske fotballjenter ofte har manglet de siste sesongene; nok fart til å gi motstanderen masse trøbbel i bakrommet, ballkontroll til å variere angrepsrytmen og ro til å sette inn presset etter hvordan kampen utviklet seg.

OL er reddet

Til sammen gjorde dette Norge til et for anledningen mye bedre lag enn USA.

Sånt kan endre seg i løpet av en forhåpentligvis lang OL-turneringen, men ferdighetene forsvinner ikke.

I hvert fall ikke om vi husker på at de betyr mye mer for Norge i jentefotballen enn i noen annen OL-gren.