KNALL OG FALL: Ol-fakkelens vei mot Rio har blant annet vært preget av tyveri og snublende fakkelbærere. Video: Reuters / Facebook/Recife da Depressão Vis mer

OL-fakkelen feirer 80 år, og skal markere sommerens høydepunkt. Det bryr ikke Brasils demonstranter seg noe om

Tida før OL preges av politiske demonstranter og folk som rett og slett vil ødelegge for OL-fakkelens ferd.

(Dagbladet): Tidlig i mai startet OL-fakkelen sin rundtur i Brasil. Endestasjonen er Rio de Janeiro.

«Stafetten» ble innført i forkant av «nazi-OL» i Berlin i 1936, og har siden det hatt flere brutale og sjokkerende etapper.

STARTET I ATEN: Den olympiske fakkelen blir tent i Aten, og startet derfra sin ferd mot Rio. Foto: George Panagakis / Pacific Press
STARTET I ATEN: Den olympiske fakkelen blir tent i Aten, og startet derfra sin ferd mot Rio. Foto: George Panagakis / Pacific Press Vis mer

Foran Beijing-OL i 2008, var fakkelen innom flere steder i verden. På den turen var det, ifølge New York Times, flere demonstranter som prøvde å sabotere dens vei mot Kina.

Bakgrunnen var Kinas holdning til menneskerettigheter og politikk overfor Tibet, og ruten ble forandret flere ganger.

Også foran OL i London i 2012 har OL-fakkelen skapt overskrifter. Da var det blant annet en «streaker» som ville være med på moroa.

Rio-fakkelen slipper ikke unna

2016 er ikke et unntak for sjokkerende etapper i fakkel-stafetten - som i år feirer 80 år. Siden rundturen begynte i Brasil i mai, har den skapt flere overskrifter.

Den tristeste er nok om jaguaren som i juni måtte være med på bilder med fakkelen. Kort tid etterpå ble det rapportert om at den var død, etter å trolig ha prøvd å flykte.

Brasilianske soldater skal da ha skutt og drept jaguaren.

Drept: Jaguaren Juma ble skutt etter at den angivelig angrep en soldat. Jaguaren var tilstede, i en neddopet tilstand, i forbindelse med overrekkingen av OL-ilden. Kort tid etter prøvde den å angripe en soldat. Video: NTB Scanpix. Vis mer

I en artikkel i den amerikanske avisa New York Times, er det samlet flere «høydepunkter» fra fakkelens 94-dager lange ferd. Flere skal ha prøvd å enten ta fakkelen eller slukke den med brannslokningsapparat og vann.

Grunnen til at enkelte har prøvd å ta eller ødelegge fakkelen, er fordi mange setter spørsmålstegn ved at brasilianske myndigheter bruker penger på de olympiske lekene.

Dog, det er også folk som bare ønsker å «tulle» som har klart å komme seg forbi sikkerhetsvaktene.

Men det er ikke bare fakkelen som har fått gjennomgå. Så langt er det dokumentert at to personer har gått skikkelig på tryne med fakkelen, men de har heldigvis reist seg rimelig raskt.

Olympiske leker i politisk kaos

Brasil har lovet en heidundrende fest fra 5. til 21. august. Men foran OL har landet slitt med både politiske og økonomiske problemer.

100 dager før OL-starten, var nyhetsbildet preget av elleve døde arbeidere, og at flere anlegg ikke enda var ferdigstilt.

«SOS ARBEID»: Under en demonstrasjon mot Rio de Janeiros økonomiske krise, holdt en mann opp en plakat hvor det står «SOS ARBEID». Rios arbeidsledighet er på rundt 10,2 prosent. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes
«SOS ARBEID»: Under en demonstrasjon mot Rio de Janeiros økonomiske krise, holdt en mann opp en plakat hvor det står «SOS ARBEID». Rios arbeidsledighet er på rundt 10,2 prosent. Foto: REUTERS/Ricardo Moraes Vis mer

I tillegg er nå president Dilma Rouseff stilt for riksrett, anklaget for å ha trikset med nasjonalregnskapet i forkant av valget i 2014.

Brasil var for bare sju år siden et økonomisk vidunder, men dette har endret seg brutalt; arbeidsledigheten har steget til 10,2 prosent, og landets kredittverdighet har sunket drastisk. Det har ført til at mange ikke får lønna de har krav på, blant annet statsansatte som sykehuspersonell, kunne Aftenposten melde om.

Skapt overskrifter verden over

Rio-OL har preget nyhetsbildet i lang tid.Både utøvere, forskere, professorer og eksperter fra flere land krevde i mai at lekene skulle utsettes, etter funn rundt Zika-viruset, som angivelig ville gjøre det uetisk og helsefarlig å arrangere lekene.

I august 2015 ble tretten amerikanske roere syke etter å ha testet OL-banen, trolig på grunn av det svært skittene vannet.

DEMONSTRERTE MOT LEKENE: Tidligere i juli demonstrerte studenter mot brasilianske myndigheter. De krevde bedre utdanning, og protesterte mot pengene som er brukt på Rio-OL. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo
DEMONSTRERTE MOT LEKENE: Tidligere i juli demonstrerte studenter mot brasilianske myndigheter. De krevde bedre utdanning, og protesterte mot pengene som er brukt på Rio-OL. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo Vis mer