FENOMEN: Flere og flere i amerikansk fotball kneler under nasjonalsangen. Her er Dallas Cowboys før en kamp natt til tirsdag. Foto: Matt York / AP Photo / NTB Scanpix
FENOMEN: Flere og flere i amerikansk fotball kneler under nasjonalsangen. Her er Dallas Cowboys før en kamp natt til tirsdag. Foto: Matt York / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

Protesterer under nasjonalsangen:

OL forbyr politiske demonstrasjoner:
- Det vil bli bestemt i kampens hete

NFL-protestene har strukket seg på tvers av idretter. Nå vurderer OL-utøvere å protestere i Sør-Korea.

(Dagbladet): «Ingen form for demonstrasjon eller politisk, religiøs eller rasepropaganda er tillatt på olympiske steder, lokaler eller andre områder».

Det sier regel nummer 50 i Den internasjonale olympiske komités (IOC) regelbok.

Søndag gikk over hundre NFL-spillere ned på kne under nasjonalsangen i protest mot forskjellsbehandling av minoriteter.

Nå åpner Scott Blackmun, sjefen for Den amerikanske olympiske komité (USOC), for protester under vinter-OL i Pyeongchang.

- Disse utøverne protesterer fordi de elsker landet deres, ikke fordi de ikke gjør det. Så vi gir vår fulle støtte til at utøverne og alle andre skal få uttrykke seg, sa Blackmun mandag, ifølge Reuters.

- Unik mulighet til å bli hørt

Flere amerikanske medier spør nå om man kan få se liknende protester under de kommende lekene som starter i februar.

Den afroamerikanske bob-utøveren Kehri Jones er splittet i sitt syn på NFL-protestene.

- Det er vanskelig fordi faren min er i militæret og jeg vil representere landet vårt på en flott måte. Samtidig vil jeg også representere den sosiale urettferdigheten som pågår, forteller hun til New York Times.

AMERIKANSK OL-SJEF: Scott Blackmun. Foto: Maxx Wolfson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix.
AMERIKANSK OL-SJEF: Scott Blackmun. Foto: Maxx Wolfson / Getty Images / AFP / NTB Scanpix. Vis mer

- Som idrettsutøver har man en unik mulighet til å snakke høyt om ting som vi tror på og å være en stemme for folk som ikke blir hørt, sier den amerikanske kunstløperen Adam Rippon til New York Times.

Også han er skeptisk til å protestere.

- Jeg håper at atmosfæren og gnisningene i det politiske klimaet har forandret seg innen OL starter, sier han, og legger til at han vil støtte lagkameratene om de velger å uttrykke deres mening.

Saken fortsetter under bildet.

- OL er annerledes

Alpinisten Julia Mancuso, ekskjæresten til Aksel Lund Svindal, sier hun ser opp til utøvere som uttrykker sin mening. Samtidig påpeker hun at OL er annerledes.

- Jeg liker å tenke at de olympiske lekene er et helt spesielt arrangement, ikke som NFL og de profesjonelle lagene som konkurrerer hver helg. Dette skjer hvert fjerde år, sier hun til Los Angeles Times.

OMSTRIDT: President Donald Trump har fått kritikk fra en rekke profilerte mennesker etter at han bad NFL-eiere om å sparke spillere som «kneler» under nasjonalsangen. Video: CNN / AP Vis mer

Skal utøverne protestere på lik måte under OL, er de også avhengige av at nasjonalsangen faktisk blir spilt.

- Den eneste gangen vi får høre nasjonalsangen er når vi vinner en gullmedalje. Derfor må det bli en avgjørelse i kampens hete, forteller bob-utøveren Elana Meyers Taylor til New York Times.

- Jeg tror det mest utfordrende er at vi alle egentlig bare vil konsentrere oss om idretten. Men hvis man ønsker at vi skal være rollemodeller for barn så må man stå opp for mer enn bare idretten, fortsetter hun.

Saken fortsetter under lenken.

- Spesielt ikke under OL

Alpinisten Laurenne Ross vil ikke bli overrasket om en amerikansk utøver velger å knele.

- En del av meg ville blitt stolt over at en person sto opp eller knelte, for deres rettigheter og ytringsfrihet, sier hun til LA Times.

Den andre delen av Ross ville blitt knust.

MISFORNØYD: Den amerikanske presidenten Donald Trump er ikke spesielt fornøyd med at flere NFL-spillere, med Colin Kaepernick i spissen, kneler under nasjonalsangen for å markere dårlig behandling av minoriteter. Video: CNN Vis mer

- Jeg ville blitt litt knust over at vi blir revet ifra hverandre som nasjon, at disse gestene får oss til å se ut som vi ikke er ett lenger.

Ishockeyspilleren Troy Terry, som håper å bli tatt ut til landslaget, er ikke i tvil om hva han vil gjøre.

- Du vil ikke se meg knele under nasjonalsangen, spesielt ikke under et arrangement som OL, forteller han.

- Et banebrytende øyeblikk

Demonstrasjoner under OL er en sjeldenhet. Den mest kjente av de alle kom under OL i Mexico i 1968 da Tommie Smith og John Carlos viste Black Power-hilsenen under medaljeseremonien.

- Det var et banebrytende øyeblikk ikke bare for den olympiske bevegelsen, men hele det amerikanske OL-laget. Det erkjente vi da vi inviterte dem til Det hvite hus i fjor, sier Scott Blackmun, sjefen for Den amerikanske olympiske komité (USOC), til Reuters.