Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-gull i sikte

Magdalena Forsberg og OL har ikke vært noen god kombinasjon. Mandag fikk hun endelig en medalje. I dag sikter hun mot gull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ski og jakt har lenge vært viktige ingredienser i Magdalena Forsbergs liv, men det var først da hun tok med seg børsa på skitur at hun fikk suksess på idrettsarenaen.

Men til tross for at hun har vært verdens beste skiskytter de siste fem årene, har ikke OL-merittene vært mye å skryte av.

I 1992 deltok hun som langrennsløper under navnet Magdalena Wallin. Det beste resultatet hun tok med seg fra Albertville-lekene var en 26. plass. En akillesskade gjorde at hun mistet OL på Lillehammer.

Hennes beste år som langrennsløper var på tampen av 80-tallet. Men hun klarte ikke å ta steget helt opp i verdenstoppen. Da framgangen lot vente på seg, vurderte hun å avslutte idrettskarrieren. Men i stedet søkte hun nye utfordringer - som skiskytter.

Og hun skulle raskt få sving på skiskytterkarrieren. I tillegg til å være en god langrennsløper, ble hun raskt en god skytter.

Å bevege seg i naturen med gevær var ikke helt fremmed for Magdalena. Hun kommer fra en jaktfamilie og allerede som barn var hun med faren på elgjakt. Selv bar ikke Magdalena våpen.

Nagano-skuffelse

Men heller ikke hennes første OL som skiskytter gikk som hun hadde håpet. Hun stilte til start i Nagano som favoritt etter å ha vunnet verdenscupen og tatt to VM-gull i 1997. Men også Nagano-OL ble en skuffelse.

Dårlig skyting gjorde at hun ble nummer 14 og 17 etter tre bom både på sprinten og normaldistansen. Etterpå beklaget hun overfor hele det svenske folk:

- Sverige hadde ikke for mange medaljekandidater: bare meg, ishockeylaget og Ylva Nowen, og vi misset alle sammen.

Men nå har både hun og det svenske idrettspublikummet glemt Nagano. Etter OL-fadesen i 1998 har Magdalena Forsberg gitt seg selv og andre mange gledesstunder.

Og svenskene vet å sette pris på sin «Magda». I fjor ble hun kåret til «Årets Svenske».

Omtrent 28 000 svensker stemte - nesten 23 000 stemte på skiskytterdronninga! Etter Forsberg fulgte utenriksminister Anna Lindh og Englands landslagssjef i fotball Sven-Göran Eriksson.

- Jeg blir like forundret hver gang det kommer slike avstemninger. Jeg blir fortsatt overrasket hver gang jeg blir gjenkjent, så dumt det enn kan høres ut, sier Forsberg.

Dronning av v-cupen

Fem ganger på rad har hun vunnet verdenscupen sammenlagt. Bare sist sesong vant hun 14 verdenscupseire. Hun vant blant annet åtte seire på rad. Og hun har fortsatt i det samme sporet denne sesongen. Så langt står hun med fantastiske 40 verdenscupseire totalt.

Til tider har det sett umulig ut å slå «Magda».

Men i OL har det vært en annen historie.

På 15 kilometeren på mandag hadde hun alle muligheter til å sikre den gjeveste OL-medaljen, men bommet en gang for mye på den siste stående skytingen. Og selv om Forsberg satser alt på å endelig få OL-gullet hun har drømt, går ikke verden under for den blide svensken hvis det skal gå skeis igjen.

For nå kan hun i alle fall rydde plass til en OL-medalje i premieskapet.

- Det finnes altfor mange idrettsmenn og -kvinner som legger opp for sent. Jeg vil slutte på topp. Det har alltid vært mitt mål, sier Forsberg.

Og hva hadde vel passet bedre enn et OL-gull i dag?

<B>BRONSE:</B> Magdalena var gullfavoritt mandag, men måtte nøye seg med tredjeplass.
SVERIGES HÅP:</B> Hele Sveriges «Magda» har flere sjanser til gull.
Hele Norges coronakart