TETTE BÅND: Therese Johaug og Marit Bjørgen har støttet og hjulpet hverandre i mange år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TETTE BÅND: Therese Johaug og Marit Bjørgen har støttet og hjulpet hverandre i mange år. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen om Johaug-saken

OL-gullvinner reagerer på Bjørgens støtte til Johaug:
- Stupid. Man bør ikke si det

De finske langrennsstjernene Iivo Niskanen og Sami Jauhojärvi viser forståelse for Therese Johaugs tabbe, men stusser likevel over Marit Bjørgens uttalelser under høringen på Ullevaal i januar.

(Dagbladet): - La henne være i fred. Det er trist at Therese Johaug må gjennom så mye, sier Iivo Niskanen til Dagbladet.

Han ble i vinter en av Finlands største idrettshelter da han vant VM-gull på 15 kilometer klassisk på hjemmebane i Lahti-VM i februar.

Ropene etter «Iivo, Iivo» høres fortsatt i de finske skoger. Sammen med Sami Jauhojärvi holdt duoen også på å ta gull på lagsprinten, før sammenstøtet med Emil Iversen ble et faktum.

Duoen, som derimot vant OL-gullet på lagsprinten i Sotsji i 2014, er ikke like kritiske til Johaug som Aino-Kaisa Saarinen og store deler av det finske laget.

Når Dagbladet ringer Jauhojärvi, som la skiene på hylla etter Lahti-VM, sitter han hjemme i Finland med ungen på fanget og nyter stillheten i livet etter langrennskarrieren.

- VELDIG URETTFERDIG: Marit Bjørgen om Therese Johaugs utestengelse i 18 måneder. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Viktig signalsak for utøverne

Men interessen er fortsatt stor, og Therese Johaug-saken har skapt enormt engasjement i Finland over lang tid.

HELT: livo Niskanen vant VM-gullet på 15 kilometer klassisk foran Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug. Han er en av få finner som støtter Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HELT: livo Niskanen vant VM-gullet på 15 kilometer klassisk foran Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug. Han er en av få finner som støtter Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg er fornøyd med utfallet av dommen. Det er riktig overfor de andre langrennsløperne. Therese Johaug kan ikke få særbehandling bare fordi hun er en stjerne. Det er en viktig signalsak for utøverne, sier Jauhojärvi til Dagbladet.

- Hvorfor er det en signalsak?

- Det er et viktig signal å gi, for å forsikre oss om at utøverne sjekker alt de inntar og ikke plutselig får i seg noe som gjør at du presterer bedre. Det er umulig for oss som står utenfor å vite om det snakkes sant, men vi vet hva dopingprøven sier.

- Viktig at Johaug ikke får komme til OL

USADA-sjef Travis Tygarts teori om at FIS' agenda i saken kan ha vært å hindre Therese Johaug i å komme rett inn i Pyeongchang og vinne gull etter gull der, støttes av Jauhojärvi.

- 18 måneder eller 24 måneder spiller ingen rolle for en skiløper i dette tilfellet, men det er viktig at hun ikke får komme rett inn i OL og gå som faen der, mener den finske veteranen.

- Det har vi sett for mange eksempler av og er ikke bra for mesterskapets harmoni. Selv om hun er uskyldig, vil det alltid være harme og støy når man kommer så plutselig inn og vinner alt.

DUO: Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen har sammen vunnet OL-gull og begeistret finske skientusiaster. De har gjenreist langrennssportens inntrykk av Finland etter dopingskalen i 2001. Foto: NTB Scanpix
DUO: Sami Jauhojärvi og Iivo Niskanen har sammen vunnet OL-gull og begeistret finske skientusiaster. De har gjenreist langrennssportens inntrykk av Finland etter dopingskalen i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Iivo Niskanen er imidlertid ikke helt enig i det.

- Hadde hun blitt frikjent, hadde jeg ikke hatt noen problemer med å se henne vinne i OL. Jeg håper å se Therese i skiløypa igjen snart. I mitt hode er hun hjertelig velkommen tilbake, sier Iivo Niskanen, som er broren til Johaug-konkurrent Kerttu Niskanen.

Kritikk av det norske teamet

Både han og Jauhojärvi viser sympati med Johaug, men mener teamet rundt henne må ta større ansvar.

- Vi vet ikke om Therese snakker sant. Det er det bare henne selv som vet, selv om jeg ikke har noe problem med å tro på henne. Men poenget er at vi ikke kan vite med sikkerhet om hun har vært uheldig, men vi vet at det sto en dopingadvarsel på forpakningen og at hun fikk stoffet i seg, sier 36-åringen.

- Vi vet også at hun er på verdens beste landslag og har det beste teamet rundt seg. Da bør de klare å unngå dette, og da får man fort en hardere straff enn en ung og urutinert utøver som ikke kjenner gamet. Det gjør derimot Johaug, som har snakket om hvordan hun dobbeltsjekker alt. Det var tydeligvis ikke sant.

Ville også stolt på legens råd

Den finske langrennsveteranen synes imidlertid ikke det er rart at mange nordmenn reagerer på 18 månedersdommen.

- Jeg forstår at nordmenn synes det er en tøff straff. Johaug er en av Norges mest populære idrettsutøvere, men det har ikke noe å si i en sånn sak, rent objektivt. Hun har fått redusert utgangsstraffen fra 48 til 18 måneder på grunn av formildende omstendigheter. Det virker som et helt greit utfall av saken, mener han.

- Samtidig forstår jeg på en måte at Johaug lyttet til legens råd. Hvis legen sier at du skal ta noe, er det helt normalt og forståelig at du gjør det. Slik er det i Finland også, sier Jauhojärvi.

- Stupid!

Samtidig er han klar på at det ikke hjelper Johaug noe som helst. Jauhojärvi stusser derfor over det Marit Bjørgen formidlet som vitne under høringen på Ullevaal i januar. Da sa langrennsdronninga fra Rognes at hun ville ha gjort akkurat det samme som Johaug.

- Hvis noen hadde sagt det samme i Finland, hadde jeg sagt at du er dum. Stupid! Man bør ikke si det, for det skal ikke skje, verken i Norge eller i Finland. Man må passe på hva man får i seg og ta ansvar for det, sier langrennsprofilen.

- Men du sa nettopp at du også kunne ha stolt på legen?

- Ja, men det er likevel dumt å stole blindt og ukritisk på legen, spesielt når det står en dopingadvarsel på forpakningen. Det er fort gjort å gjøre denne feilen, men det blir ikke noe mindre dumt av den grunn. Både Johaug og Bjørgen er blant de mest rutinerte utøverne.

- Det blir helt feil

Jauhojärvi fortsetter:

- Uansett om andre kunne ha gjort den samme feilen, endrer det ikke det faktum at du må bli straffet om du får et forbudt stoff i kroppen. Johaug og hennes team har gjort en feil. Dessverre er det slik i idretten at det er utøveren som må ta straffen, og da blir det sånn.

- Det blir helt feil å skylde på andre og vise til at andre utøvere ville gjort det samme. Det er sant, men det hjelper ikke. Ansvaret ligger alltid oss utøverne, uavhengig av hvilke andre som sier at de kunne ha gjort det samme, mener Jauhojärvi.

Når det gjelder USADA-sjef Travis Tygart forslag om regelendring, altså å åpne for mildere dopingstraffer hvis man blir trodd på at man ikke har dopet seg med hensikt, får det delvis støtte i den finske leiren.

- Hvis man kan bevise at man er uten skyld, er jeg enig i at det bør gis en mildere straff enn bevisst doping. Men jeg synes man uansett bør få solid en straff, så lenge man har hatt et forbudt stoff i kroppen, sier Jauhojärvi.