- OL-gullvinner testet positivt for doping

Nye analyser fra Torino-OL.

DOPTATT: En tysk radiokanal hevder av Kristina Smigun-Vähi har testet positivt på en ny analyse av dopingprøver fra Torino.OL. Her fra Vancouver fire år seinere. Foto: AP Photo/Jin-man Lee/NTB Scanpix
DOPTATT: En tysk radiokanal hevder av Kristina Smigun-Vähi har testet positivt på en ny analyse av dopingprøver fra Torino.OL. Her fra Vancouver fire år seinere. Foto: AP Photo/Jin-man Lee/NTB ScanpixVis mer

Nye analyser av dopingprøvene fra Torino-OL i 2006 har resultert i fire positive prøver, hevder radiokanalen Deutschlandfunk.

Minst en av prøvene skal tilhøre langrennsløperen Kristina Smigun-Vähi fra Estland, som vant to gull i Torino-lekene.

Ifølge radiokanalen er det uklart om flere av de positive prøvene er hennes, eller om også andre utøvere er avslørt. Uansett mener kanalen å vite at alle de positive prøvene stammer fra utholdenhetsidretter.

Bevarer prøver Den internasjonale olympiske komité (IOK) har sagt at man ikke vil kommentere resultatet av den nye analysen av Torino-prøver før Sotsji-lekene er avsluttet.

NYE ANALYSER: Det er ikke meldt om positive dopingprøver innhentet under OL i Sotsji, men ifølge radiokanalen Deutschlandfunk har ny analyse av prøvene fra Torino-OL resultert i fire positive prøver. Foto: Timo Jaakonaho, Lehtikuva / NTB Scanpix
NYE ANALYSER: Det er ikke meldt om positive dopingprøver innhentet under OL i Sotsji, men ifølge radiokanalen Deutschlandfunk har ny analyse av prøvene fra Torino-OL resultert i fire positive prøver. Foto: Timo Jaakonaho, Lehtikuva / NTB Scanpix Vis mer

I forkant av OL kom det likevel ut at Smigun-Vähi og Estlands idrettsmyndigheter allerede før jul ble orientert om funn i hennes dopingprøver fra Torino.

Dopingprøver avgitt i olympiske leker oppbevares i åtte år (nå utvidet til ti) med tanke på analyse med nye metoder.

Nye metoder Deutschlandfunk melder at det i de fire Torino-prøvene skal være funnet stoffer som indikerer bruk av anabole steroider, og at det inntil nylig ikke var mulig å påvise disse indikatorene på dopingbruk.

Utvikling i analysemetodene har bidratt til at mange dopingmisbrukere er blitt avslørt det siste året, og IOK besluttet å analysere 350 prøver fra Torino-OL igjen med de nye metodene.

Dersom det medfører riktig at Smigun-Vähis prøver er positive, kan hun bli diskvalifisert og fratatt sine gullmedaljer. I så fall vil Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen og Kristin Størmer få gull, sølv og bronse på 10 kilometer klassisk. Da vil Steira også få bronse i skiathlon.

(NTB)