OL-håp i seilsportens formel-1

RISØR (Dagbladet): 49er er båtklassen som skal redde seilsporten. Hastigheten er høy, dramatikken stor. Og best av alt - det foregår nærme land. Publikumsvennlig action er stikkordet. - Vi seiler fortere enn vinden, sier Christoffer Sundby (21).

- Ja, slik er det faktisk. Vi seiler fra vinden på tvers når spinnakeren er oppe.

- Fortere enn vinden. Der har du vel en bra tittel, skyter sidemannen inn, og ler. Navnet er Vegard Arnhoff (22). Sammen med Christoffer er han norsk gullhåp i den nye OL-klassen 49er.

Ford Taunus

De norske gutta er i verdenseliten. Det beviste Soon-seilerne seinest i april, da de vant verdenscupen i franske Hyeres.

De to ble et par etter VM i europajolle i 1997, hvor Christoffer vant gull og Vegard ble nummer ni.

- Begge var i millitæret det året. Vi levde på kostpenger, så det ble få hotelldøgn og mange overnattinger i Transiten, sier Vegard.

Om guttene ikke lever som konger nå heller, så har i alle fall situasjonen endret seg mye fra den gang. Christoffer forteller:

- I dag har vi bra støtte fra Olympiatoppen og sponsorer. Vi lever på ingen måte i luksus, men budsjettet går i alle fall rundt. Vi har til det vi trenger både av utstyr og mat.

Kjemi

De to ungguttene forteller at de hadde litt startproblemer, men nå er forholdet mellom dem helt supert.

- Det var vanskelig å omstille seg fra å være konkurrenter i enmannsbåt, til å skulle samarbeide i en tomannsbåt. Spesielt ettersom vi begge har våre klare syn på hvordan ting bør gjøres. Dermed ble det nok vel mye krangling til å begynne med, sier Christoffer. Begge sier det var godt å ha trener Lars Lønnechen til å holde dem litt i ørene.

- Vi har fremdeles utblåsninger. Men vi er ærlige, og klarer å gjøre opp med det samme. Selvfølgelig hadde vi ikke holdt ut i så mange år dersom vi mente den andre var et rasshøl, sier Vegard.

Jevnt

Det er mange båter som kan gå helt til topps i Sydney. Nivået er høyt. Forskjellene små. Det fikk den norske båten erfare under EM nylig, der det ble en skuffende 15. plass.

- Blir du defensiv, har du ikke en sjanse til å hevde deg. Det var det som skjedde med oss, sier Christoffer. Vi hadde gjort det så bra tidligere i år at vi trodde ting kom av seg sjøl. Det ble en nyttig lærepenge. Hvis du ikke er keen, kan du bare glemme det.

Vegard er sulten. Et siste spørsmål:

- Frykter dere den mye omtalte Sydney-haien?

Begge svarer benektende, men som Vegard sier:

- Vi satser på å unngå kullseiling...

tommy.halvorsen@dagbladet.no

ACTION: Christoffer Sundby og Vegard Anhoff i aksjon.