OL-håp lever på matkuponger, moren sitter i fengsel, og lagvenninnene snakker ikke til henne

Tøff tilværelse før OL i Sotsji.

HARDT LIV: Emily Scott trener åtte timer om dagen, men har så dårlig råd at hun har måttet søke om matkuponer. Her sammen med Sarah Chen fra USA, og Sayuri Shimizu og Yui Sakai fra Japan.Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL / NTB Scanpix
HARDT LIV: Emily Scott trener åtte timer om dagen, men har så dårlig råd at hun har måttet søke om matkuponer. Her sammen med Sarah Chen fra USA, og Sayuri Shimizu og Yui Sakai fra Japan.Foto: AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den amerikanske skøyteløperen Emily Scott trener seks dager i uken, åtte timer hver dag. Selv om hun deler leilighet og jobber deltid med på en fabrikk som produserer kirurgisk utstyr måtte hun for to uker siden søke om matkuponger, skriver USA Today.

- Må ha mat Det amerikanske OL-håpet fikk denne måneden kuttet stipendet sitt fra ca 12 000 til 3600 kroner i måneden.

- Det siste du vil bekymre deg for i et år som dette er som du vil klare å betale leien og ha råd til mat. Og du vil jo spise sunt. Dette er veldig hardt, men jeg er ikke den eneste som sliter, sier hun til USA Today.

Scott ble nummer to i det amerikanske mesterskapet i desember, men opplevde nå, et halvt år senere, å få kuttet 70 % av idrettsstipendet sitt.

- Jeg skulle ønske vi kunne støtte alle, men sannheten er at jobben vår er å hjelpe så mange amerikanere vi kan, så må vi prioritere støtten vår. Med våre begrensede ressurser klarer vi ikke å hjelpe alle utøverne som jobber mot OL, sier leder Scott Blackmun i USAs OL-komité.

Flere skandaler USA Today skriver at den amerikanske OL-komitéen i motsetning til de fleste OL-organisasjoner rundt om i verden, ikke mottar direkte statlig støtte. De samler inn penger og distribuerer det til nasjonale forbund, basert på prestasjoner.

Skøytesporten er den mestvinnende sporten i vinter-OL for USA, og har vunnet hele 85 medaljer, men nå er skøyteløperne den gruppen idrettsutøvere i USA som har slitt mest den siste tiden, etter flere skandaler.

Den siste tiden har fokuset vært på manglende utbetalinger av stipend, flere klager, og en utøver ble anklaget for å ha ødelagt skøyten til en konkurrent. Det er også kommet påstander om fysisk og psykisk mishandling av tidligere hovedtrener Jae Su Chun.

Nå må Emily Scott finne ut hvordan hun skal betale utgiftene sine.

Hun har hver måned en leie på 3000 kroner, et billån på 2000 kroner, og hun må ha mat.

Tre kvelder i uken jobber hun på en en fabrikk hvor hun tjener 85 kroner i timen.

Hun forteller at det var vanskelig å skulle søke om matkuponger.

- De spør deg hvor mange timer du jobber, og hvorfor du ikke jobber mer. Av en eller annen grunn høres ikke trening, spising, trening, spising, soving ut som en bra forklaring. Heller ikke turer til Seoul, Torino, Italia og Moskva for å delta på verdenscupen. Det var veldig vanskelig, sier Scott.

Moren sitter i fengsel Da Scott fikk beskjed om at stipendet ble redusert til 3600 kroner måneden fikkk hun panikk og ringte faren. Faren har bare sett datteren konkurrere tre ganger, men håper han får se henne i januar når hun skal kjempe om en plass på det olympiske laget.

Faren Craig har tatt vare på Emily og søsteren hennes fra Emily gikk i tredjeklasse. Da ble moren dømt til 12 år i fengsel, for narkotikarelaterte forbrytelser.

Emily Scott pleide å sende moren 20 dollar nå og da, men etter at hun sluttet å sende penger hørte hun ikke noe mer fra moren.

Nå har Scott fått hjelp av tidligere OL-vinner Derek Parra til å sette opp en side på interenett, hvor folk kan sette inn penger til henne, og hun har fått samlet inn 1100 kroner på to måneder.

Dårlig stemning på laget Scott var en del av stafettlaget som i 2012 tok sølv i VM. Nå trener hun sammen med Aly Dudek, som også er på laget.
De to andre jentene på laget, Jessica Smith og Lana Gehring trener fortsatt sammen med Chun.

I år klarte ikke laget å bli blant de åtte beste.

Det er dårlig stemning blant jentene på laget, og på fjorårets tre første verdenscupstevner snakket de ikke sammen.

- Jessica og Lana trener etter oss i hallen, noen ganger sier de hei, andre ganger ikke, sier Scott til USA Today.