Henriette Jæger

OL-håp mistet «reserve-pappa»

Allerede som 17-åring kan Henriette Jæger denne helga kvalifisere seg til OL i Tokyo, men i oppladningen opplevde hun marerittet da «reserve-faren» gikk bort.

TØFF TID: Det har vært en tøff periode for Henriette Jæger i forkant av den avgjørende OL-kvalifiseringen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TØFF TID: Det har vært en tøff periode for Henriette Jæger i forkant av den avgjørende OL-kvalifiseringen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Henriette Jæger ble kalt både «spektakulær» og «sensasjonell» da hun i sitt første internasjonale seniorstevne vant to av øvelsene i mangekampen i østerrikske Götzis i slutten av mai.

Resultatet var så godt at hun nå har muligheten til å kvalifisere seg til OL i Tokyo, men helga i Østerrike bød dessverre på mer enn bare smil og glede. For hjemme i Norge gikk «reserve-pappa» og støttespiller Jens Petter Wold (64) brått bort.

- Det har vært tøft. Jeg har tenkt masse på det og savner ham veldig. Jeg skulle ønske han så meg da jeg løp 800 meter og at jeg kunne prate med ham etter konkurransen, sier Jæger som fikk beskjeden om dødsfallet like før hun satt personlig rekord og vant 800 meteren i konkurransen.

Wold brukte mye tid på friidrettsmiljøet i hjembyen Fredrikstad, blant annet med å følge opp datteren Nora som i 2020 ble kåret til «årets gjennombrudd» i norsk friidrett.

Samtidig tok han inn Jæger, og 17-åringen overnattet én natt i uka hos familien Wold for å lette på reisemengden mellom Aremark og Wang Toppidrett i Fredrikstad.

KJEMPETALENT: Henriette Jæger har allerede vunnet flere NM-gull til tross for sin unge alder. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KJEMPETALENT: Henriette Jæger har allerede vunnet flere NM-gull til tross for sin unge alder. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Vil aldri glemme

Friidrettskometen holdt tale i Wolds begravelse forrige uke, og minnes spesielt de lange samtalene hun hadde med «reserve-faren».

- Han var alltid med på stevner og støttet meg alltid. Hele han var bare god og snill og hadde en fantastisk omsorg for alle. Jeg håper det har smitta litt over på meg og at jeg vil bli litt lik ham. Den gjestfriheten han viste med å la meg bo hos ham kommer jeg aldri til å glemme, forteller Jæger til Dagbladet snaue tre uker etter dødsfallet.

Nå er hun fast bestemt på at Wold skal være med henne i tankene mens hun prøver å kvalifisere seg til sommerens OL. I tyske Mannheim denne helga må hun kopiere prestasjonen fra Götzis, og litt til, for å klare OL-kravet.

I Tyskland trenger hun 1230 poeng for å komme opp på den magiske plassen som gir OL-plass. Dermed trenger hun enten å vinne med minst 6228 poeng, bli nummer to med 6330 poeng eller bli nummer tre med 6406 poeng.

Om Jæger ikke klarer en pallplass i Mannheim, kan hun kvalifisere seg med å klare direktekravet på 6420.

Derfor er helgens konkurranse helt avgjørende for Jæger som bare har ett tellende resultat på verdensrankingen.

BRØT «REGEL»: I møte med kongen skal man kle seg anstendig, men Karsten Warholm valgte å ha på seg shorts, det la selvfølgelig kongen merke til. Video: NRK / Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Nesten urealistisk

Men en nerve i klem i foten har skapt problemer i forkant og lagt en liten demper på OL-drømmen foreløpig.

- Jeg har jo selvfølgelig tenkt litt på OL, men så kom denne skaden og da har jeg ikke tenkt på annet enn å bli skadefri. OL er ikke en del av planen nå, men skjer det, så skjer det. Det hadde vært veldig kult, men jeg føler at det nesten er litt urealistisk allerede nå, sier 17-åringen til Dagbladet.

Prestasjonene til Jæger har fått eksperter til å sammenligne henne med stjerner som Jakob Ingebrigtsen, og tidligere mangekamp-utøver Karsten Warholm. Men selv er hun helt rolig over presset det medfører.

- Det er store sammenligninger og de er to av verdens aller beste, men jeg tenker ikke noe særlig på det, forteller Jæger og legger til:

- Jeg skjønner at det fort kan gi litt mer press hvis folk forventer at jeg skal bli like god. Men nå synes jeg det bare er kjempe gøy å bli gjenkjent og at folk følger med.

På rekordtid har ungjenta slått gjennom og vist prov på at hun kan være med på leken med verdenseliten. Men om det ikke skulle bli OL allerede i år, er det nok en slags trøst at hun bare er 21 år gammel når neste OL går av stabelen i Paris i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer