OL-håp utvises

Bokseren Ivan Demidovic (26) fra Hviterussland er norsk mester av året og nådde finalen da han representerte Norge i Norway Box Cup i januar. Nå har myndighetene avslått asylsøknaden og vil kaste ham ut av landet.

- Dette er veldig trist. Ivan er en utrolig fin fyr og en kvalitetsbokser vi ønsket å satse på fram mot Athen-OL i 2004. Han er i absolutt toppklasse internasjonalt og den suverent beste bokseren i Norge i sin vektklasse (67 kg.), sier president Ørnulf Hansen i Norges Bokseforbund som mottok sjokkmeldingen i går.

Ivan Demidovic kom til Norge 26. oktober 2000 og leverte asylsøknaden samme dag. 21. desember 2000 fikk han avslag fordi myndighetene mener han ikke oppfyller kravene til politisk asyl. Demidovic anket avslaget, men onsdag kveld mottok han det endelige svaret: Ivan må ut av landet. Vedtaket ble gjort 8. mai i år, brevet ble sendt 15. juni. Utreisefristen er satt til 20. juni - for to dager siden - samme dag som Demidovic mottok brevet på asylmottaket i Vestby.

- Hvordan kunne Demidovic representere Norge nasjonalt og internasjonalt uten at asylsøknaden hans var ferdigbehandlet?

- Inntil det siste Tinget, som var for ei uke siden, var det mulig å delta på dispensasjon. Han fikk bokse i påvente av saksbehandlingen. Vi leverte våre varmeste anbefalinger i forbindelse med asylsøknaden hans. Nå vil vi kontakte Idrettsforbundet for å se om det går an å hjelpe ham. Men jeg frykter at alle ankemuligheter er brukt, sier Ørnulf Hansen.

- Jeg har aldri gjort noe dårlig for Norge. Mitt høyeste ønske er å få bokse for landet i OL, sier Ivan Demidovic, som frykter for framtida.

- Jeg har ingen ting å reise tilbake til, sier han.

- Katastrofe

Ivan Demidovic er utdannet gymlærer. I tillegg til å være et utrolig boksetalent har han kvalifikasjonene i orden som boksetrener. Hviterusseren er i stallen til bokselegenden Leif Hvalby i Sentrum bokseklubb i Oslo. Hvalby ble norsk mester to ganger på 50-tallet og er tidligere norsk landslagstrener. I stall Hvalby tror alle at Ivan er god for OL-gull, og de mener at han kan knuse samtlige norske amatørboksere - uansett vektklasse.

- Jeg har vært med i gamet siden 1946 og har aldri sett en bedre bokser. Og som gammel landslagstrener vil jeg si at han er en av de beste trenerne jeg har opplevd i mitt liv. Han har gjort en fantastisk jobb med de unge i klubben, og vi hadde seriøse planer om å tilby ham trenerjobb her. Jeg håper virkelig ikke han forsvinner ut. Det ville være en katastrofe, sier Leif Hvalby.

<B>KASTES UT:</B> Myndighetene har bestemt at norgesmester i boksing Ivan Demidovic (26) ikke får bli i landet. Hviterrusseren var et av Norges største gullhåp til Athen-OL i 2004.