FÅR KRITIKK: Marisa Dick (19) er den første gymnasten til å representere Trinidad og Tobago i et sommer-OL. Likevel er det intriger som preger opptakten til OL. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Marisa Dick (19) er den første gymnasten til å representere Trinidad og Tobago i et sommer-OL. Likevel er det intriger som preger opptakten til OL. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB ScanpixVis mer

OL-håpet Marisa (19) er hatet i hjemlandet. Samtidig raser rivalen

Mener Marisa Dick har stjålet OL-plassen til rival.

(Dagbladet): Marisa Dick (19) er den første turneren til å representere Trinidad og Tobago i et sommer-OL. Dick bor og trener i Canada, men konkurrerer for Trinidad og Tobago.

Du skulle tro at det var en solskinnshistorie for den Canada-fødte jenta, men det kunne ikke vært lengre fra sannheten.

Denne historien er som tatt ut av en Hollywood-film.

I flere måneder har det vært en rivalisering mellom Marisa Dick og Thema Williams (21), en rivalisering som inneholder intriger, halvnakne bilder, konspirasjonsanklager og brutte løfter.

Saken har ført til at flere innbyggere på Trinidad og Tobago mener Dick har stjålet rivalens plass i OL.

Brutte løfter

Det startet da Dick og Williams konkurrerte for Trinidad og Tobago i en viktig konkurranse i skotske Glasgow i fjor høst.

Forbundet hadde uttalt at den som gjorde det best her, ville få muligheten til å kvalifisere seg til Rio-OL.

Dick ble nummer 77, mens Williams gjorde det hakket bedre med en 59. plass. Men når det gjaldt poengene, var det veldig lite som skilte duoen. Forbundet hadde malt seg inn i et hjørne med løftet om at den beste ville komme til Rio, når det var så jevnt.

Det gikk flere måneder med spekulasjoner i lokale medier om hvem som ville få prøve å kvalifisere seg til lekene, til tross for forbundets løfte.

I mellomtiden skapte Dick overskrifter for en signaturåpning på bommen som har fått navnet «The Marisa Dick». Åpningen har også blitt innlemmet i regelverket «Code of Points». Det var etterlengtet pr for sporten i landet.

- Bare en av oss kommer til OL, så det er nervepirrende. Men det er spennende, uttalte hun til CBC om rivaliseringen med Williams i forbindelse med signaturåpningen.

Svertekampanje

Like etterpå ble Thema Williams utsatt for en svertekampanje da det ble sendt et halvnakent bilde av henne til forbundet. Bare dager etterpå dukket det opp et liknende snapchatbilde av Marisa Dick.

Begge ble kalt inn på teppet av disiplinærkomiteen, og Williams fikk igjen bekreftelse på at hun skulle få sjansen til å kvalifisere seg til OL.

For Williams hadde en avtale med forbundet etter at hun var best i Glasgow. Men så trakk forbundet plutselig tilbake avtalen i siste minutt - like før OL-kvalifiseringen startet i april.

Det skjedde etter at treneren hennes sendte en e-post til et medlem av forbundet, hvor han skrev at Williams hadde trent dårlig dagen før og at hun hadde en sår ankel. Forbundet kom da med en offisiell uttalelse hvor det ble sagt at hun var skadet og ikke kunne dra til OL.

Dette tilbakeviser trener John Geddert.

- Jeg sa aldri at hun hadde smerter, jeg sa aldri at hun var skadet, at hun ikke ville, at hun ikke kunne forberede seg eller konkurrere, sier John Geddert til The Star.

Han hevder forbundet aldri snakket med Williams eller det medisinske apparatet, men at de valgte å erstatte henne med Dick på bakgrunn av e-posten.

Forbundet hevder på sin side at de forsøkte å få kontakt med treneren etter at han sendte e-posten, uten å komme gjennom. De ville ikke sende en skadet utøver til Rio, og tok derfor ingen sjanser

Saken er enten en uheldig misforståelse eller en konspirasjon for å få Williams fjernet.

Fikk OL-billett

I stedet var det Dick som fikk konkurrere i kvalifiseringen. Der skaffet hun seg en billett til Rio-OL.

Williams hevder at det var en konspirasjon innad i forbundet som gjorde at løftet ble trukket tilbake, og at hun ikke fikk muligheten til å kvalifisere seg.

- Det var ikke en handling i siste øyeblikk, de har forsøkt (å få meg ut). Det var noe som ikke overrasket folk som har vært rundt meg og opplevd alle tingene de har gjort for å forsøke å stoppe meg. Jeg er ikke overrasket over at dette har skjedd, uttalte Williams ifølge Trinidad Guardian, gjengitt av canadiske The Star.

Hun peker på fire medlemmer i forbundet spesielt, som skal være venner av familien til Dick. Williams vil gå rettens vei for det hun mener er kontraktsbrudd, og krever 2,2 millioner dollar i kompensasjon for tort og svie.

Advokaten hennes, Martin Daly, sier dette om hendelsen:

- For Thema kan denne skuffelsen føre til at selvtilliten blir ødelagt, som følge av en mulighet som oppstår en gang i livet.

Hatet

Mark Pouchet, en tidligere ungdomstrener og reporter for Trinidad Express, sier at den kontroversielle episoden har gjort at store deler av Trinidad og Tobago har engasjert seg i saken.

- Det er enestående i forhold til sinnet som blir vist. Den generelle meningen i sosiale medier er at det skal være Thema eller ingen i OL, sier Bouchet ifølge The Daily Beast.

Det virker som om alle har en mening i den betente saken.

- Det har vært så mye hat, spesielt i sosiale medier, sier Dick selv.

- Det er mye hat mot meg. De sier at jeg ikke skulle vært her, at jeg tok dette fra Thema, sier hun i et intervju med CNC3.

19-åringen håper likevel at hun får støtte i Rio de Janeiro.

- Det vil føles veldig godt i mitt hjerte å vite at landet er bak meg. Det vil hjelpe, men det er ikke slik at jeg nødvendigvis trenger det, sier Dick.

BITTER RIVALISERING: Trinidad and Tobagos Thema Williams skal ikke til OL. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB Scanpix
BITTER RIVALISERING: Trinidad and Tobagos Thema Williams skal ikke til OL. Foto: AP Photo/Matthias Schrader/NTB Scanpix Vis mer

First day of training here in Rio went fabulous. #TeamTTO🇹🇹#marisasolympicadventures

A photo posted by Marisa Dick (@marisadick) on