Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-håpet om dopingprøva: - Dette er min skyld og mitt ansvar

Ruth Kasirye.

(Dagbladet): Vektløfteren og det norske OL-håpet Ruth Kasirye (33) har testet positivt på det forbudte stoffet meldonium.

Dette skal ha skjedd etter at Kasirye fikk et akutt malariaanfall da hun besøkte familien sin i Uganda i jula. 33-åringen var norsk flaggbærer under OL i 2008.

Vektløfteren møter pressen i Oslo sentrum klokka 18. Dagbladet oppdaterer denne artikkelen fra seansen.

FLAGGBÆRER:
Vektløfter Ruth Kasirye var norsk flaggbærer under innmarsjen da Beijing-OL ble åpnet i 2008.
Photo: Cornelius Poppe / SCANPIX
FLAGGBÆRER: Vektløfter Ruth Kasirye var norsk flaggbærer under innmarsjen da Beijing-OL ble åpnet i 2008. Photo: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Ruth Kasirye forteller:

- Jeg har avlagt en positiv dopingprøve, som jeg fikk gjennom en medisinsk behandling i desember og januar. Jeg er veldig lei meg for det, og på vegne av mine vektløfter-venner. Jeg håper det ikke blir en belastning for dem. Dette er min skyld og mitt ansvar. Jeg har ingen å skylde på. Jeg burde informert mine nærmeste om at jeg var til behandling. Jeg tar konsekvensene for mine handlinger, sier Ruth Kasirye.

- Har du forståelse for at noen kan tro du ville holdt det hemmelig?

TAR SELVKRITIKK: 
Vektløfteren Ruth Kasirye har testet positivt på stoffet meldonium. 

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TAR SELVKRITIKK: Vektløfteren Ruth Kasirye har testet positivt på stoffet meldonium. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var akutt syk. Jeg har hatt samme behandling tidligere. Jeg er blitt testet og det har ikke vært et problem tidligere. Det er mitt problem og mitt ansvar å si ifra. Jeg burde sjekket hva jeg puttet i meg. Det er jo utøvernes ansvar, sier Ruth Kasirye.

Ble varslet - Dette er ikke en bevisst handling fra min side. Dette har skjedd fordi jeg var gjennom en medisinsk behandling. Jeg må stå for dette. Jeg har gjort en feil, og sa ikke ifra. Det burde jeg gjort, sier Ruth Kasirye.

Meldonium ble først forbudt og satt på dopinglista 1. januar 2016. På spørsmål om Kasirye ble varslet om at stoffet skulle bli forbudt, svarer Kasirye:

- Vi ble varslet om det. Jeg husker ikke når... sier Kasirye.

Flere malarianfall Advokat Morten Justad Johnsen fra Bull & Co, som representerer Ruth Kasirye, startet pressekonferansen med å gjennomgå det kronologiske tidsløpet (som beskrevet i faktaboks).

- Påtalenemnda (i Antidoping Norge) har vedtatt å suspendere Ruth fra organisert trening og konkurranser i to måneder. Det er der vi står i dag, sier Johnsen.

- Kasirye benekter ikke at hun har hatt meldonium i kroppen. Hovedregelen er at det skal søkes om fritak før utøveren blir testet. Hadde hun startet denne prosessen før hun dro til Uganda, så hadde hun trolig fått fritak. Det er uheldig i denne saken. Ruth Kasirye kommer til å anke denne saken videre, sier Johnsen.

- Det er noen omstendigheter vi vil opplyse om. Kasirye har malaria i kroppen og har hatt anfall mange ganger. Sist i august 2015. Kasirye hadde også meldonium i kroppen i oktober 2015. Kasirye har opplyst til Antidoping Norge tidligere at hun var til behandling med meldonium, sier Johnsen videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media