Ingen aldersgrense i olympiske leker

OL-håpets alder sjokkerer

Unger skal sikre veksten for den olympiske industrien. I Tokyo-2020 stiller Storbritania med Sky som akkurat er fyllt 11år og er reklamefigur for en dukkeprodusent.

<strong>FRONTER OL OG LEKETØY:</strong> Sky Brown var bare 10 år da hun ble tatt opp i OL-troppen til Storbritania. Nå skal hun markedsføre dukker ved hjelp av Tokyo-OL neste sommer, samtidig som IOC får modernisert lekene sine. Men hva skjer med de stadig flere barna som følger et voksent treningsprogram for å vinne medaljer? FOTO: Sean M. Haffey/Getty Images/AFP
FRONTER OL OG LEKETØY: Sky Brown var bare 10 år da hun ble tatt opp i OL-troppen til Storbritania. Nå skal hun markedsføre dukker ved hjelp av Tokyo-OL neste sommer, samtidig som IOC får modernisert lekene sine. Men hva skjer med de stadig flere barna som følger et voksent treningsprogram for å vinne medaljer? FOTO: Sean M. Haffey/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I VÅR ble Sky Brown tatt opp i den britiske troppen som forbereder seg til sommerlekene i Tokyo neste sommer. Da var Sky bare 10 år, men hadde allerede flere sesonger bak seg som proff rullebrett-utøver i den sponsoreide amerikanske serien.

I Tokyo kommer hun til å bli Storbritanias yngste OL-utøver noensinne i sommer-OL. Der møter hun hjemmefavoritten Misugu Okamoto som vant den siste kvaliken suverent. Misugu har akkurat fylt 13, men er gammel nok til å bli ett av arrangørenes største navn under disse lekene. For nå skal de olympiske barneklassene fylles opp:

  • OL har mistet unge TV-seere, og en av løsningene på problemet er at IOC-sjefene henter inn nye idretter med et mer avslappet forhold til barnearbeid.

I 2020 er skateboard for første gang på det ordentlige konkurranseprogrammet. Nå er det alvor, og da får aldersgrensene bare falle.

Ungene er blitt OL-sjefenes nye leketøy.

bare fire år har sommer-OL mistet en fjerdedel av TV-seere mellom 18 og 35 . Nedgangen skyldes selvsagt mest overgangen fra lineært TV til nye plattformer, men nettopp denne teknolgiske utviklingen har satt fart i endringen av OL-programmet.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) har sett etter øvelser som passer for nye plattformer. I Tokyo betyr det også surfing og klatring på programmet i tillegg til den åpenbare skatingen med alle sine seervennlige triks.

LILLE Sky Brown med en naturlige barnlige tilnærming til å være idrettsutøver i verdensklasse, passer kommersielt perfekt med forandringen. Hun er forlengst blitt storindustri. Forleden ble hun hentet inn som frontfigur til den amerikanske leketøysgiganten Mattel som lager dukkene til Polly Pocket.

Disse bitte små dukkene har vært populære verden rundt helt fra seint på 80-tallet, men trengte fornyelse. Relanseringen av slagordet «Tiny is Might» skjedde på Youtube der Sky Brown med rullebrettet ble utfordret av noen kule tenåringer. I den sekvensen trengte ikke produsenten bruke filmtriks som i fortidas uskyldige Pippi Langstrømpe-fortellinger om barn som banker voksne. De stadig mer utrolige triksene på brettet gjør det til en fordel å være bitte liten.

I skateboard kan barn virkelig være best, og Sky Brown banket lett de seks, sju år eldre tenåringene med sin brettlek uten at reklamefilmprodusenten behøvde å datamanipulere noen ting.

BEST har unger vært i idrett før. Vår egen Sonja Henie var 11 år da hun ble sendt til sitt første OL, og i internasjonal turn har debatten om aldersgrenser pågått i årtier. Grensa ble hevet fra 14 til 15 år i 1981, og så opp til dagens grense på 16 i 1997. Underveis er det blitt tatt kraftige oppgjør med produksjonen av barnestjerner som i den amerikanske sportskommentatoren Joan Ryans beske avsløringer om utnyttelsen av idrettbarn i turn og kunstløp i standardverket «Little girls in pretty boxes»

Argumentene for å la en proff idrettssatsing tilhøre voksenverdenen, er blitt sterkere etter som man har fått mer kunnskap om hvordan ekstreme treningsmengder i ung alder også gir fysiske seinskader. Med flere timeslange daglige økter for stadig yngre utøvere øker risikoen for å ødelegge kroppen. Studier viser kroniske skjelettplager hos de som for tidlig ble satt i et voksent treningsregime.

NÅR du hører lille Sky livlig fortelle om hvor moro hun har det på brettet, er det ikke like lett å få med seg de psykiske utfordringene ved å bytte ut vanlig barndom med olympisk toppidrett. Vidunderbarn dyttes jo fram i mange ulike sammenhenger. Utfordringen ved så små stjerner i idretter er likevel at sport på dette nivået gjerne kommer med noen rammer som fratar familiene kontroll.

Den grusomme overgrepssaken i amerikansk turn der den mangeårige landslagslegen Larry Nassar ble dømt for seksuelt misbruk av mange titalls jenter, er en påminnelse om det. Mange av disse overgrepene fant sted på den isolerte ranchen til det legendarisk rumenske trenerparet Martha og Bela Karoly der småjentene var plassert på månedslange treningsleire.

Fra 2001 fungerte Karoly Ranch ti mil nord for Houston, Texas også som nasjonalt treningssenter for den verdensledende amerikanske turnsporten. Paret var beryktet for sine ekstremt psykisk krevende treningsmetoder og sitt jerngrep på unge utøvere.

I praksis var leiren nesten uten kontakt med omverdenen. Mobildekningen var dårlig, og disiplinen streng mens amerikanerne forberedte seg til all sin OL-suksess i denne stadig grensesprengende sporten:

- Det var ikke som et treningssenter. Det var som et sort hull, fortalte en av landslagsturnerne da ryktene begynte å gå om hva som egentlig skjedde på gården.

Først etter at Nassar sist vinter ble dømt til 175 års fengsel, ble dette treningssenteret også stengt. Nå går debatten i den skandaliserte amerikanske turnsporten ikke bare om landslagslegens seksuelle overgrep, men også om farene ved å sette barn i et voksent treningssystem for å ta medaljer i internasjonale mesterskap.

DESS yngre disse barna er, dess større blir både den fysiske og mentale utfordringen for idretten. Det har de etablerte idrettene skjønt og derfor satt den laveste aldersgrensen for internasjonale konkurranser til 15 eller 16 år.

Den dels utøver -og sponsorstyrte skateboard-sporten mangler slik erfaring. Der har IOC gitt OL-rettighetene til det ganske ferske paraplyforbundet World Skate. Det forbundet har ingen minimum aldersgrense, og det passer for anledningen de olympiske sjefene godt.

Den britiske OL-komiteen ønsket 10-årige Sky Brown entusiastisk velkommen da hennes japanske mor og britiske far valgte å dra til England for å be om OL-billett. For ifølge IOC-reglene er det den enkelte olympiske idrett som selv bestemmer aldersgrensene. Da avskriver IOC seg også ansvaret.

Men akkurat det blir for enkelt for Ringenes Herrer.

For nå betyr moderniseringen av lekene og jakten etter flere TV-seere og større inntekter, også at det er tilnærmet fritt fram for grenseløs sportslig utnyttelse av barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer