Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«OL har vært et helvete»

Emil Hegle Svendsen (32) slo tilbake med OL-bronse - og han er kryptisk på spørsmål om framtida.

BRONSE: Emil Hegle Svendsen tok OL-bronse på fellesstarten i Sør-Korea. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BRONSE: Emil Hegle Svendsen tok OL-bronse på fellesstarten i Sør-Korea. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Emil Hegle Svendsen (32) gikk inn til bronse på OL-fellesstarten i skiskyting.

Etterpå var han glad - og overrasket.

- Jeg hadde null tro på dette, sier Svendsen til Dagbladet.

REKORDDAGEN: Jan Fredrik Karlsen jubler over nok en fantastisk norsk dag i Pyeongchang. Sverige derimot, gikk på en smørebom i søndagens herrestafett. Karlsen gjestet OL-studio med Jørgen Gilbrant som Dagbladets OL-entusiast, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Svendsen åpnet OL svakt, men har slått nådeløst tilbake. Han fikk et godt løp med 10. plass på normaldistansen.

- OL har vært et helvete. Helt ærlig. Jeg hadde ikke tro på meg selv i det hele tatt. Jeg har jobbet hardt, men ikke vært i nærheten. Nå er det ekstra deilig å komme hjem med en medalje, sier Svendsen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Inspirert av Bjørgen

Svendsen tok bronse med to bom totalt på 20 skudd. På første stående og første liggende måtte han ut i strafferunde. Etter fullt hus på siste skyting gikk han ut sammen med to tyskere, som han klarte å holde bak seg inn på oppløpet. Svendsen forteller at han var inspirert av Marit Bjørgen.

- På stafetten (i går) klarte Bjørgen å holde Stina Nilsson bak seg hele veien. Det er så bra gjort. Det er lett å bli defensiv når du ligger foran, og det er en ubehagelig følelse. Jeg tenkte at jeg måtte trykke til, akkurat som hun gjorde, sier Svendsen.

Svendsen har fire OL-gull og 12 VM-gull i samlingen. Dette var faktisk hans første OL-bronse, i tillegg til sprint-sølv fra Vancouver i 2010.

Brødrene Bø er fulle av lovord om kameratene og bronsevinneren.

- En av de største i norsk idrett, sierTarjei Bø.

- Han er snill, har en fin personlighet og er god med alle. Det er kanskje den egenskapen jeg ser mest opp til, sier Johannes Thingnes Bø.

Kryptisk om framtida

KOREA: I et intervju med CNN svarer statsminister Erna Solberg på hva hun syns om Nord-Koreas rolle i OL. Video: CNN Vis mer

Svendsen selv forteller at han ikke føler seg som en av Idretts-Norges største - til tross for en enorm samling av medaljer og oppturer.

De siste åra har han hatt variable resultater, men noen glimt av gammel storhet har gitt tro på at vinden kan snu.

- De siste fire-fem åra har det ikke gått min vei. Jeg tenker ikke på meg selv som en av de største i norsk idrett. I Norge er det så mange gode utøvere, og ting blir fort glemt. Jeg er tilfreds med at min beste periode i karrieren er over, og at karrieren er på hell, sier Svendsen.

Han sier han ikke har bestemt seg for neste sesong, og svarer litt kryptisk på hva som er planen videre. På spørsmål om han gjør noe annet etter sommeren, svarer Svendsen:

- Tankene har streifet meg og det har jo vært en utrolig reise. Alle gode ting tar slutt, vi får se hva som skjer videre. Jeg er i alle fall en utrolig lykkelig mann nå, sier Svendsen.

- Hva gjør at du vurderer framtida?

- Kurven peker litt feil vei. Det er definitivt morsomt å kjempe i toppen, og ser du på plasseringene mine de siste åra, så er ikke snittet der jeg håper. Skal jeg fortsette, så må det være for å kjempe blant de beste, sier Svendsen.

PALLEN: Emil Hegle Svendsen gikk inn til tredjeplass. Her på seierspallen med vinner Martin Fourcade og sølvvinner Simon Schempp
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PALLEN: Emil Hegle Svendsen gikk inn til tredjeplass. Her på seierspallen med vinner Martin Fourcade og sølvvinner Simon Schempp Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Emil Hegle Svendsen forteller selv at han var misfornøyd med innledning på OL og at han har hatt noen tunge sesonger før det. 32-åringen startet OL med 18. og 20. plass på sprint og jaktstart.

- Jeg følte meg som en turist den første uka i Pyeongchang. Akkurat det er ikke en god følelse når du egentlig skal kjempe om medaljer. Det har ikke gått veien for meg. Jeg er ikke en som tenker mye positivt, men er for god til å tenke negativt, sier Svendsen.

Trønderen gikk i dag sin siste individuelle distanse i et OL. Nå gjenstår bare eventuelt mixed stafett og stafett i Sør-Korea. Svendsen har også sagt at dette er hans siste olympiske leker. Etter bronsen forteller han at forholdet til Tarjei og Johannes Thingnes Bø har betydd mye for motivasjonen.

- De er blitt gode venner og trivsel har mye å si på landslaget. Vi reiser 200 dager i året og lever et sært liv. Dette er et perfekt punktum for min individuelle OL-karriere. Jeg er fornøyd med gullene jeg har tatt, og alle seirene. Jeg har ingen ambisjoner om å bli husket som en legende eller bli nevnt som «den største». Jeg er fornøyd med det jeg har opplevd. Det skal jeg fortelle barna mine også, sier Svendsen.

Mixed stafett går tirsdag og herrestafett er fredag. Lagene er ennå ikke klare. ​

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Menn, 15 km:

Gull: Martin Fourcade, Frankrike 35.47,3 (2),

sølv: Simon Schempp, Tyskland samme tid (1),

bronse: Emil Hegle Svendsen, Norge 0.11,2 (2),

4) Erik Lesser, Tyskland 0.11,6 (2), 5) Benedikt Doll, Tyskland 0.18,8 (1), 6) Julian Eberhard, Østerrike 0.30,7 (2), 7) Erlend Bjøntegaard, Norge 0.32,1 (2), 8) Tarjei Bø, Norge 0.34,8 (3), 9) Jesper Nelin, Sverige 0.34,6 (2), 10) Jakov Fak, Slovenia 0.36,1 (1)-

Øvrig norsk: 16) Johannes Thingnes Bø 1.20,0 (3).

30 utøvere fikk plassering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!