Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-helt død

Wolfgang Perner tok Østerrikes første OL-medalje i skiskyting, men fire år seinere ble livet snudd på hodet etter en razzia og et fluktforsøk. Tirsdag døde 52-åringen.

AVSLØRT: Wolfgang Perner (til høyre) sikret seg OL-medalje i 2002. Her står han sammen med Sven Fischer (til venstre) og Ole Einar Bjørndalen etter sprinten i Salt Lake City. Foto: NTB Scanpix
AVSLØRT: Wolfgang Perner (til høyre) sikret seg OL-medalje i 2002. Her står han sammen med Sven Fischer (til venstre) og Ole Einar Bjørndalen etter sprinten i Salt Lake City. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er den østerrikske avisa Der Standard som skriver om Perners dødsfall.

Han hadde vært syk i lengre tid før han sovnet inn forrige tirsdag, 52 år gammel i hjembyen Salzburg. Perner hadde kone og to barn, og eide en rekke restauranter.

Helt

Perner var en helt i hjemlandet. Han tok Østerrikes første medalje i skiskyting i OL i 2002. Da ble han nummer tre på sprinten bak de to kamphanene Ole Einar Bjørndalen og Sven Fischer.

Men historien om Perner er også en historie om juks og fanteri. Fire år etter at han tok bronse i sprint i Salt Lake City, kvalifiserte Perner seg til OL i Italia i 2006, 39 år gammel.

Avslørt

Men, det mesterskapet endte med et trist sorti for Perner. Under de olympiske lekene slo politiet til mot det østerrikske landslagets lokaler i Pragelato og San Sicara.

Der beslagla de over 100 kanyler og 30 forpakninger med legemidler, astmamedisin og verktøy for å ta blodprøver og å gi blodoverføring.

Perner ble ikke funnet i OL-byen, og i etterkant ble det kjent at han rømte sammen med kollega Wolfgang Rottmann. Først to dager seinere ble de to funnet i hjemlandet.

- Etter razziaen ville jeg bare forsvinne. En politiagent sa de hadde funnet saker jeg ikke burde ha hatt. Jeg syns det var like greit å stikke av før de kastet meg i fengsel. Jeg ville ikke risikere å aldri se familien igjen, uttalte Perner da han ble funnet igjen.

DOPINGSKANDALE: Utestengelsen av suksesstreneren Alberto Salazar skaper full splid i den amerikanske leiren. Video: Expressen/Dagbladet Vis mer

Utestengt på livstid

Perner uttalte seg ikke noe mer om hva politiet hadde funnet, men karrieren var over der og da.

Han la opp på flekken, og året etter ble han utestengt på livstid av IOC sammen med fem landsmenn. De seks som ble tatt var de nevnte skiskytterne Perner og Rottmann og langrennsløperne Martin Tauber, Jurgen Pinter, Johannes Eder og Roland Diethart.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling