Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennslegende Ole Ellefsæter om Klæbo

OL-helt med oppsiktsvekkende påstand om Klæbo-klyvet

- Andre årsaker enn at det bare går raskere.

PÅ TÅ HEV: Johannes Høfslot Klæbo viste fram det mye omtalte klyvet sitt i sprinten i Drammen. Foto: Bjørn Langsem
PÅ TÅ HEV: Johannes Høfslot Klæbo viste fram det mye omtalte klyvet sitt i sprinten i Drammen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langrennslegenden Ole Ellefsæter (79) kommer med en oppsiktsvekkende teori om det såkalte Klæbo-klyvet.

Da Johannes Høsflot Klæbo beinet opp bakkene i klassisk sprint for første gang, løpende på tærne med høye kneløft og bakspark sperret langrennsverden øynene opp.

Ellefsæter gjorde seg selv udødelig i sporet da han vant gull på femmila i OL i Grenoble for noe over 50 år siden.

EGEN TEORI: Langrennslegende Ole Ellefsæter har sin egen teori om effekten i Klæbo-klyvet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EGEN TEORI: Langrennslegende Ole Ellefsæter har sin egen teori om effekten i Klæbo-klyvet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ut av det statiske

Han har følgende å si om nyvinningen til Johannes Høsflot Klæbo:

- Jeg mener det ikke nødvendigvis er fordi han øker farten i oppoverbakkene med sin karakteristiske løperstil. Jeg mener den største effekten Klæbo får ut av det såkalte klyvet er at han får løst opp i muskulaturen og ut av det statiske, sier Ole Ellefsæter.

15. februar fyller langrennslegenden 80 år.

Han følger langrennssporten nøye, og mener han har idrettslig tyngde for sin teori.

LØSER OPP: Johannes Høsflot Klæbo benytter omtrent alle oppoverbakker til sin særegne løpestil. Foto: Bjørn Langsem
LØSER OPP: Johannes Høsflot Klæbo benytter omtrent alle oppoverbakker til sin særegne løpestil. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg trekker erfaring fra min egen karriere på friidrettsbanen. Der løste jeg opp i muskulaturen på en tilsvarende måte, forklarer han.

Foruten å ha vært en av Norges fremste langrennsløpere gjennom tidene, forsynte Ole Ellefsæter seg med seks NM-gull på rad på 3000 meter hinder sommerstid.

Revolusjon

OL-helten mener at Klæbo har igangsatt en revolusjon i den tradisjonelle klassiske stilen ved å frigjøre muskulaturen på denne måten.

Klæbo har tidligere fortalt at det var på hjemmebane i Granåsen i Trondheim at den særegne teknikken ble født. Under en testøkt hvor han hadde glatte ski, valgte han å teste ut den nye teknikken, og han fant ut at det gikk fortere enn den tradisjonelle måten å gå på.

- Det (løpingen) fungerer bedre for meg enn diagonalgang. Så får andre finne ut hva som fungerer for dem. Det som fungerer for meg skal jeg bruke tid og energi på å bli bedre på, har Klæbo sagt om teknikken til NRK.

Thomas Losnegård er førsteamanuensis på Norges idrettshøgskole med doktorgrad i langrenn.

Han deler mye av oppfatningen til Ellefsæter.

MOTGANG: Johannes Høsflot Klæbo har vunnet nesten alt han har stilt opp på siden han slo gjennom internasjonalt. Denne sesongen har imidlertid gått langt tyngre for trøndere. Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther tror likevel Klæbo kan stå på toppen av pallen under flere øvelser under VM i Seefeld i februar. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Den måten Høsflot Klæbo forserer bratte bakker på gir en stor variasjon, sammenliknet med for eksempel diagonalgang i slakere terreng. At han bruker ulike deler av muskulaturen. Samtidig sparer han på andre deler, forklarer Thomas Losnegård til Dagbladet.

Men han sier på den annen side at det neppe er så mange av de etablerte løperne i den internasjonale eliten som kommer til å kopiere Klæbo-klyvet.

- Jeg tror mye av stilen etableres i ung alder. Her er kreativ lek på ski sentralt. Videre er barn, i motsetning til voksne ikke opptatt av hva som er «regler» innen teknikk. De er dermed i stand til å skape andre bevegelsesmønstre på ski, forteller Losnegård.

Innovativ

Han mener at det er i denne fasen teknikken formes for en kommende eliteløper.

- Johannes Høsflot Klæbo har vært spesielt innovativ. Det ser vi også i måten han padler i fristil. Det er svært få som makter å holde det tempoet han kan sette opp over korte strekker. Det er også teknikken hans som gjør at han vinner prologene med tre-fire sekunder. Det tilsvarer minutter på en femmil, for å sette det i perspektiv, sier førsteamanuensen.

Losnegård varsler store forandringer om få år.

PADLING: Johannes Høflot Klæbo har også utviklet padlingen til noe spesielt. Foto: Hans Arne Vedlog
PADLING: Johannes Høflot Klæbo har også utviklet padlingen til noe spesielt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Jeg tror det vil skje mye når unge løpere nå kommer opp etter hvert. Langrennstrening har vært konservativ for de unge løperne i tidligere år. Her har det åpnet seg. Slik at ungene kan følge sin egen nysgjerrighet rundt det med teknikk, sier Thomas Losnegård.

Han sier at alle rulleskiløypene som er bygget de siste åra kommer til å forandre hele sporten.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Tenke utenfor boksen

- Det er ikke som å gå på rulleski langs veien. I en rulleskiløype kreves det i større grad egenskaper knyttet til stor fart, svinger og kupert terreng. Dette kommer de unge løperne til å ta med seg inn i langrennssporten i framtida, sier Losnegård.

Han antar at Johannes Høsflot Klæbo har fått anledning til å tenke utenfor boksen i ung alder.

Klæbo har innledet forandringen i langrennssporten. Som en Jan Bokløv i hoppbakken, Fosbory i høyde, Bill Koch med skøytingen i langrennssporten. De revolusjonerte sine grener på forskjellige måter. Klæbo har ikke revolusjonert i samme grad. Men innovativiteten hans har bidratt med nyvinninger. Definitivt, sier Losnegård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!