SKUFFET: OL-vinner i turn Aly Raisman er svært kritisk til en ansettelse i Det amerikanske turnforbundet. Kvinnen som er nyansatt har tidligere støttet den dømte overgrepslegen Larry Nassar. Foto: NTB Scanpix
SKUFFET: OL-vinner i turn Aly Raisman er svært kritisk til en ansettelse i Det amerikanske turnforbundet. Kvinnen som er nyansatt har tidligere støttet den dømte overgrepslegen Larry Nassar. Foto: NTB ScanpixVis mer

Eks-turner Aly Raisman:

OL-helt slakter ansettelse: Støttet overgrepslege

- Et slag i trynet ...

Turnlegen Larry Nassar ble tidligere i år dømt til 175 år i fengsel for en rekke overgrep. Over 150 kvinner har stått fram og anklaget Nassar for misbruk, der flere er OL-deltakere i turn.

SEKSUELLE OVERGREP: Den tidligere landslagslegen for de amerikanske kvinnelige turnerne, Larry Nassar, får sin straffeutmåling denne uka. Han skal ha innrømmet å ha utført seksuelle overgrep mot en rekke kvinner. Over 140 kvinner skal vitne mot legen. Tidligere stjerneturner Maroney McKayla inngikk en avtale med USA Gymnastics der hun får 100.000 ... Vis mer

I går ble det kjent at Det amerikanske turnforbundet ansetter Mary Lee Tracy som ny trener.

Det får blant annet OL-vinner Aly Raisman (24) til å rase.

- USA Gymnastics ansetter ei som, etter min mening, støtter Nassar, skylder på ofrene og viser her heller ikke et ønske om å lære av fortida. Dette er et slag i trynet på alle fornærmede og en bekreftelse på at ingenting er endret hos USA Gymnastics. Jeg er dypt skuffet, skriver Aly Raisman på Twitter.

Aly Raisman har tre OL-gull i turn.

Forsvar

Nyansatte Mary Lee Tracy er skal jobbe som elitekoordinator med ansvar for utvikling. USA Gymnastics omtaler henne som en person med bred erfaring.

Det var i 2016 at Tracy forsvarte den turnlegen Larry Nassar, som på dette tidspunktet ikke var dømt.

DØMT: Larry Nassar. Foto: NTB Scanpix
DØMT: Larry Nassar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Alle mine olympiske utøvere har jobbet med Larry, sa Tracy til WCPO-TV i 2016.

- Vi vil forsvare ham fordi han har hjulpet så mange barn i karrieren deres. Han har beskyttet dem, tatt vare på dem. Han har vært fantastisk, sa Tracy videre.

Saken har fått stor oppmerksomhet blant medier i USA - og Tracy har ikke ønsket å kommentere saken til Huffington Post.

Flere tidligere turnere reagerer på ansettelsen:

- Hun (Tracy) støttet ham (Nassar) når hun ikke burde gjort det. Dette er galskap, sier tidligere turner og Nassar-offer Chelsea Kroll Williams.

Omfattende

Den amerikanske idrettslegen og tidligere landslagslegen i turn, Larry Nassar, ble dømt til livsvarig fengsel på opptil 175 år etter at han har innrømmet flere seksuelle overgrep mot kvinnelige pasienter.

Den siste som vitnet mot Nassar var den tidligere turneren Rachael Denhollander. Hun fortalte retten at legen hadde tatt på, kjærtegnet og penetrert henne med hendene da hun var 15 år gammel.

- Larry, jeg kan kalle deg ond og diabolsk, på grunn av det du gjorde. Du har blitt en mann styrt av egoistiske og perverterte begjær, sa Denhollander fra vitnestolen, skriver CBS.

Flere av de misbrukte var barn, som sier at de stolte på at det legen gjorde var rett og enten var i fornektelse over hva Nassar gjorde, eller ikke turte å si fra. Nassar skal ha brukt kroppen eller et laken til å hindre foreldre fra å se hva han gjorde.

- Jeg ble fortalt gjennom hele min aktive turnkarriere å ikke stille spørsmål ved maktpersoner, sa Isabell Hutchins, en tidligere eliteturner ifølge CBS.

Et av ofrene er den olympiske gullmedaljøren Aly Raisman. 24-åringen holdt et langt og svært gripende innlegg mot legen, som ble trykket i sin helhet på forsiden av New York Times.

«Larry, jeg håper du nå forstår at vi, disse kvinnene du så hjerteløst misbrukte over så lang tid, nå er en kraft. Og du er ingenting,» sa Raisman overfor overgriperen.

Nassar var en av de mest anerkjente doktorene i turnverdenen. Som trener og lege jobbet han med olympiske turnere og landslagsturnere i mer enn to tiår.

Krav til ledelsen

USAs OL-komité (USOC) krevde at hele ledelsen i det amerikanske turnforbundet trakk seg fra sine verv etter skandalen.

Ett av kravene er at samtlige styremedlemmer trekker seg innen 31. januar. En midlertidig ledelse vil bli innsatt fram til et permanent styre kommer på plass i løpet av 12 måneder.

- Vårt krav kommer fordi vi ser at kulturen i USAG trenger en fundamental gjenoppreising, sier USOC-sjef Scott Blackmun.

Tidligere olympiske mestere som Simone Biles, Aly Raisman, Gabby Douglas, Jordyn Wieber og McKayla Maroney er blant Nassers ofre.

Både USOC og USAG er blitt kritisert for ikke å grepet inn tidligere.