Andrus Veerpalu i dekning etter dopskandalen

OL-helten gjemmer seg i skam

Et stolt, ungt land flokket seg bak skistjernen forrige gang Andrus Veerpalu ble tatt for doping. Så mistet de troen på det største sportsidolet. Etter Seefeld-skandalen har Veerpalu gått i dekning.

MØRK FORTID: Andrus Veerpalu blir gratulert av Harri Kirvesniemi med gullet på 30km rett før skandalen i Lahti-VM i 2001. Nå er Estlands største sportshelt selv skandalisert etter avsløringen av under Seefeld-VM. FOTO: Ulf Palm / SCANPIX
MØRK FORTID: Andrus Veerpalu blir gratulert av Harri Kirvesniemi med gullet på 30km rett før skandalen i Lahti-VM i 2001. Nå er Estlands største sportshelt selv skandalisert etter avsløringen av under Seefeld-VM. FOTO: Ulf Palm / SCANPIXVis mer

TO måneder etter dopingskandalen i Seefeld er den legendariske OL-mesteren Andrus Veerpalu ennå ikke blitt rettslig koblet til de avsløringene som felte både sønnen og den gamle treneren hans. Kanskje skjer det ikke heller. Det er ingen direkte bevis som binder fembarnspappa Veerpalu til det organiserte bloddopet bak eldstegutten Andreas og treneren Mati Alaver, men skammen har klistret seg til Estlands nasjonalhelt.

Siden razziaen i VM-byen Seefeld seint i februar, har Andrus Veerpalu gått i dekning. Storløperen har ikke sagt et ord om hvordan Alaver sendte gutten hans til dopingdoktor Mark Schmidt i Erfurt for å få fart på karrieren. Det er i seg selv påfallende siden Veerpalu sist vinter jobbet side ved side med sin tidligere trener i Alavers private skiklubb «Team Haanja» som rådgiver for tre av de fem VM-løperne som ble tatt på fersken i Seefeld , men mest fordi disse to nasjonale heltene gjennom tiår er knyttet tett sammen som duoen bak landets sportsmirakel i løypa.

Ingen ting har vært større i estisk idrett enn de to OL-gullene og all VM-suksessen som Andrus Veerpalu ga den unge nasjonen. Han var alltid i form da det gjaldt som mest:

- Jeg har ikke stort nok talent som skiløper til å være god hele tida, forklarte Andrus selv de store formsvingningene.

Nå framstår disse største bragdene mer og mer som bløff selv om Veerpalu fortsatt blir husket som en stilfull klassiker i sporet.

FOR denne siste dopskandalen er ikke historien om et par middelmådige estiske langrennsløpere som trodde at de kunne bli gode ved å jukse med eget blod:

  • Skandalen er den siste brikken i avsløringen av en nasjonal løgn.

Andrus Veerpalu er jo tatt før. Etter år med mistanke knyttet til Veerpalus spesielle adferd rundt internasjonale mesterskap og Mati Alavers treningsmetoder, viste en test under trening i Otepää i 2011 spor av veksthormon. Den 40-årige skistjernen ble utestengt for tre år, og la opp på direkten.

Det ble starten på en lang juridisk kamp som samlet nesten en hel nasjon bak sin sportshelt. Estland hadde frigjort seg fra sovjetisk styre bare noen år tidligere i 1991. Ivrig støttet av de fremste politikerne og ved hjelp av landets vitenskapelige elite, klarte Veerpalus advokater å overbevise dommerne i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) om at selve utregningsmetoden for testing av veksthormon ikke holdt faglig nivå. I dommen understreket CAS at det var gode grunner til å tro at Andrus Veerpalu virkelig hadde dopet seg, men at han likevel måtte gå fri på grunn av regnemåten ved det framlagte beviset.

AVGJØRELSEN ble feiret som en triumf for Estlands hjernekraft. Rent faglig var det også grunn til det, men etisk ble det fort vrient. Allerede året etter frikjennelsen la sportslegen Vitali Bernatski fram en bunke kvitteringer som knyttet flere av landets fremste idrettsutøvere til innkjøp av ulike dopingpreparater, blant annet veksthormon.

Etter publiseringen av disse regningene, ble Estlands olympiske komite (EOK) tvunget til å opprette en egen kommisjon for å gå igjennom bakgrunnen for den unge nasjonens idrettslige framganger:

- Dette er en trist historie. Dessverre kan vi ikke bevise noens skyld, men det prøvde vi heller ikke på. Vi har heller ikke myndighet til å etterforske videre, sa kommisjonens leder Kristjan Post da han la fram rapporten om saken.

Da hadde alle de impliserte trenere og utøverne nektet å møte kommisjonen. De ville ikke bli konfrontert med Bernatski, og slapp unna. Etter å ha blitt kåret til "Årets Trener" i Estland fem ganger, var Mati Alaver så stor at han rett etter frikjennelsen i CAS kunne komme seg unna navngitte kvitteringer på kjøp av veksthormon. Han satt selv i styret i Olympiakomiteen, og var sammen med Andrus Veerpalu hevet over alt og alle i estisk sport.

AVSLØRINGENE i Seefeld i februar forandret heltestatusen. Da Alaver ble utpekt som linken mellom de to arresterte estiske løperne og dopdoktoren i Erfurt, ble han til slutt ekskludert fra styret i EOK. Seinere ble han også fratatt trenerlisensen, og måtte levere inn de statlige æresmedaljene.

Den ydmykelsen slapp Veerpalu. Sannsynligvis fordi lisensen hans uansett går ut i neste måned, og fordi dette oppgjøret er så vondt for den nasjonen som trofast har forsvart triumfene hans.

For det som har skjedd rokket ved den nasjonale selvfølelsen. Seinest for et par uker siden viklet den ellers suksessrike forretningsmannen og OL-sjefen Urmas Soorumaa seg inn i en håpløs bortforklaring da han prøvde å forsvare de to falne nasjonalheltene:

- Mati Alaver og Andrus Veerpalu har gitt oss Estlands største seire i sportsverdenen. Uforglemmelige opplevelser som samlet folket, skrev Soorumaa i et leserinnlegg i storavisa Postimees, og mente at estlenderne flest manglet medfølelse:

- Vi kan ikke dømme folk uten å ha vært i deres sko, understreket OL-sjefen og fortalte om en afrikansk stamme der de i stedet for å straffe tyver ba de møte resten av stammen. På de samlingene var det ingen fordømmelse av de som var blitt tatt. Der vitnet tvertimot de andre i stammen om alt det gode de avslørte tyvene egentlig stod for:

- Jo, jeg følte meg også svindlet da avsløringen kom, men jeg velger å takke dere for alle prestasjonene, alle seirene og alle feilene som gjør at vi kan lære av hva som har skjedd til beste for en renere idrett og et renere samfunn, skrev han til Andrus Veerpalu og Mati Alaver. Så siterte Soorumaa den vakre bibelfortellingen fra Johannes-evangeliet om Jesus som forsvarer en kvinne; der han sier at bare den som selv er uten skyld, kan kaste den første stein.

MED dette orginale leserinnlegget fra OL-sjefen var det nasjonale skamoppgjøret virkelig i gang. Flere nasjonale medier krevde at Soorumaa måtte trekke seg som EOK-sjef, og han fikk ingen støtte for syndstilgivelsen fra resten av OL-komiteen.

Til slutt hadde altså det nødvendige oppgjøret med gammel juks fått overtaket i Estland.

Og dette oppgjøret blir hardere for hver dag Andrus Veerpalu nekter å stå fram med sannheten om hvor mye den lille skinasjonen egentlig har vunnet på ærlig vis.