SHOWMANN: Mo Farah ble britenes yndling da han tok to gull under OL i London. Her feirer han sammen med sprintkongen Usain Bolt - som for anledningen utfører Farahs signaturhilsen. Foto:       REUTERS/Fabrizio Bensch
SHOWMANN: Mo Farah ble britenes yndling da han tok to gull under OL i London. Her feirer han sammen med sprintkongen Usain Bolt - som for anledningen utfører Farahs signaturhilsen. Foto: REUTERS/Fabrizio BenschVis mer

OL-helten Mo Farah måtte gjennom terroravhør i USA

Prøvde forgjeves å vise fram gullmedaljene sine.

(Dagbladet): Mo Farah ble hele Storbritannias yndling da han løp inn til gull både på 5000 og 10 000 meter under sommerens OL i London.

I høst er han blitt kåret til årets europeiske friidrettsutøver og fått en kommandørorden, men berømmelsen hjelper lite når han skal gjennom tollen i USA.

På vei til julebesøk i Portland i Oregon med familien ble han tatt inn til avhør på flyplassen, mistenkt for å være terrorist.

- Jeg kunne ikke tro det. På grunn av min somaliske opprinnelse blir jeg pågrepet hver gang jeg skal gjennom tollen her, sier Farah til The Sun.

Hadde med medaljene
Han kom til Storbritannia som åtteåring sammen med sin engelskfødte far, og har bodd der fram til han i fjor flyttet til Portland for å jobbe sammen med løperlegenden Alberto Salazar.

Også da støtte han på problemer med amerikanske grensevakter. Derfor hadde han forberedt seg litt ekstra denne gang, og hadde med seg de to gullmedaljene fra London i håndbagasjen, så de skulle skjønne hvem han var.

Det hjalp lite.

VISTE FRAM DISSE: Men det blidgjorde ikke de amerikanske grensevaktene. Foto:  REUTERS/Eddie Keogh
VISTE FRAM DISSE: Men det blidgjorde ikke de amerikanske grensevaktene. Foto: REUTERS/Eddie Keogh Vis mer

- Jeg tok fram medaljene mine for å vise hvem jeg er, men det ville de ikke ha noe av, sier han.

Mistenkt for terror
Da Farah flyttet til USA i fjor, fikk han hjelp av blant andre Nike i prosessen med å søke om oppholdstillatelse. 29-åringen trodde det skulle bli en smal sak, men den gang ei.

- Vi var i Portland på turistvisum, og måtte reise derfra for å vende tilbake med oppholdstillatelse. Dermed dro vi til Toronto noen dager i påvente av returen. Men så mottok vi et brev der vi ble informert om at vi var under etterforskning som en mulig terrortrussel. Vi måtte holde oss unna i 90 dager. Med oss hadde vi bare klær for fire dager, vi ante ikke hva vi skulle gjøre, sier Farah.

Treneren hans, Alberto Salazar, kjente imidlertid en løpsentusiast i FBI. Han kjente godt til Farah, og ordnet problemet kjapt.

- Gudene vet hva som ville skjedd om han ikke hadde vært der. Vi hadde trolig vært i Toronto fortsatt, sier han.