ENSOM KAMP: Den unge svenske OL-vinneren Sebastian Samuelsson var den eneste nordiske skiskytterstjernen som stod opp for dopingkampen sist vinter. Her er han med den svenske skiskytterprofilen Olle Dahlin som håper å overta som IBU-president etter Anders Besseberg. Men hva vil egentlig de mektige russerne? FOTO: TT/Pontus Lundahl
ENSOM KAMP: Den unge svenske OL-vinneren Sebastian Samuelsson var den eneste nordiske skiskytterstjernen som stod opp for dopingkampen sist vinter. Her er han med den svenske skiskytterprofilen Olle Dahlin som håper å overta som IBU-president etter Anders Besseberg. Men hva vil egentlig de mektige russerne? FOTO: TT/Pontus LundahlVis mer

Ny IBU-president etter Anders Besseberg

OL-helten prøvde å stoppe Russland. Det gikk svært dårlig

Flere sjefer i vinteridretten er tett knyttet til Putin. Nå er målet naturlig nok å få fram en russervennlig kandidat til å overta skiskytingen etter Anders Besseberg.

SIST vinter forsøkte den svenske skiskytteryndlingen Sebastian Samuelsson å dra i gang en boikott av Russland for å presse fram en renere sport der. Det gikk bare sånn passe. Nordmennene og de fleste andre utøverne reiste til russiske Tjumen for å konkurrere selv om Verdens Antidopingbyrå (WADA) ba alle bli hjemme. For i vintersport har russerne stort sett grepet om styringen.

Rett etter Sebastians forsøk på å få skiskytterne selv til å aksjonere for å få slutt på dopingsvindelen, aksjonerte østerriksk politi mot hovedkvarteret til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Der er både den norske eks-presidenten Anders Besseberg og den tyske generalsekretæren Nicole Resch under etterforskning for å ha tatt imot gaver fra nettopp russerne.

TETTE BÅND: Ishockeyentusiasten Vladimir Putin har tette bånd til de fleste av presidentene i vinteridrettene. Det sikrer russisk innflytelse. FOTO: AP/Alexei Nikolsky.
TETTE BÅND: Ishockeyentusiasten Vladimir Putin har tette bånd til de fleste av presidentene i vinteridrettene. Det sikrer russisk innflytelse. FOTO: AP/Alexei Nikolsky. Vis mer

Nå forsøker sporten å reise seg etter disse korrupsjonanklagene. Om to uker skal det velges ny president. Da kan det knapt bli verre enn at ryktene går om at den ene presidentkandidaten er russernes kvinne.

DET gjelder latviske Baiba Bruka, eks-justisminister fra det hjemlige nasjonalistpartiet som helt overraskende meldte seg på presidentkampen i sommer. Der utfordrer hun den svenske skiskytterveteranen Olle Dahlin som de siste årene har sittet nærmest Anders Besseberg i IBU-styret.

Ryktene er foreløpig ikke mer enn akkurat det. De baserer seg på den pikante situasjonen i 2014 da Bruka etter måneders tautrekning måtte gå av som justisminister fordi hun ikke fikk nasjonal sikkerhetsklarering. Det latviske sikkerhetspolitiet vil ikke oppgi grunnen. Utad er Bruka like ivrig i dopingkampen som Dahlin, og partibakgrunnen tilsier ingen spesiell russisk kontakt . Det gjør derimot det presidentvervet begge kjemper om.

For vintersportsforbundene er tradisjonelt tett bundet østover. Derfor jobbet noen av presidentene deres for at Russland skulle slippe å bli utestengt i den dramatiske opptakten til Pyeongchang-OL sist vinter.

HOS et par av disse presidentene er båndene til Vladimir Putin langvarige og tette. Da tyske Josef Fendt; sjef for det internasjonale akeforbundet, for ti år siden fylte 60 år, møtte den russiske akepresidenten opp på overraskelsespartyet på den lokale gjestgiveriet Bräustuberei i Berchtesgaden med en personlig gave fra Vladimir Putin. Fendt fikk et gullur; en oppmerksomhet som dengang ble entusiastisk omtalt på nettsida til det internasjonale akeforbundet (FEI).

Etter at de to McLaren-rapportene avslørte mangeårig statlig svindel med russisk eliteidrett, er nok enkelte idrettsledere mer opptatt av dekke over slike mulige bindingene. Men ikke Putins nærmeste. Josef Fendt betalte lojalt tilbake for gammelt vennskap ved å støtte russerne gjennom dette storpolitiske dramaet selv om de russiske akestjernene var blant de flittigste dopbrukerne.

samme vis skrinla den russiske milliardæren Alexander Medvedev; den tidligere så mektige sjefen for KHL-ligaen i ishockey, for to år siden planene om å utfordre sveitseren Rene Fasel som har styrt internasjonal ishockey siden 1994. Medvedev skjønte plutselig at de personlige ambisjonene var farlig høye. Den sittende internasjonale ishockeypresidenten var jo en nær venn av Putin:

- Hos oss støtter både ishockeyforbundet og sportsdepartementet Fasel. Jeg ser ingen grunn til å være med i noe valg for å lage konkurranse, forklarte Medvedev det raske tilbaketoget sitt.

DEN internasjonale vinteridretten har lenge vært preget av stor russisk innflytelse. Det er naturlig for en supermakt med sterke sportslige tradisjoner i mange av disse øvelsene, men det har også vært resultatet av en bevisst statlig politikk.

Du finner russiske tråder i de fleste vinteridrettene. Som i de stadige juryskandalene i kunstløp og i bakteppet for at italienske Ivo Ferriani, president i det internasjonale bobforbundet, nå støtter forsøket til den russiske OL-helten Alexander Zubkov for å renvaske seg etter dopingdommen i Sotsji-OL.

Zubkov ble opprinnelig diskvalifisert for livstid, men straffen ble redusert av CAS til å gjelde bare Pyeongchang-OL. Så ble han valgt til nasjonal bobpresident og fikk nylig en varm hyllest fra Ferriani. Italieneren brydde seg lite om at Zubkovs abnorme saltinnhold i dopingprøvene fra Sotsji ikke levner noen tvil om svindelen:

- Selv om tida har vært veldig vanskelig for ham, kan jeg bekrefte at han har vært svært løsningsorientert og samarbeidsvillig. Han er respektert og godtatt av alle IBSFs medlemsnasjoner, skrev Ferriani i et skriv til støtte for den sivile anken av CAS-dommen som Zubkov planlegger.

Sånn kan dopete russiske idrettshelter stole på sine internasjonale sportsvenner.

FOR italienske Ferraini trenger Russlands støtte for å overta som leder av organisasjonen for olympiske vintersportsforbund. Der i maktens kulisser er det alltid et spill.

Som i skiskyting hvor russervennlige Anders Besseberg til slutt ble felt, og østerriksk politi fortsatt etterforsker om det skjedde noe ulovlig i forbindelse med jaktekspedisjonene hans i Russland.

Mens han fortsatt var suveren sjef over all internasjonal skiskyting, tenkte Besseberg åpent om forholdet til Russland:

- Det har vært ubehagelig for meg som person. Folk har lurt på om jeg har vært kjøpt av russerne, sa han rett etter at Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) i februar nektet å godta bevisene mot de fleste av de utestengte russerne. Så ble Besseberg tre måneder seinere selv satt under sivil etterforskning nettopp på grunn av de samme mistankene.

Nå er det nytt valg og nye muligheter i IBU. Og så får heller en ung svensk skiskytter mase videre om det å ta dopingkampen på alvor.

Helt på toppen av internasjonal idrett er det så mye annet å ta hensyn til.