VELLYKKET SPURTTRENING: Simen Hegstad Krüger har trent fram stor framgang i spurten. Nå er det bare Emil Iversen; her i front på gårsdagens rolige rulleskiøkt, som holder unna for sist vinters olympiamester i sprintdragene. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.
VELLYKKET SPURTTRENING: Simen Hegstad Krüger har trent fram stor framgang i spurten. Nå er det bare Emil Iversen; her i front på gårsdagens rolige rulleskiøkt, som holder unna for sist vinters olympiamester i sprintdragene. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix.Vis mer

Simen Hegstad Krüger langrenn

OL-helten var kjent som en svak spurter. Nå følger han plutselig de raskeste

Til vinteren kan Simen Hegstad Krüger forbløffe deg igjen.

LIVIGNO (Dagbladet): Fra Norges treningsgruppe kommer den nyheten som konkurrentene helst ikke vil høre:

  • Sliteren Simen Hegstad Krüger er blitt en betydelig raskere spurter.

Sist vinters dobbelte olympiske mester har brukt sommermånedene til å løse en av sine største utfordringer. Han har lært å vinne inne på selve oppløpet.

Selv for Simen som allerede i flere sesonger har vært med på å sette standarden på de seigeste treningsøktene på det norske landslaget, har manglende hurtighet stått igjen som Bøygen. Den rå sprinten; den du nesten ikke kan komme utenom å skaffe deg om du vil vinne ofte i moderne langrenn.

Og det er et naturlig mål for løperen som har dominert på rulleski i sommer både på trening og i konkurranse.

3-MILS bragden hans i Pyeongchang var jo på alle vis unntaket. Det var den nydelige fortellingen om en skiløper som trosset alt. Som falt, brakk staven, reiste seg, kjempet alene i motvinden og slik kom seg opp som et spøkelse gjennom fokksnøen til han fikk satt inn det rykket som blir stående som en klassiker i skihistorien. Det var et skiløp for evigheten. Som 5-mila til Johan Olsson i VM i Val di Fiemme 2013.

De som er tettest på Simen i den norske treningsgruppa, vet riktignok at han allerede har skaffet seg enda mer fysisk kapasitet til å kunne gjenta et slikt rykk. Denne uka har han for eksempel hatt en rulleskitest opp til Stelvio-passet (2757 moh) der han tilsynelatende ganske uanstrengt gikk fra resten av det norske laget på en økt der alle presterte svært bra. Den forseringen til Simen er noe av det råeste en norsk skiløper har gjennomført på fellestrening.

Den 25 år gamle Lyn-gutten blir utvilsomt en å de få som konkurrentene bare er nødt til å følge underveis i fellesstartene denne vinteren for å komme i posisjon for å vinne.

Men nettopp fordi en hel sport er oppmerksom på Krügers helt spesielle utholdenhet, øker kravet til hva han kan by på når konkurrentene orker å holde ryggen hans.

Og da er vi tilbake til det som skjer i en mer eller mindre ren spurt.

DER har OL-mesteren foreløpig vært ganske sjanseløs inne på stadion. TV-bildene derfra har helst minnet om en gammel utgave av Martin Johnsrud Sundby; altså tida før Martin kaster seg over den samme satsingen for å endre sine naturlige forutsetninger for å hevde seg i en spurt.

Mens Johnsrud Sundby jo ennå ikke har vunnet den aller største spurten, er det ingen tvil om at han har hatt imponerende framgang gjennom flere sesonger. Slik trening er altså mulig for de som vil mest.

Likevel skal det knapt være mulig å få så rask framgang som Simen Hegstad Krüger har skaffet seg i sommer.

FOR en ekstremt godt trent skiløper på 25 år, er det mest å hente på det tekniske. Det er der Simen er bedre enn de fleste. Han har en sjelden evne til å ta tak i sin egen teknikk. Til å terpe de nødvendige endringene til de sitter; helt til de nye bevegelsene umerkelig sklir over til automatikk.

For de som har fulgt Lyn-løperen lenge, er ikke den bratte læringskurven så overraskende. Her snakker vi tross alt om en utøver som helt siden han var 14 år til punkt og prikke har fulgt selve den norske oppskriften på å bli en best mulig langrennsløper. Krügers OL-gull var også gull til den norske treningsmodellen. Likevel forteller sommerens treningsframgang om en olympisk mester som kan langt mer enn å kopiere opplegg.

Mest av alt ser Simen hvordan det som i teorien er optimalt teknisk, kan tilpasses den skiløperen han selv er. Den kunnskapen har han satt sammen med spesielle treningsøkter som påvirker de nye, riktige detaljene. Også der er han klok.

Det er vel derfor landslagstrener Eirik Myhr Nossum ganske presist beskriver denne plutselige utviklingen til en voksen utøver:

- Jeg er vel mer imponert enn jeg er overrasket.

FORTSETTER framgangen skal endringen være til å oppdage på skjermen din fra sesongstart. Simen Hegstad Krüger i massespurt i fristil står litt høyere og får inn et par ekstra tak i maks fart uten at det går utover kraften fra beina mot underlaget.

Der han tidligere kunne levere enkelte gode spurter under såkalt «impulstrening» med rykk ned mot fem sekunder, har han i løpet av sommeren satt sammen en stabil, sterk spurt. På samlingene har han allerede spurtet ned alle bortsett fra Emil Iversen. Det betyr at han har bra vinnersjanser både på 30 km og 5-mila inne på VM-stadion i Seefeld mot den før ganske raske avslutteren Dario Cologna. Kanskje også mot den fortsatt sterke Alex Harvey og enkelte av de unge russerne.

Hvis de følger ham helt dit da.