OL-helten Veronica: - De betyr alt for meg

Veronica Kristiansen om søstrenes hjelp, mammas dødsfall og OL-oppturen.

USTOPPELIG:  Veronica Kristiansen og Norge er klare for semifinale i OL, og er bare to seire unna lagets tredje strake mesterskapsgull. Foto: REUTERS/Marko Djurica 
USTOPPELIG:  Veronica Kristiansen og Norge er klare for semifinale i OL, og er bare to seire unna lagets tredje strake mesterskapsgull. Foto: REUTERS/Marko Djurica  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

RIO (Dagbladet): Hun har framstått som en av Norges aller beste spillere i Rio-OL. I natt norsk tid spiller Veronica Egebakken Kristiansen (26) sin første semifinale i et olympisk mesterskap - og på veien har hun fått hjelp fra søstrene Jeanett (23) og Charlotte (27) hjemme i Norge.

FØR SEMI: Camila Herrem og Veronica Egebakken Kristiansen i deltakerlandsbyen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FØR SEMI: Camila Herrem og Veronica Egebakken Kristiansen i deltakerlandsbyen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg får alltid innspill og meldinger fra søstrene mine. Motivasjonsvideoen jeg fikk etter Brasil-tapet har jeg faktisk sett på foran hver kamp etterpå. Og det har jo hjulpet. Det har blitt en liten rutine og den gir meg mye, sier Kristiansen.

Dagbladet møter 26-åringen inne i deltakerlandsbyen i Rio. Det er steikende sol, over 30 grader i lufta og hele presse-Norge ønsker å få høre hva håndballjentene tenker før semifinalen mot Russland.

Trekløver

Alle tre søstrene Kristiansen er håndballspillere og har fortid i eliteserien. Ifølge Veronica, har storesøster Charlotte trappet ned satsingen og spiller nå i 2. divisjon.

- Vi er en trekløver. Vi er tett på hverandre og snakker hver dag. Vi har trent sammen og vært mye med hverandre hele livet, sier venstrebacken.

- Hva snakker dere om under et OL?

- Det er alt og ingenting. Alt mellom himmel og jord, egentlig. Søstrene mine er mine beste venner. Det betyr mye for meg å ha de nære. De følger med meg her i Rio og kommer med innspill etter hver kamp. Det har kanskje vært avgjørende for utviklingen min, sier FC Midtjylland-proffen.

SØSTRENE KRISTIANSEN: Veronica ,  Jeanett og Charlotte Kristiansen. Foto: PRIVAT
SØSTRENE KRISTIANSEN: Veronica , Jeanett og Charlotte Kristiansen. Foto: PRIVAT Vis mer

- Hva sa de etter den gode Sverige-kampen?

- Da sa de ikke så veldig mye. De spurte om det var en kjedelig kamp, he-he. De kommer alltid med gode råd, men samtidig legger de merke til om jeg virkelig ønsker og trenger det. Jeg sier ifra hvis jeg absolutt ikke vil ha, sier Kristiansen.

- Hvordan er den mest brutale tilbakemeldinga du kan få?

- Hvis jeg selv vet at jeg har spilt en dårlig kamp, så skriver de ikke noe. De skjønner at jeg vet det. Både Charlotte og lillesøster kan fortelle at jeg må reise meg. De sier ikke «fy, faen, du er dritdårlig», sier 26-åringen med et smil.

TETTE BÅND: Søstrene Kristiansen sammen med pappa Henning. Fra venstre : Veronica , Charlotte , pappa Henning  og Jeanett Kristiansen. Foto: PRIVAT
TETTE BÅND: Søstrene Kristiansen sammen med pappa Henning. Fra venstre : Veronica , Charlotte , pappa Henning og Jeanett Kristiansen. Foto: PRIVAT Vis mer

Startet seint

Veronica Kristiansen startet ikke med håndball før hun var 13 år, men det var tydelig at hun var et supertalent. Rask, fintesterk og et hardt skudd er noe av det OL-motstanderne har fått merke så langt i Rio.

Landslagsdebuten kom våren 2013. Etter det står Kristiansen med EM-gull fra 2014 og VM-gull fra 2015.

Nå i OL er hun blitt en av Thorir Hergeirssons aller viktigste spillere - og har den spesielle egenskapen at hun er god i både forsvar og angrep.

- Vikki har tatt store skritt, sier Hergeirsson om 26-åringen.

Mistet mor

Selv i jakten på sitt tredje strake mesterskapsgull, innrømmer toppidrettsutøver Kristiansen at det finnes viktigere ting i livet enn håndballtriumfer.

9 år gammel mistet Veronica moren Ann Iren, som døde av kreft.

- Jeg synes vi har fått et tettere bånd etter at mamma gikk bort. Det synes jeg... Både søstrene mine og jeg. Og med pappa, og resten av familien. Det har knyttet oss alle tettere til hverandre, sier Kristiansen.

- De betyr mye for deg?

OL-YNDLING: Veronica Kristiansen har storspilt for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
OL-YNDLING: Veronica Kristiansen har storspilt for Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Familie betyr alt for meg. De er mine nærmeste støttespillere - uansett hvor i verden jeg spiller håndballkamper. Enten det er i Rio, Danmark eller i Norge. Det er gull verdt for meg - både sportslig og utenfor banen. Båndene våre er tette. Virkelig, sier 26-åringen.

Hun har også hatt mye kontakt med far Henning under oppholdet i Brasil, som snart har vart i tre uker.

- Han er en stolt far, han. Vi snakker mye sammen, sier Kristiansen med et lurt smil.

Landslagsspilleren har også tatovert en solsikke på den ene leggen, som et minne om moren som gikk bort så altfor tidlig.

- Solsikke var yndlingsblomsten til mamma, sa Veronica i et intervju med Dagbladet i 2014.

SOLSIKKE: Veronica Egebakken  Kristiansen  viser tatoveringen til minne om mamma. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SOLSIKKE: Veronica Egebakken Kristiansen viser tatoveringen til minne om mamma. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Optimist

Samtidig som Dagbladet intervjuer Kristiansen, står lagvenninnene på rekke og rad og snakker med andre medier langs et rundt to meter høyt gjerde inne i deltakerlandsbyen. Der er det skygge. Spillerne må nemlig spare all energi og krefter til Russland-møtet klokka 01.30 i natt.

Kristiansen innrømmer at hun er spent.

- Russland er en tøff motstander, de er gode, spiller utgruppert, og det er noe som passer oss bra, egentlig, sier «Vikki», som hun kalles av landslagsvenninnene.

- Russerne passer dere godt?

- Det er et sinnssykt bra lag, men vi er i god driv nå. Hvis vi spiller på våre kvaliteter, så skal russerne få det tøft, sier Kristiansen.

Hun startet OL svakt med ett mål mot Brasil, men har hevet seg betraktelig. Nå er hun en av nøkkelspillerne og har totalt 26 mål på seks kamper.

EM-GULL I 2014: Her er Veronica Kristiansen på bankett etter finalen mot Spania. På bildet er Silje Solberg, Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
EM-GULL I 2014: Her er Veronica Kristiansen på bankett etter finalen mot Spania. På bildet er Silje Solberg, Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Bølger i Danmark

26-åringen var en av eliteseriens profiler da hun spilte i Glassverket fra 2011 til 2015. Så ble hun klar for dansk håndball og FC Midtjylland. Der har hun vært i rundt ett år.

- Det har vært litt opp og ned. Det har vært en slags «innkjøringssesong». Jeg følte jeg måtte komme meg inn i miljøet, laget og landet. Jeg synes jentene, og Helle Thomsen (trener) har vært flinke til å ta meg i mot. Jeg har lært mye, spesielt taktiske ting, sier jenta fra Mjøndalen.

- Trives du?

- Jeg har over ett år igjen av kontrakten. Jeg trives veldig godt, men håper den neste sesongen blir bedre enn i fjor. Jeg føler jeg ikke fikk ut potensialet mitt, sier hun.

- Er det veldig annerledes enn trygge Norge?

- Danmark er jo egentlig ikke så annerledes. Men andre ting... Jeg var ikke fulltidsproff da jeg spilte i Glassverket. Det er jeg nå. Hverdagen blir annerledes, men jeg trives med å tenke håndball 24 timer i døgnet. Jeg er fortsatt den eneste norsk spilleren i klubben, men også det fungerer greit for meg, sier Kristiansen.

Den norske håndballprofilen reiser rett til Danmark etter at OL er ferdigspilt.

OL-semifinalen Norge - Russland spilles klokka 01.30 natt til fredag. Frankrike og Nederland møtes i den andre semifinalen. Finalen spilles lørdag.

VM-GULL I 2015: De norske spillerne jubler av glede etter å ha blitt verdensmestere.
Marta Tomac, Veronica Kristiansen, Stine Skogrand, Amanda Kurtovic og Heidi Løke med det norske flagget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VM-GULL I 2015: De norske spillerne jubler av glede etter å ha blitt verdensmestere. Marta Tomac, Veronica Kristiansen, Stine Skogrand, Amanda Kurtovic og Heidi Løke med det norske flagget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
KAMPKLARE: De norske spillerne i skyggen. Kari Aalvik Grimsbø, Heidi Løke, Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Camilla Herrem, Veronica Egebakken Kristiansen, Sanna Solberg og Linn-Kristin  Riegelhuth Koren.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KAMPKLARE: De norske spillerne i skyggen. Kari Aalvik Grimsbø, Heidi Løke, Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Camilla Herrem, Veronica Egebakken Kristiansen, Sanna Solberg og Linn-Kristin  Riegelhuth Koren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer