OL-heltens fall. Kidnappet egen datter

Den kanadiske skiskytteren Myriam Bédards karriere toppet seg da hun tok to OL-gull på Lillehammer i 1994. Etter at karrieren fikk en brå slutt, gikk mye galt.

BLE DØMT: OL-vinner Myriam Bédard i rettssaken hvor hun var siktet for å ha brutt samværsavtalen med eksmannen. Foto: NTB Scanpix
BLE DØMT: OL-vinner Myriam Bédard i rettssaken hvor hun var siktet for å ha brutt samværsavtalen med eksmannen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den nå 49 år gamle kvinnen ble født i Quebec i 1969, og lærte seg å skyte i den kanadiske hæren. Etter det satset hun på skiskyting, og for en karriere hun fikk.

Hun ble kanadisk juniormester i 1987, og fire år seinere tok hun sin første verdenscupseier. Året etter tok hun OL-bronse i Albertville, før hun fulgte opp med VM-gull og VM-sølv i Borovets i 1993.

Så var det klart for OL på Lillehammer. Der sikret hun seg en plass i historiebøkene for alltid. Bédard tok to gull i løpet av de iskalde vinterdagene på norsk jord.

Etter det første løpet (normaldistansen) fortalte Bédard at hun egentlig trodde at gullet skulle glippe etter en kardinalfeil i smørebua.

Da hun hentet skiene, tok hun ski fra to forskjellige par. De var ikke smurt likt, og venstre ski hadde dårlig glid gjennom hele løpet.

«Om jeg hadde tapt gullet, ville jeg tenkt på det resten av mitt liv», innrømmet hun etterpå.

GULLVINNER: Myriam Bédard viser fram gullmedaljen fra 15 kilometeren på Lillehammer. Foto: NTB Scanpix
GULLVINNER: Myriam Bédard viser fram gullmedaljen fra 15 kilometeren på Lillehammer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Brå vending

Det så ut som den da 25 år gamle kvinnen virkelig kunne bli en skummel konkurrent i åra som ventet. Men så startet det sportslige fallet. Bédard fikk et barn, og tok en pause fra sporten. Comebacket ble dessverre ikke noe suksess.

Kanadieren var skadeplaget, og ble tvunget til å legge opp eter et skuffende Nagano-OL i 1998.

Hun gjorde et nytt forsøk på å komme til verdenstoppen i skøyter noen år seinere, men det ble bare med forsøket.

Rømte landet

Etter karrieren ble livet snudd på hodet for den kanadiske skiskytteren. Åtte år etter at hun la opp, lille julaften 2006, ble Bédard arrestert i Maryland, USA. Det skjedde 19 dager etter at eksmannen Jean Paquet leverte inn anmeldelsen i hjemlandet Canada, og tre måneder etter at hun rømte landet sammen med dattera (11) og den nye kjæresten, Nima Mazhari, skriver CTV News.

Da de rømte landet, skrev hun et brev til en rekke kjente personer - blant dem daværende president George W. Bush, FN-general Kofi Annan, USAs ambassadør i Canada Davik Wilking og Monacos Prins Albert. I brevet fortalte skiskytteren at hun var et offer for byråkratisk terrorisme, skriver The Star.

Den daværende kjæresten var siktet for malerityveri for 100 000 dollar, og skulle møte i rettssak noen måneder etter at paret valgte å dra til USA.

Bédard selv hadde kommet med en rekke oppsiktsvekkende uttalelser i forbindelse med en jobb i markedsføringsselskapet VIA Rail.

Hun hadde gått fra å være en folkehelt til å bli møtt med latter og motstand på grunn av en rekke uttalelser. Hun hevdet blant annet at Mazhari var den egentlige grunnen til at daværende statsminister i Canada, Jean Chrétien, holdt seg unna Irak-krigen, og anklaget en samarbeidspartner av VIA Rail for å drive med narkotikasmugling.

FORLATER RETTSAKEN: Myriam Bédard sammen med den daværende kjæresten Nima Mazhari. Foto: NTB Scanpix
FORLATER RETTSAKEN: Myriam Bédard sammen med den daværende kjæresten Nima Mazhari. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nektet skyld

Grunnen til arresten var at hun hadde brutt en samværsavtale med eksmannen. Bédard satt i fengsel i to uker i USA, før hun ble utlevert til Canada. Hun fikk full foreldrerett noen måneder seinere, men måtte møte til rettssak for kidnappingen av den da elleve år gamle dattera.

Gjennom rettssaken argumenterte Bédard med at hun hele tiden holdt kontakt med barnefaren, og at hun fortalte dattera (som da var elleve år) at hvis hun ville se faren, kunne hun ta et fly tilbake til Canada.

- Jeg spurte henne om det over 20 ganger, og hun snakket med faren 15 ganger på telefonen, uttalte Bedard i retten. Det skriver The Globe and Mail. News.

BLE DØMT: Myriam Bédard. Foto: NTB Scanpix
BLE DØMT: Myriam Bédard. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dømt igjen

Siden arrestasjonen i USA har livet til den tidligere kanadiske skiskytteren bestått av en rekke arrestasjoner og rettssaker. I 2013 ble hun dømt til 45 dager med samfunnsstraff, med mulighet for 45 dager i fengsel hvis hun ikke samarbeidet.

I 2007 ble hun dømt for kidnapping etter at hun rømte med dattera. Det ble en årelang kamp for Bédard, som tok saken helt til høyesterett i Canada for å renvaske navnet. Det til tross for at straffen var mild, skriver Global News.

Den nye kjæresten ble siktet og dømt for å ha stjålet 20 malerier til en verdi av 850 000 kroner.

Veien er kort fra toppen, og The Star skrev at hun plutselig ble latterliggjort i offentligheten for rekkene med utbrudd og påstander. De siste åra har Bédard holdt seg unna rampelyset.