OL? Her feires EM-gullet fortsatt

Grekerne har fotballfeber.

ATEN (Dagbladet.no): Fem OL-gull er status for Hellas i mesterskapet på historisk grunn. Det begeistrer, men ser ikke ut til å måle seg med EM-seieren til fotballgutta.

- De må nok bli mange gull til, flirer Dagbladet.nos faste taxisjåfør i millionbyen, John.

- Fotball-gullet er størst!

Dimitros Mematanis jobber som frivillig på seilerstadion. Han tror ikke folk er misfornøyd med den greske innsatsen i OL, de har tross alt vunnet fem gull. Men fotball er bare mer populært enn alle andre idretter.

- 90 prosent av alle grekere liker fotball. OL er flotte øyeblikk for oss grekere, men folk flest synes EM-gullet er større. EM forbløffet oss. Da den første seieren kom trodde vi det ble med den.

- For mye press

Det hjalp heller ikke på OL-ånden at to greske toppsprintere forsvant fra mesterskapet i ei sky av mistenksomhet.

- Det ble for mye press på dem, tror jeg, sier student Dimitros.

- Derfor gikk det ikke bra. Men andre som det ikke ble forventet noe av, de tok gull. 20 km kappgang-gullet i går var sånn.

Brødrene Manolis og Pamagioeis Papadoulis driver et lite bakeri i åsene i Gilfada, utenfor Aten. De har besøkt basketballarenaen som ikke ligger så langt unna.

- Vi er glade og stolte over OL. Men samtidig er det en ulykke at OL er noe hele landet kommer til å måtte betale for i mange, mange år framover, sier gutta.

- Begge er størst

Bakerne får engelskhjelp fra en amerikansk-gresk tenåring som er på besøk.

- Dopingsakene er det verste med OL, sier Manolis.

- Hva er størst for dere, OL eller EM-gullet?

- EM var veldig overraskende, ingen hadde trodd på det. Men det kan vi gjøre igjen, mens OL er noe vi aldri opplever igjen.

- Hva er størst?

- Hehe, begge.

Ved porten inn til seilstadion står Alex, hun er i kystvakten og plassert ved publikumsinngangen. Hun er bevæpnet og er redd for å få sparken dersom hun blir tatt bilde av.

- Jeg er glad for at OL gjør landet vårt kjent over hele verden, sier hun.

Og EM-gullet mot OL?

- Det er like bra!

BAKER BOYS:</B> Bakerbrødrene Manolis og Pamagioeis Papadoulis mener EM-gullet og OL er like stort. Men de er bekymret over OL-regningen.
FOR MYE PRESS:</B> Studenten Dimitros er oppgitt over de greske sprinternes mystiske forsvinning før OL var i gang.