Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-hopper sjokkerer

Norsk ekspert: - Det der ser ikke bra ut i det hele tatt.

RADMAGER: Den tsjekkiske skihopperen Vojtech Stursa vekker oppsikt med dette bildet på Instagram. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech
RADMAGER: Den tsjekkiske skihopperen Vojtech Stursa vekker oppsikt med dette bildet på Instagram. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Den tsjekkiske skihopperen Vojtech Stursa (22) har ikke fått det til i OL. Han klarte ikke i kvalifisere seg til normalbakkerennet lørdag. På treningen i går var han ikke bedre enn nummer 42. Dermed får han heller ikke hoppe kvalifisering til storbakkerennet i dag.

På Instagram la tsjekkeren ut et bilde av seg der han raljerer over sin egen innsats. Både bilde og tekst vekker nå oppsikt:

- Når du hopper som en somalier, må du se ut som en somalier, skriver Stursa på Instagram.

Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere bildet:

SYLTYNN: - Når du hopper som en somalier, må du se ut som en somalier, skriver Vojtech Stursa. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech
SYLTYNN: - Når du hopper som en somalier, må du se ut som en somalier, skriver Vojtech Stursa. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech Vis mer

- Jeg er mest opptatt av våre egne hoppere, svarer han.

Eurosports hoppekspert, Kjetil Strandbråten, er derimot krystallklar:

- Det der ser ikke bra ut i det hele tatt. Jeg synes det er oppsikstvekkende.

Også i andre hoppnasjoner vekker både bilde og tekst sterke reaksjoner:

- Hopperen viser hvordan han ser ut uten klær. Et sjokkerende syn, skriver den polske avisa Fakt.

- Bildet er ledsaget av en usmakelig kommentar. Hopperen ser ikke ut til å ta innover seg fakta at tynne somaliere er et resultat av sult og ikke at du har ofret deg som hopper.

Fjernet

De sterke reaksjonene har ført til at bildet nå er fjernet fra Instagram. Men før tsjekkeren rakk å komme så langt, er det mange som trekker paralleller til sjokkbildet av Sven Hannawald i 1999. Den 184 centimeter høye tyskeren veide ned mot 60 kilo og så ut som et beinrangel.

Ifølge den polske avisa Sport – som har hopp som en av sine spesialiteter – er Vojtech Stursa 174 centimeter høy og veier 60 kilo. På bildet står ribbeina rett ut. Selv om bildet kan virke vel så sjokkerende som bildet av Hannawald, er det én vesentlig forskjell fra 1999 og 2018:

I 2004 innførte Det internasjonale skiforbundet FIS vektregler. Det betyr at du må holde deg innenfor en viss BMI-grense. Gjør du ikke det, må du hoppe med kortere ski – noen som reduserer bæreflaten. Det er aldri gunstig.

Krise

Polske aviser – som slår bildet av Vojtech Stursa stort opp – mener bildet er et uttrykk for en tsjekkisk hoppsport i total krise.

- Opptredenen i sosiale medier er skandaløs. Det ser ut som om han har anoreksi. Men det er ikke dette som er tilfelle her, skriver Sport.

Stursa ligger på 60. plass i verdenscupen. Han som tradisjonelt har vært best de siste åra – Roman Koudelka – er bare nummer 49. Cestmír Kozísek er bestemann på 42. plass.

Stursa hopper for den tsjekkiske klubben Dukla Liberec. På sosiale medier har ikke reaksjonene latt vente på seg:

- Er du en rasist? spør en på Twitter, med henvisning til teksten om somaliere.

- Et skremmende bilde publisert av Vojtech Stursa, skriver en annen.

Reagerer

Eurosports hoppekspert, Kjetil Strandbråten, er ikke i tvil om at BMI-regelen har gjort hoppsporten sunnere. Han reagerer derimot når han ser bildet av Vojtech Stursa:

HOPPEKSPERT: Kjetil Strandbråten.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HOPPEKSPERT: Kjetil Strandbråten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det der ser ikke bra ut i det hele tatt. Jeg synes det er oppsiktsvekkende.

Strandbråten opplyser at med hoppdress og støvler skal du ha en BMI på 21. Hvis du er under dette, må du hoppe med kortere ski.

- Tidligere var det mye fokus på å være tynn. Siden 2004 har vi sett en stor endring der hopperne er blitt mer fysiske. De er mye mer atleter. Uansett hvor godt teknisk Stursa hopper, eller hvor bra utstyr tsjekkerne har, vil han aldri hoppe bra over tid med den kroppen der.

Strandbråten fortsetter:

- Vi har snakket om det når vi har kommenert. Teknisk sett ser det ut som om tsjekkerne er rammet av en systemtfeil. I tillegg stiller jeg spørsmål ved hvor bra utstyr de har. Når noen også er så tynne som det ser ut som de er, er dette også en årsak til at de ikke greier å prestere.

Det tsjekkiske forbundet har ikke kommentert bildet offisielt.

DIREKTE: Her får du alt om dagens viktigste medaljer. Sindre Wiig Nordby er skiimitator og dagens gjest, og viser triksene til våre beste utøvere. Med Morten Pedersen som Dagbladets sportskommentator, og Ingrid Cogorno som programleder. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!