Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-hopper snakker ut om sjokkbildet: - Jeg er lei meg

- Det var ikke meningen å fornærme noen. Og jeg er frisk, sier tsjekkeren Vojtech Stursa til Dagbladet.

RADMAGER: Dette bildet av Vojtech Stursa har skapt sterke reaksjoner. Nå beklager han. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech
RADMAGER: Dette bildet av Vojtech Stursa har skapt sterke reaksjoner. Nå beklager han. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): OL-hopperen Vojtech Stursa (22) fra Tsjekkia sjokkerte da han la ut et bilde av seg selv i bar overkropp på Instagram.

- Når du hopper som en somalier, må du se ut som en somalier, skrev han.

Hopperen fra Liberec ser skremmende tynn ut. Kombinasjonen bilde og tekst har skapt dobbelt sjokk. Og reaksjonene lot ikke vente på seg, slik Dagbladet fortalte i går.

VEKKER OPPSIKT: - Når du hopper som en somalier, må du se ut som en somalier, skrev Vojtech Stursa på Instagram. Bildet er nå fjernet. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech
VEKKER OPPSIKT: - Når du hopper som en somalier, må du se ut som en somalier, skrev Vojtech Stursa på Instagram. Bildet er nå fjernet. Foto: Instagram.com/stursa.vojtech Vis mer

- Usmakelig, skriver den polske avisa Fakt.

- Galskap, sier lagkamerat Lukas Hlava.

- Vanvittig dumt. Og den teksten var enda dummere, sier den norske hopperen Andreas Stjernen.

- Lei meg

Dagbladet kan som første avis publisere hopperens versjon av saken. Han ble vraket til OL-rennet i den store bakken i dag, av sportslige årsaker. Hans siste mulighet til å delta i mesterskapet er i lagkonkurransen mandag.

Stursa blir beskyldt for å være rasist med kommentaren om somalierne. Dette avviser han blankt:

- Jeg er virkelig lei meg. Det var ikke meningen å fornærme noen. Det var et forsøk på å gjøre narr av meg selv og den elendige hoppingen min. Jeg har virkelig ikke gjort det bra i det siste, skriver Stursa i en e-post til Dagbladet.

Reagerte

Den polske avisa Fakt var blant mediene som reagerte.

- Bildet er ledsaget av en usmakelig kommentar. Hopperen ser ikke ut til å ta innover seg fakta at tynne somaliere er et resultat av sult og ikke at du har ofret deg som hopper.

Stursa svarer at han aldri har vært ute etter å henge ut noen, andre enn seg selv.

- Det var et forsøk på å latterliggjøre meg selv, erklærer han.

Ny debatt

Til det andre momentet som har skapt storm: Bildet der han trekker inn magen. Ribbeina står rett ut, han er et skremmende skue. På ny blir det blåst liv i debatten om hoppsporten er helsefarlig.

Den tsjekkiske hopperen forklarer bildet slik:

- Jeg har mye lys på meg. Jeg poserer på en spesiell måte. Jeg vet hvordan jeg skal kontrollere kroppen og leker med magen.

Han fortsetter:

- Jeg er en sunn atlet som veier 60 kilo. Jeg har ikke trøbbel med helsa eller andre ting. Jeg er virkelig lei meg for at dette er blitt en sak.

Sterke reaksjoner

Da Dagbladet snakket med flere hoppere om bildet etter kvaliken fredag, var reaksjonene sterke.

- Det er galskap. Han går over grensa, mener lagkamerat Lukas Hlava.

REAGERER STERKT: Andreas Stjernen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER STERKT: Andreas Stjernen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg var ikke til stede da bildet ble tatt. Men det er viktig å understreke at han ikke ser sånn ut i virkeligheten. Han har trukket inn magen, og det ser veldig spesielt ut.

Daniel-André Tande sier at han ikke vil kommentere saken, utover at Stursa aldri burde posert på et sånt bilde.

Hoppsporten har brukt mange år på å rette opp inntrykket av en usunn sport. Det toppet seg i 1999 da tyskeren Sven Hannawald viste seg radmager på et bilde.

Vendepunktet kom med BMI-regelen i 2004. Med dress og støvler ligger BMI-grensa på 21. Er du under dette, må du «kappe skiene». Det er aldri gunstig.

Flau

Andreas Stjernen betegner Stursas opptreden som «flau».

- Jeg vet jo hvem det er, men har aldri pratet med ham. Jeg er sikker på at han angrer, sier Stjernen til Dagbladet. Sportssjef Clas Brede Bråthen vil ikke kommentere saken.

Eurosports hoppekspert - Kjetil Strandbråten - var krystallklar da Dagbladet snakket med ham i går:

- Det der ser ikke bra ut i det hele tatt. Jeg synes det er oppsiktsvekkende, sa han.

- Tidligere var det mye fokus på å være tynn. Siden 2004 har vi sett en stor endring der hopperne er blitt mer fysiske. De er mye mer atleter. Uansett hvor godt teknisk Stursa hopper, eller hvor bra utstyr tsjekkerne har, vil han aldri hoppe bra over tid med den kroppen der.

Stursa har nå fjernet bildet fra Instagram.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!