Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang

OL-hopperens sykdomsdrama: - Jeg så forferdelig ut

Ansiktet blåste seg opp. Vet ennå ikke hva som skjedde.

TØFT: Robert Johansson har hatt en tøff vei til det store målet: Å få hoppe for Norge i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFT: Robert Johansson har hatt en tøff vei til det store målet: Å få hoppe for Norge i OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Robert Johansson (27) gleder seg som en unge til det første OL-rennet i normalbakken. Han har aldri deltatt i mesterskapet tidligere. Men fra klokka 13.35 lørdag skal det skje. I Pyeongchang i Sør-Korea.

- Formen er bra. Jeg gleder meg veldig, sier skihopperen til Dagbladet. Torsdag ble han nummer 19 i kvaliken, som ble vunnet av tyskeren Andreas Wellinger.

Johansson representerer de norske fargene sammen med Daniel-André Tande, Johann André Forfang og Andreas Stjernen. For inntil to år siden virket OL-deltakelse som en fjern drøm.

27-åringen fra Lillehammer har vært plaget av så mye sykdom at han holdt på å gi opp. Det toppet seg i 2015 da ansiktet plutselig begynte å hovne opp på høyresida. Da han trodde han hadde blitt frisk, skjedde det samme på venstresida. Han ble sendt til haugevis av utredninger. Men selv i dag vet ingen hvorfor dette skjedde.

KLAR TIL DYST: Robert Johansson er svært fornøyd med å være på plass i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KLAR TIL DYST: Robert Johansson er svært fornøyd med å være på plass i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg ble sjekket for alt mulig rart. Jeg så helt forferdelig ut. Jeg så ikke engang mitt eget øre, forteller Johansson til Dagbladet.

Først langt inn i 2016 ble han frisk igjen. Takket være en god opplevelse i Vikersund, bestemte han seg for å fortsette med skihoppinga. I dag har han 58 starter i verdenscupen og én andreplass.

De fleste kjenner Johansson som en glad herre med bart som dukker opp på hoppbommen hver lørdag og søndag. Men veien fram til en OL-plass har vært lang og kronglete.

Operasjon

- Jeg har vært syk i flere perioder. Den første skadeperioden var i 2012. En ankelskade med påfølgende operasjon gjorde at jeg var ute lenge. Til å begynne med oppdaget jeg det ikke engang. Men en bit av ankelbeinet ble slått ut. Den lå der og dinglet – og begynte etter hvert å skape trøbbel. Til slutt lå jeg i svevet og kjente ikke venstrebeinet mitt. Det var numment.

Johansson fortsetter:

- Jeg fikk beskjed om at det var en typisk idrettsskade, en fotballankel. Men en MR-undersøkelse påviste at en stor bit hadde separert seg fra ankelbeinet. Jeg måtte gjennom en operasjon og var ute i ganske mange måneder.

Da han skulle begynne å røre på seg igjen, sleit han med å komme opp om morgenen. Diagnose: Kyssesyken.

- Dette var i 2012–2013. På det verste sov jeg 23 timer i strekk uten at noen fikk kontakt med meg. Da jeg sakte, men sikkert kom meg, var immunforsvaret så langt nede at jeg var mottakelig for alt mulig. Så da fikk jeg en ny runde – nå med lungebetennelse.

2014-sesongen var OK. Så startet problemet med hovent ansikt på begge sider.

- Det tok lang tid før jeg kjente igjen kroppen min. Jeg fikk ingen respons på treninga, forteller han.

Bank i bordet: De to siste åra har han holdt seg skadefri. Johansson tror mye av årsaken er at han har et svært bevisst forhold til trening, søvn og kosthold. I dag er han selvskreven på hopplandslaget. Den beste plasseringen er en andreplass fra Innsbruck i 2017.

EN HERRE MED BART: Robert Johansson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EN HERRE MED BART: Robert Johansson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Snurrebarten er blitt et varemerke:

- Den har fått mer oppmerksomhet enn jeg hadde trodd, sier han. Muligens er han også i ferd med å skaffe seg en sponsor. Et selskap som driver med bartevoks har meldt sin interesse.

- Kanskje kommer det en egen «Robert Johansson bartevoks», sier han og humrer.

Verdensrekord

Et av høydepunktene i karrieren var utvilsomt det som skjedde i Vikersund i vinter. Da hadde han verdensrekorden på 252 meter i 33 minutter. Så kom østerrikeren Stefan Kraft og klasket til med 253,5 meter. Denne rekorden står fortsatt.

Det er først og fremst som skiflyger Johansson har markert seg. Så får vi se hvordan lørdagen utvikler seg. Om kvaliken sier han:

- Jeg traff ikke helt på posisjonen. Når du ikke klarer å komme deg ned i tilløpet og prøver å hente deg inn, blir du straffet ganske hardt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!