- OL i Tromsø blir dobbelt så dyrt som antatt

Statsgarantien kan bli 28,5 milliarder.

• Les også Esten O. Sæthers kommentar: Det er lov å regne feil, Tromsø-OL.

(Dagbladet.no): Et OL i Tromsø i 2018 blir langt dyrere enn først antatt. Staten må garantere for rundt 28,5 milliarder kroner, skriver VG om kvalitetsrapporten som presenteres i dag.

Bruttogarantien på mellom 28 og 29 milliarder kroner er det staten må garantere for. Den er nesten dobbelt så mye som de 15,5 milliardene som Tromsø 2018 har operert med, melder NTB.

Nettogarantien, som er det staten må betale etter at inntekter er trukket fra, mer enn dobles i forhold til de 9,3 milliardene som Tromsø 2018 har hevdet vil koste skattebetalerne.

Kjenner ikke til økning

VG skriver også at anleggskostnadene kommer til å øke kraftig. Særforbundene for de olympiske vinteridretten ga sin støtte til Tromsø i helgen, men det er stor uenighet ellers i norsk idrett om hvor mye penger av tippemidlene som skal brukes til å betale for anlegg.

- Det tallet får du høre med VG om, sier kommunikasjonssjef Roger Ingebrigtsen til Dagbladet.no.

- Jeg kjenner ikke til noen økning, men vi har respekt for at rapporten skal legges fra likt for alle og ikke lekkes i VG først, sier han

BLIR DYRERE: Ifølge VG vil kvalitetsrapporten som legges fram i dag vise at staten må garantere for rundt 28,5 milliarder kroner, nesten det dobbelte av tidligere anslag, skriver VG. Foto: SCANPIX
BLIR DYRERE: Ifølge VG vil kvalitetsrapporten som legges fram i dag vise at staten må garantere for rundt 28,5 milliarder kroner, nesten det dobbelte av tidligere anslag, skriver VG. Foto: SCANPIX Vis mer

Forberedt på større regning

Kulturminister Trond Giske (Ap) krever at idretten må betale 22,3 prosent av anleggskostnadene, mens idretten selv har satt en maksgrense på 650 milioner kroner.

Tromsø 2018-direktør Petter Rønningen er forberedt på at tirsdagens rapport vil komme med en større regning enn det som er blitt presentert tidligere.

- Det er ikke unaturlig at vi må justere prisene noe opp. En konkurranse slik det var mellom de tre søkerbyene presser kostnadene nedover. Når denne prosessen er over, har man ikke lenger det samme prispresset, sier Rønningen til VG.

Det Norske Veritas legger fram kvalitetsrapporten om Tromsø-OL i dag. Rapporten er på oppdrag fra regjeringen. Spørsmålet om statsgaranti skal avgjøres i løpet av høsten.

- OL i Tromsø blir dobbelt så dyrt som antatt
- OL i Tromsø blir dobbelt så dyrt som antatt
IKKE UNATURLIG: Direktør i Tromsø 2018, Petter Rønningen, mener konkurransen mellom søkerbyene presset kostnadene ned. Nå kan prisene bli justert opp.
KJENNER IKKE ØKNING: - Det tallet får du høre med VG om, sier kommunikasjonssjef Roger Ingebrigtsen.