Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-ikonet Pita (34): - Skulle gjerne gått femmila. Det er bare ett problem

Pita Taufatofua (34) er kanskje mest kjent for sin bare overkropp, men drømmer om å skrive historie med å delta i tre OL i tre forskjellige idretter.

IKONISK BILDE: Pita Taufatofua og flere av de som utgjorde nederste del av resultatlista på 15-kilometeren tar imot og løfter opp German Madrazo fra Mexico. Et øyeblikk som ikke handlet om sluttid og medaljer, men om samhold og den olympiske ånd. Foto: Bjørn Langsem
IKONISK BILDE: Pita Taufatofua og flere av de som utgjorde nederste del av resultatlista på 15-kilometeren tar imot og løfter opp German Madrazo fra Mexico. Et øyeblikk som ikke handlet om sluttid og medaljer, men om samhold og den olympiske ånd. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Han vakte stor oppmerksomhet på åpningsseremoniene både i sommer-OL i Rio for to år siden og i vinter-OL her i Pyeongchang. Ved begge anledninger stilte Pita Taufatofua i en oljet og bar overkropp der han stolt marsjerte med det tonganske flagget.

Fra teaekwondo i Brasil til langrenn i Sør-Korea. På fredagens 15-kilometer havnet han på 114. plass av 116 som kom i mål. Stolt over å ha oppfylt sin olympiske drøm om å delta i både sommer- og vinter-OL.

KALDT: Det var kaldt under åpningsseremonien Pyeongchang-OL forrige fredag, men Pita Taufatofua (34) fra Tonga gikk likevel i bar overkropp og bastskjørt. På 15 kilometer langrenn kom han på tredje siste plass av 116 som kom i mål. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB Scanpix
KALDT: Det var kaldt under åpningsseremonien Pyeongchang-OL forrige fredag, men Pita Taufatofua (34) fra Tonga gikk likevel i bar overkropp og bastskjørt. På 15 kilometer langrenn kom han på tredje siste plass av 116 som kom i mål. Foto: Phil Noble / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Alt over 2,5 kilometer er langt for meg, så det ble tøft. Bakkene syntes å vare for evig, men jeg hadde formaningen fra min tyske trener i hodet hele tiden: «Ikke gå fort, da er du ferdig før du har kommet deg rundt på førsterunden».

Olympiske leker handler ikke bare om medaljer. For Taufatofua handler det om den olympiske ånd, om samhold, idrettsglede, og ikke minst å være en inspirasjon for andre.

- Jeg vil gjerne åpne dører for unger på Tonga, og vise dem hva vintersport er for noe. Det er det ikke mange som kan noe om hjemme, sier mannen - som selv bor i Brisbane i Australia.

- Ferdig neste lørdag

Lørdag skal langrennseliten kjempe om gullet på den store manndomsprøven: Femmila. På Dagbladets spørsmål om han noen gang vurderte å kvalifisere seg for den øvelsen, smiler han godt, og svarer kjapt:

STOLT ØYEBLIKK: Pita Taufatofua kom i mål som nummer 114 av 116 som fullførte fredagens 15-kilometer i langrenn. Foto: Bjørn Langsem
STOLT ØYEBLIKK: Pita Taufatofua kom i mål som nummer 114 av 116 som fullførte fredagens 15-kilometer i langrenn. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Ja, ville gjerne gått femmila på lørdag, men det er bare ett problem: Jeg ville sannsynligvis vært ferdig neste lørdag.

- 50 kilometer. Det blir jeg sliten av bare å kjøre i bilen min. Om jeg skulle stilt opp, så måtte jeg tatt tak i en og holdt meg fast. 10 og 15 kilometer er det maksimale av hva jeg er i stand til, sier Pita Taufatofua på pressekonferansen han holdt på hovedpressesenteret i Pyeongchang i dag.

OL-IKON: Pita Taufatofua på dagens pressekonferanse i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem
OL-IKON: Pita Taufatofua på dagens pressekonferanse i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Drømmen om å delta i både sommer- og vinter-OL er oppfylt, men Pitas olympiske drøm og ambisjoner ikke over.

Sammen med sitt to mann sterke tyske støtteapparat starter planene skal han sikte seg inn mot sommer-OL i Tokyo i 2020.

- Jeg vil prøve å kvalifisere meg til et tredje OL, i en tredje sport. Trolig noe som har med vann å gjøre. For å trene langrenn har jeg måttet reise til Europa, men det hadde vært fint å delta i noe jeg kan trene på hjemme, sier han.

- Nå som du har deltatt i OL både sommer og Vinter, hva er forskjellen?

- Sommer-OL er nok større, når det kommer til antall utøvere og slikt. Vinter-OL er mer intenst. Her går alle og skuler på hverandre i dagene før konkurransen, og tenker at «jeg skal slå deg, jeg ska slå deg».

- Men i matsalen etter konkurransen er alle venner igjen. Da er det den olympiske ånd som gjelder - og akkurat den er like både sommer og vinter, mener Tonga-stjerna.

- Ikonisk bilde

Tonga skipresident Steve Grundmann oppsummerte Pita Taufatofuas gjennomføring som «et mirakel».

- Det er bare 14 måneder siden vi startet på dette prosjektet, og så gikk pita sitt livs beste løp. Det handlet aldri om tiden, men om å vise verden den sanne olympiske ånden.

- Bildet der «outsiderne» - som de dårligste ofte kalles - sto sammen i målområdet og ventet på sistemann er et av de ikoniske bildene fra disse lekene. Å være en del av det gjør oss som lag veldig stolte, sier Steve Grundmann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!