OL-ilden har startet sin ferd mot Sotsji

Fakkelstafetten skal vare i 123 dager.

Fakkelstafetten er i gang, for søndag var presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK), Thomas Bach, på plass da OL-ilden ble tent.

Det skjedde i det gamle Olympia, som er plassen der de olympiske leker ble født i det antikke Hellas. Nå starter fakkelstafetten som skal ende opp i Sotsji til åpningen av de første olympiske leker på vinterstid i Russland.

- Akkurat som i det gamle Hellas kan ikke OL løse store og viktige politiske problemer eller være med på sikre varig fred mellom mennesker, sa Thomas Bach da ilden ble tent.

Flammen skal etter en kort rundtur i Hellas en tur ut i verdensrommet og besøke verdens dypeste innsjø på sin vei til OL-byen Sotsji, der den ankommer i begynnelsen av februar neste år.

Ilden skal innom 90 prosent av Russland, og også en tur innom Nordpolen.

Selve fakkelstafetten skal vare i 123 dager, og ilden blir tent i Sotsji 7. februar neste år. Da åpner de neste vinterlekene.

Den russiske presidenten Vladimir Putin har lagt mye penger og prestisje inn i OL-prosjektet. Målet hans er at Sotsji-OL skal gå inn i historien som de beste lekene til nå.

Lekene skal også vise den enorme utviklingen som har skjedd i Russland siden det gamle Sovjet brøt sammen i 1991.

(NTB)

 TRADISJON:  OL-ilden ble i dag tent i Hellas og har en heftig reise foran seg, før den når Sotsji. Foto: Reuters /Yannis Behrakis/NTB Scanpix.
TRADISJON: OL-ilden ble i dag tent i Hellas og har en heftig reise foran seg, før den når Sotsji. Foto: Reuters /Yannis Behrakis/NTB Scanpix. Vis mer