Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL-ilden tent

81 dager før OL-åpningen i Salt Lake City ble ilden tent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overskyet vær spolerte planen om å la solens stråler tenne OL-ilden, men det ble likevel fyr på fakkelen som skal bæres til Salt Lake City.

Aktørene måtte ikke bare forholde seg til det ugunstige været på Olympia, de tok også hensyn til skyene som har hengt over lekene og OL-bevegelsen siden terrorangrepene mot USA i september.

Greske og amerikanske idrettsledere hedret ofrene for terrorangrepene, og appellerte om fred i verden, mens en prestinne kledd i hvitt brukte flammen fra helgens generalprøve til å tenne OL-fakkelen.

- Mer enn noen gang, når menneskeheten rystes av tragiske hendelser, håper vi at budskapet i OL-flammen kan nå fram til folk på sin lange reise fra antikkens Olympia til Salt Lake City, sa den greske OL-presidenten Lambis Nikolaou.

Mitt Romney, som er president i organisasjonskomiteen i Salt Lake City, sa at man ikke må glemme idealene som lå bak antikkens leker.

- Nesten halve kloden skiller vår by fra deres, men her står vi side ved side og feirer vår felles kulturarv. Måtte vår symbolske tilbakereise til dette sted åpne våre hjerter for visjonen til våre forfedre og -mødre, sa han.

Vinterlekene i Salt Lake City åpner 8. februar. Seremonien i Olympia foranlediget en omfattende fakkelstafett. Først skal fakkelen bæres rundt i Hellas, før den 3. desember overleveres til Salt Lake City-arrangørene i Aten.

Fakkelen, som er formet som en istapp, skal så flys til Atlanta der den innleder sin ferd på 5000 kilometer gjennom 11 stater på vei til Utah.

- Den skal innom både Washington D.C., Pennsylvania og New York for å hedre de omkomne verdensborgere, som i mange tilfeller har omdefinert begrepet heroisme for meg og mine landsmenn, sa Romney.

Til sist skal fakkelen brukes til å tenne ilden som skal brenne under lekene.

(NTB)

Hele Norges coronakart