OL-klimaet 2018: Northug kan juble, mens Sundby og Johaug bør fortvile

- Skulle gjerne sett at OL gikk en annen plass.

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby har vært verdens beste langrennsløper i tre år, men har aldri tatt et individuelt mesterskapsgull og bare ett stafettgull.

Petter Northug har nesten ikke vunnet distanserenn i årene hvor Sundby har dominert verdenscupen, men har hele 15 mesterskapsgull.

Sykdom må ta en del av skylden for Sundbys svake mesterskapsstatistikk, mens Northug har vist seg å være den beste til å finne formen og det siste giret når det gjelder som mest.

Likevel forventer de fleste at verdenscuplederen fra Røa vil slå tilbake i neste års VM i Lahti og OL i Pyeongchang om to år.

OL-LØYPENE: Slik ser OL-løypene i Pyeongchang ut på en finværsdag. Foto: Knut Nystad
OL-LØYPENE: Slik ser OL-løypene i Pyeongchang ut på en finværsdag. Foto: Knut Nystad Vis mer

Meldingene fra den kommende OL-byen bør imidlertid glede Northug mer enn Sundby: Langrennsløypene vil finne sted på en golfbane med åpent landskap med mye vind og ingen spesielt lange bakker.

To gode Northug-nyheter

Det er en fordel for Northug og en ulempe for Sundby av to grunner:

1. Den kraftige vinden på det åpne landskapet gjør det vanskeligere enn normalt å gå ifra konkurrentene på fellesstarter. Det betyr at Sundby-taktikken om å gå ifra tidlig, blir vanskeligere å gjennomføre. Det betyr også at det vil bli enklere for Northug å ligge bak i feltet og slå til i spurten.

2. Den småkuperte traséen er uten lange, bratte bakker, hvilket betyr at Northug slipper å møte sin største svakhet. Det småkuperte terrenget bør passe Mosvik-ekspressen optimalt, mens Sundby gjerne skulle hatt noen tøffere bakker å rykke ifra i, selv om også han er strålende i det lette og småkuperte terrenget.

Disse forholdsvis lette løypene med mye motvind, hvor det er vanskelig å gå ifra, er også dårlig nytt for Therese Johaug, som er avhengig av å få luke på de mange fellesstartene i OL.

ULEMPE: OL-løypene i 2018 passer trolig Marit Bjørgen bedre enn Therese Johaug.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ULEMPE: OL-løypene i 2018 passer trolig Marit Bjørgen bedre enn Therese Johaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Om Marit Bjørgen deltar i dette OL-et, vil løypene trolig passe henne bedre enn Johaug, på grunn av Rognes-jentas styrke i spurter og lett terreng.

- Ikke noe poeng å dra

Smøresjef Knut Nystad er for øyeblikket i den kommende OL-byen for å teste løypene og formidler nyheten som gir Northug grunn til å smile.

- Det er ikke noe poeng å dra i denne motvinden. Det vil lønne seg å ligge bak i feltet, hvis det blir sånn i OL også. Det vet jo vi ikke, men det virker som det blåser jævlig mye her hele tiden. Det er nok Petter gladere for enn Martin, sier Nystad til Dagbladet.

Også NRK-kommentator Jann Post mener dette er godt nytt for Northug.

- Hvis rennene går i et åpen landskap og det blåser mye, er det en større fordel å ligge bak i feltet. Det er ingen tvil om at det passer Petter bedre enn Martin, sier NRK-kommentator Jann Post til Dagbladet.

OL-BYEN: Slik ser langrennsløypene i Pyeongchang ut ovenfra. Foto: Knut Nystad
OL-BYEN: Slik ser langrennsløypene i Pyeongchang ut ovenfra. Foto: Knut Nystad Vis mer

- Vi ser jo det i sykkel. Når det er motvind, er feltet samlet. Samtidig vil det være partier med medvind, som må utnyttes. Det går an å bruke vinden taktisk også. Det blir spennende å se.

- Det er synd

Også VM i Liberec i 2009 gikk i et mer åpent landskamp, som var utsatt for vind. Men løypene i Pyeongchang gir i tillegg en rekke andre utfordringer.

- Jeg synes det er synd at OL går i Pyeongchang. Ikke på grunn av vinden, men på grunn av omgivelsene og interessen for vinteridrett der. Jeg skulle helst sett at vinter-OL gikk en annen plass, mener Post.

Klimaet i Pyeongchang kan bli en hard nøtt å knekke for de norske utøverne og smørerne, som møter helt andre arbeidsforhold enn hva de gjør i ordinære verdenscuprenn.

- Det bekymrer meg litt. Det så vi i Sotsji. De rutinene som de norske smørerne er dyktige til, gjelder ikke her. Dermed mister vi kanskje det forspranget vi har, og nasjonene stiller mer likt på en slik plass. Sjansen for en smørebom er større i Pyeongchang enn i mer kjent farvann. Så får vi håpe at det ikke blir vi som tabber oss uten denne gang, sier Post.

- Stort sett har Norge veldig gode ski, men de få smørebommene huskes veldig godt. Det blir ekstra tydelig når det skjer i mesterskap.

Svenskenes hemmelige våpen
Sverige er OL-spesialister i langrenn. De har i mange år vært et godt stykke bak Norge i stort sett alle verdenscuprenn, men i OL er det annerledes. Sverige har faktisk har tatt flere langrennsgull enn Norge på herresiden i de tre siste OL-ene.

Nå avslører svenskene deres hemmelige våpen før de olympiske lekene i 2018: veteranen Anders Södergren.

- Anders er der for å teste løypene så mye som mulig. Vi har aldri hatt noen med hans bakgrunn til å gjøre dette for oss. Nå har vi en supererfaren løper som kan formidle hvordan løypene er. Det er gull verdt for oss, sier Sveriges landslagssjef Rikard Grip.

TESTING: De norske smørerne tester snøforholdene frem til 22. februar for å unngå en ny Sotsji-flause. Foto: Knut Nystad
TESTING: De norske smørerne tester snøforholdene frem til 22. februar for å unngå en ny Sotsji-flause. Foto: Knut Nystad Vis mer

Til Expressen forteller Södergren mye av det samme som Nystad formidlet til Dagbladet.

- Det blir ikke Sotsji-løyper med en gigantisk bakke mot slutten. Her er det mer småkupert. Løypa er ganske tøff til å være golfbane. Jeg tror det blir bra, sier han til den svenske avisen.

Smøreutfordringen Norge har stort sett alltid gode ski, og smørerne er en viktig del av norsk langrenns suksesshistorie. Men det finnes enkelte unntak. Unntak som huskes godt og som fortsatt svir.

For smørefiaskoene bruker å inntreffe som regel når det gjelder som mest - i OL.

Både i OL i Torino i 2006, i Vancouver i 2010 og ikke minst i Sotsji i 2014 slet nordmennene med skiene - med alt fra «is i rubben», mangelfulle produkter og feil slipeteknikker. Det gjorde blant annet at verdens kanskje fire beste kvinnelige langrennsløpere gikk Norge inn til en sensasjonell 5. plass på kvinnestafetten i Sotsji.

Den store frykten er at det skal gjenta seg om to år.

Olympiatoppen, Norges Skiforbund og Norges Skiskytterforbund satser derfor 14 millioner kroner frem mot OL i Pyeongchang i 2018 på å ha verdens beste ski. De norske smørerne er på plass i OL-byen for å teste ut snøforholdene fram til 22. februar. Der har de opplevd alt fra plussgrader, skitten snø og pøsregn til 14 minusgrader, kraftig vin og snøvær.

- Det er krevende forhold. Det er en del kunstsnø, men også litt natursnø, som blåser rundt. Det har vekslet mellom veldig mange ulike værforhold. Det er bra at vi har opplevd såpass mange ulike værtyper, slik vi får testet ut mest mulig, forteller Nystad.

- Vi er fortsatt usikker på hva Pyeongchang har å by på. Vi må bruke disse dagene her godt. Vi er ikke de eneste som tester nå. Sverige og Canada er også her. Det blir spennende å se hva vi finner ut og hvordan det går i OL.

STADION: Her på oppløpet kan mye avgjøres under OL i 2018. Foto: Knut Nystad
STADION: Her på oppløpet kan mye avgjøres under OL i 2018. Foto: Knut Nystad Vis mer