OL kom hjem

70.000 feststemte tilskuere i Aten tok fredag kveld imot OL-ilden og utøvere fra de 202 nasjonene som deltar i OL.

Åpningsseremonien hadde antikkens kultur og myter som tema, men høyteknologisk form da en av verdens eldste og viktigste sivilisasjoner, europeisk kulturs vugge, ble feiret. Et henført publikum glemte fort de omfattende sikkerhetstiltakene hver enkelt av dem måtte tåle på vei inn på Olympiastadion.

Sammen med anslagsvis 3,8 milliarder TV-seere fikk de se Nikos Kaklamanakis, OL-vinner i brettseiling under «hundreårslekene» i 1996, tenne OL-ilden som høydepunkt i en åpningsseremoni som varte i nesten tre og en halv time.

Den greske presidenten Konstantinos Stefanopoulos hadde da stått for den formelle åpningen, etter taler av den greske OL-sjefen Gianna Angelopoulos-Daskalaki («velkommen hjem, OL» og IOK-president Jacques Rogge («takk, Aten. Takk, Hellas»). Svømmeren Zoe Dimoschaki avla den olympiske ed på vegne av utøverne, basketballdommeren Lazaros Voreakis på vegne av funksjonærene.

De første moderne olympiske leker i 1896 samlet 311 idrettsmenn og ingen kvinner fra 13 nasjoner. Det er umulig å sammenligne de lekene med den idrettsfesten som i to drøye uker skal fange hele verdens oppmerksomhet.

10.500 idrettsmenn og – kvinner skal de neste 16 dagene kjempe om medaljer i 301 øvelser. Det kåres altså betydelig flere gullvinnere enn det var deltakere i 1896, når vi regner med alle lagidrettene.

Etter årevis med tvil om Aten ville makte å bli ferdig i tide til å ønske velkommen, og et vondt døgn hvor dopingsaken mot de greske idrettsheltene Kostas Kenteris og Ekaterina Thanou truet med å overskygge åpningen, klarte grekerne å bringe fredag den 13. til en triumferende slutt.

Da albanskfødte Pyrros Dimas klokka 21.27 lokal tid bar det greske flagget inn på Olympiastadion, og det skandaleombruste glasstaket holdt på å løfte seg av jubelen, begynte den gode følelsen å bre seg. Vektløfteren som skal prøve å vinne gull i det fjerde OL på rad, hadde hele verden i ryggen.

En time og tre kvarter senere kom resten av den greske troppen, etter at 201 andre nasjoner hadde vist seg fram og fått noen sekunders oppmerksomhet hver. De gjorde det fargerike havet av OL-deltakere på indre bane komplett.

Flaggbærer Harald Stenvaag og 10 andre norske OL-utøvere deltok i innmarsjen og ble hilst velkommen av blant andre kronprins Haakon som var på tribunen.

Mer oppmerksomhet enn de norske fikk utøverne fra Nord- og Sør-Korea som marsjerte inn hånd i hånd. Den kalde krigens siste motstandere gjentok suksessen fra Sydney-OL og slo seg sammen, i en gest man håper skal bane veien for et felles lag i Beijing-OL om fire år og kanskje en gang gjenforening.

Sør-Koreas volleyballspiller Koo Min-jung og Nord-Koreas funksjonær Kim Sung-ho (den eneste i troppen som var like høy som Koo) bar sammen et «gjenforeningsflagg» med omriss av den koreanske halvøya.

USAs tropp ble også møtt med jubel, selv om det på forhånd var advart om at det kunne bli mishagsytringer. Amerikanerne hadde fått streng beskjed om å holde maska selv om de skulle bli møtt av piping. Det skjedde ikke.

Malaysia hadde den minste, yngste og letteste flaggbæreren, den 14-årige stuperen Bryan Nickson Lomas. Yao Ming bar Kinas flagg. NBA-stjernen på 226 centimeter er den høyeste OL-deltaker noensinne.

Hellas gikk både først (som lekenes opprinnelsesland) og sist (som vertsland), de øvrige marsjerte i rekkefølge etter det greske alfabetet. Dermed kom den karibiske øystaten St. Lucia først. Aruba og Øst-Timor debuterte i olympisk sammenheng.

Trommer i hjerterytme ønsket velkommen til åpningsseremonien. Indre bane var fylt med to millioner liter vann, og en liten gutt seilte inn på en papirbåt etter at de olympiske ringer var tent i ild på vannflaten. Åpningen gikk helt som den skulle, og omsider fikk verden sanne det grekerne har hevdet hele tiden: Vi blir klare.

(NTB)