Jørgen Graabaks vanskelige vei tilbake

OL-kongen vurderte å legge opp: - Jeg er veldig glad jeg fikk virus

Jørgen Graabak var i himmelen etter to OL-gull i Sotsji. Den påfølgende perioden ble et mareritt. Nå kan han bli tidenes OL-konge i kombinert.

VIRUS: Jørgen Graabak ble satt kraftig tilbake av virus. Han er likevel glad for at han ble virusrammet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIRUS: Jørgen Graabak ble satt kraftig tilbake av virus. Han er likevel glad for at han ble virusrammet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Med to OL-gull i Sotsji - av tre mulige - sikret Jørgen Graabak seg legendestatus i kombinertsporten allerede som 22-åring. Bare tre andre kombinertløpere, Felix Gottwald, Samppa Lajunen og Bjarte Engen Vik, kan vise til to OL-gull i samme mesterskap.

Graabak, som nå har blitt 25 år, klarte bragden i så ung alder at han har alle forutsetninger for å gå forbi mannen med flest OL-gull gjennom tidene. Kombinertlegenden Ulrich Wehling innehar rekorden med tre OL-gull fordelt på tre ulike olympiske leker - på en tid hvor det bare var én øvelse.

Men Graabaks jakt på tittelen som tidenes OL-konge i kombinert, kunne ha stoppet allerede i fjor. Han vurderte å legge opp da han fikk en belastningsskade i lårmuskulaturen og deretter ble rammet av et alvorlig virus.

Glad for virus

Nå er trønderen skadefri og full av motivasjon igjen. Målet om gull i VM i Lahti lever i beste velgående for mannen som er beste nordmann i verdenscupen sammenlagt hittil denne sesongen med sin 6. plass.

Graabak forteller Dagbladet at han vurderte å gi seg da problemene var som verst.

BEST DA DET GJALDT: Jørgen Graabak kapret to av tre OL-gull i Sotsji. Nå tror han at han kan bli enda bedre enn han var da. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
BEST DA DET GJALDT: Jørgen Graabak kapret to av tre OL-gull i Sotsji. Nå tror han at han kan bli enda bedre enn han var da. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg slet med virus og overbelastning, som mange idrettsutøvere har slitt med. Mange har slitt og gitt opp. Jeg ble usikker om jeg ville tilbake selv. Det er tøft og skikkelig kjedelig, fordi du ikke vet hvor lang tid det tar å komme tilbake. Det var ekstremt tøft, men jeg lærte mye, forteller Graabak til Dagbladet.

- Det er tøft både kroppslig og mentalt. Man vet ikke om man noen gang kommer tilbake. På en måte er sju måneder veldig lang tid, men på en annen måte er jeg veldig glad for at jeg fikk virus. Jeg ville ikke vært det foruten.

- Hvorfor er du glad for at du fikk virus?

- Jeg lærte veldig mye av seg selv. Det er kanskje litt flåsete å si, men jeg vokste og lærte mye.

- Hva lærte du?

- Man får litt perspektiv på livet. Man setter mer pris på andre ting, som venner og familie. Man får et bedre perspektiv på helheten av det å være menneske og idrettsutøver - og hvordan det henger sammen.

- Jeg tror jeg kan være bedre enn i Sotsji

Graabak håper på tilsvarende progresjon i løypa denne sesongen som han hadde i fjor.

HAR FÅTT TROA IGJEN:  Jørgen Graabak tror han går en god sesong i møte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR FÅTT TROA IGJEN: Jørgen Graabak tror han går en god sesong i møte. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg var fryktelig svak i langrennsløypa i starten av sesongen i fjor. Jeg ble bedre og bedre utover sesongen. Jeg håper på den samme progresjonen denne sesongen. Jeg er godt fornøyd med sesongforberedelsen.

25-åringen tror det er fullt mulig å gjenskape eventyret fra OL i Sotsji.

- Jeg tror jeg kan være bedre enn jeg var i Sotsji. Hvis ikke kommer jeg ikke til å hevde meg i VM. Jeg føler meg i bra rute til å bli bedre enn jeg var i Sotsji.

- Det mye som må klaffe for å klare det. Mange parametere må treffe inn. Jeg må gjøre mitt og håpe at det holder. Det er ikke umulig å gjenta Sotsji-bragden. Det er ikke magi, men rett og slett bare en veldig god prestasjon som må til.

Avslører årets mål

Graabak har alltid vært bedre i langrennssporet enn i hoppbakken. Etter Sotsji-OL har han forsøkt å forbedre hoppdelen. I likhet med hva en rekke kombinertløpere har opplevd før, bruker økt fokus på hoppingen og gå utover langrennsdelen.

- Jeg er spent fordi jeg har prioritert hopping tøffere de siste to årene. Jeg kom meg godt gjennom det i fjor, selv om jeg startet svakt. Jeg håper det skjer igjen, selv om jeg har hatt mye fokus på hoppingen.

- Jeg forventer at treningen vil gå litt utover langrennsformen, men at jeg vil få igjen for det i hoppbakken og på resultatlistene totalt. Jeg tror det kan bli en veldig bra sesong, om jeg blir så stabil i hoppbakken som jeg ønsker. Så skal jeg bli enda litt bedre i løypa utover sesongen.

- Hvem blir årets sterkeste utfordrere?

- Magnus Moan, Mikko Koslien og Jarl Magnus Riiber blir å regne med. Tyskerne har et råsterkt lag. Østerrikerne, franskmennene, amerikanerne og japanerne blir også tøffe. Men vi har et mål om å ta VM-gull på stafettgull i Lahti. Jeg vil også ha individuell medalje, varsler Graabk.