OL-kvalifiseringen flyttet. Norge risikerer å møte NHL-stjerner

Flyttet fra februar til september.

 KVALIFISERING FLYTTET:  Norges OL-kvalifisering skal spilles i september neste år. Det liker ikke landslagssjef Roy Johansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KVALIFISERING FLYTTET: Norges OL-kvalifisering skal spilles i september neste år. Det liker ikke landslagssjef Roy Johansen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Landslagssjef Roy Johansen har fått en del hodebry etter at Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) har flyttet den avgjørende OL-kvalifiseringen fra februar til september.

Landslagssjefen liker det ikke, men tar det hele med fatning. OL-kvalifiseringen skal spilles fra 1.-4. september neste år. Tidligere har denne turneringen vært lagt til februar. Til Sotsji-OL var Norge direktekvalifisert etter sin gode plassering i VM i 2011.

- Nasjonene med mange spillere i NHL har fått gjennomslag for å flytte den siste OL-kvalifiseringen. Det blir naturligvis en utfordring for oss, og en del ekstra å tenke på. Vi er avhengige av å få frigitt spillerne noe tidigere fra klubbene sine for å drille dem i landslaget, sier Johansen til NTB.

Norge skal stå som arrangør av én av de tre OL-kvalifiseringene hvor vinneren går til OL i Sør-Korea i 2018. De to andre turneringene går i Hviterussland og Latvia.

Norge møter Frankrike og Kasakhstan samt en av lagene som går videre fra kvalifiseringen i februar.

Zuccarello Norge har for tiden bare Mats Zuccarello i NHL, men blant annet Danmark og Frankrike, som har et tosifret antall spillere i Nord-Amerika, har fått gjennomslag for flyttingen.

En av årsakene til at det passer inn for de fleste er at det i september også skal spilles World Cup i Toronto. Der skal de seks beste ishockeynasjonene, Canada, USA, Russland, Tsjekkia, Finland og Sverige være med.

I tillegg deltar et U23-lag fra Nord-Amerika og et samlelag fra nasjonene i resten av Europa. Turneringen går fra midten av september.

Stavanger neste Første oppgave for Johansen er imidlertid en firenasjonersturnering i Stavanger 5. til 7. november.

- Dette er den første samlingen i år og vi får gjennomgått de momentene vi hele tiden terper på. Dessuten får flere av spillerne fra VM møtt hverandre igjen, sier Johansen.

- Vi møter gode lag. Frankrike og Danmark er gode A-nasjoner, mens Ungarn rykket opp blant eliten. Vi får bra matching i denne turneringen, sier landslagssjefen.

Siden det første uttaket i forrige uke har det kommet forfall fra Färjestad-spillerne Martin Røymark og Ole-Kristian Tollefsen og veteranen Mats Trygg. Alle sliter med skader. Fredag kom det også forfall fra Mora-backen Erlend Lesund. Heller ikke Patrick Thoresen er med i Stavanger.

Det gir et par spillere som ikke var med i forrige VM sjansen til å spille seg inn i landslagsdiskusjonen. Men Johansen har egentlig ikke så mange spillere å velge mellom. I torsdagens HockeyExtra på TV 2 ble det etterlyst noen spillere som har vist god form i hjemlig serie.

- Hadde vi bare tatt ut spillere som er i form hver eneste gang så hadde vi spilt i 1. divisjon. Det tar lang tid å spille seg inn på laget og lang tid å spille seg ut av laget, sa Johansen til TV 2.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram